Η εξέλιξη της γραφής
Η εξέλιξη της γραφής

Το σφηνοειδές χειρόγραφο των Σουμερίων είναι μια παλιά μορφή γραφής που είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν μεταξύ του Εφράτη και του Τίγρη.

Η εξέλιξη της γραφής

 
Pelikan Federkasten "Graphos"
Ορίζεται η μύτη της Pelikan "Graphos"
Höhlenmalerei
περίπου. 50.000 χρόνια πριν

Το Γλυπτό Βουνό είναιαπό τα παλαιότερα έργα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Μυστηριώδης εικόνες και σύμβολα ήταν βαμμένα με φυσικό χρώμα στην πέτρα ή χαραγμένα σε ξύλο ή σε οστά με αιχμηρά εργαλεία.

περίπου. 3000 π.Χ.

 

Karte: Mittlerer Osten

Το σφηνωμένο χειρόγραφο των. Σουμερίων είναι μια παλιά μορφή γραφής που είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν μεταξύ του Εφράτη και του Τίγρη. Σήμερα αυτή η περιοχή ανήκει στο Ιράκ.

Keilschrift auf Tontafel
Σφηνωμένο χειρογράφο σε πήλινο πλοίο

Χρησιμοποιώντας ένα τριγωνικό εργαλείο τα σημάδια σφηνώνονταν σε υγρούς πήλινους πίνακες και αργότερα αφήνονταν να στεγνώσουν ή να καούν.
Η κατεύθυνση της γραφής ποικίλει καθώς μερικές φορές γράφονται από τα δεξιά προς τα αριστερά και σε άλλες περιπτώσεις από αριστερά προς τα δεξιά.

 

κοντά στο 3000 π.Χ.

Karte: Mittelmeer

A form of Handwriting using pictures was found in Egypt: The Hieroglyphics. Herbs were used to create the first antique writing paper in the form of either sheets or rolls. To write they used ink and reeds.

 
Hieroglyphen
Τα ονόματα Κλεοπάτρα και Πτολεμαίος στα ιερογλυφικά

Μια μορφή της γραφής με εικόνες βρέθηκε στην Αίγυπτο: τα ιερογλυφικά. Βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν οι πρώτες αντίκες χαρτιών γραφής, με τη μορφή είτε φύλλων ή κυλίνδρων. Για να γράψετε αυτά, χρησιμοποιείται μελάνι και καλάμια. Η παλιά αιγυπτιακή ιερογλυφική γραφή αποτελείτο από περίπου χίλιες πινακίδες. Η εκπαίδευση για έναν συγγραφέα ξεκίνησε στην ηλικία των πέντε και διήρκησε 12 έως 13 χρόνια!

περίπου. 2000 - 1500 π.Χ.

Η επόμενη εξέλιξη ήρθε από μια ομάδα εμπόρων στη θάλασσα από τις ακτές της Συρίας, τους Φοίνικες. Η Βασική επιχειρηματική δραστηριότητα τους ήταν με τους Αιγυπτίους. Έχοντας εμπνευστεί από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά επινόησαν ένα σύστημα ανακάλυψης επιστολών που έμελλε να γίνει το πρώτο αλφάβητο. Αποτελούνταν από 22 γράμματα (συμφώνων). Ήταν από αυτό το αλφάβητο πού οι Ευρωπαίοι αργότερα ανέπτυξαν το δικό τους σύστημα γραφής. Η λέξη αλφάβητο αποτελείται από τα δύο πρώτα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου: άλφα και το βήτα (α).

περίπου. 1200 - 700 π.Χ.

Karte: Griechenland

Σε αυτή την εποχή η ελληνική γραφής αναπτύχθηκε.
Για αυτό, οι Έλληνες πήραν έμπνευση από τους Σύριους εμπόρους . Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της γραφής. Με την εφεύρεση των φωνηέντων τελείωσαν το πρώτο ολοκληρωμένο αλφάβητο του κόσμου. Είχε 24 γράμματα. Ήταν η ελληνική γραφή που ενέπνευσε την λατινική γραφή, η οποία είναι αυτή που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα.

63 π.Χ. - 14 μ.Χ.

Ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αυγούστου όταν η κλασική γραφή κεφαλαίου είχε τις καλύτερες στιγμές της. Οι Ρωμαίοι δεν μπορούσαν να φανταστούν τους μεγάλους ναούς ή άλλες δημιουργίες χωρίς επιγραφές κάποιου είδους.

Römischer Triumphbogen
Ρωμαϊκή Αψίδα του Θριάμβου

Αυτή η πρώιμη μορφή της Λατινικής γραφής έθεσε τα θεμέλια για πολλά διαφορετικά στυλ γραφής που ήταν ακόμη να αναπτυχθούν στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του χρόνου μια διαφορά ανάμεσα στα κεφαλαία και τα μικρά γράμματα αναπτύχθηκε, η οποία τελικά οδηγεί στο σημερινό στυλ γραφής.

12ος-15ος αιώνας

Deutsches Lesebuch von 1914
Γερμανικό βιβλίο από το 1914

Ήταν σε αυτό το χρονικό διάστημα που η Γοτθική Γραφή εμφανίστηκε.
Το Γοτθικό στυλ εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται μέχρι το 1927 στα γερμανικά βιβλία.


Σε αυτό το στυλ μια κύρια έμφαση δόθηκε στα ν αρχικά γράμματα, όπως φαίνεται στο παράδειγμα μας με το γράμμα Ε.

Gotisches E
Γοτθικό Ε

περίπου 1445

Ο Johannes Gutenberg εφηύρε το πρώτο συστήμα εκτύπωσης των βιβλίων. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που αναπύχθηκαν οι κύριες διαφορές μεταξύ γραφής και τυπωμένων λέξεων.

Antiqua
Ρωμαϊκή πλάγια γραφή

15ος. αιώνας

Οι Ιταλοί δημιούργησαν το πλάγιο ρωμαϊκό στυλ.
Ήταν μια έκφραση του ιταλικού πολιτισμού κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Η γραφή είχε πολλή ροή και ένα στυλ που ανθίζει.

19ος. και 20ος. αιώνας

Οι Γερμανοί δημιούργησαν το δικό τους στυλ της γραφής: Suetterlin.
Από εδώ και στο εξής η χρήση του Suetterlin και η Λατινική Γραφή συμπίπτει.

Sütterlin in einem dt. Lesebuch um 1927
1927: Suetterlin σε ένα γερμανικό βιβλίο.

1941

Το Γερμανικό τακτικό στυλ (Normalschrift) εισήχθη.

σήμερα

Vereinfachte Ausgangsschrift

Στην Κάτω Σαξονία το απλοποιημένο στυλ γραφής (vereinfachte Ausgangsschrift) διδάσκεται πιό συχνά στα σχολεία. Σε άλλες περιοχές της Γερμανίας έχουν διδάσκεται διαφορετικά στυλ γραφής στα σχολεία. Για τις περιπτώσεις αυτές η Pelikan προσφέρει μια πολύ ειδική υπηρεσία. Κάθε ένα από αυτά τα διαφορετικά στυλ γραφής μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα μας στον υπολογιστή σας χωρίς χρέωση. Αυτές οι διαφορετικές μορφές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να συνθέσουμε εργασίες για φοιτητές ή για σύνταξη επιστολών.