Μοτίβο Άξονα
Χρωματικός- Τροχός
Μοτίβο Χρωματικός Άξονας - Τροχός

Το μοτίβο μας ‘άξονας ‘ είναι πραγματικά εντυπωσιακό: Είτε κρεμασμένο πάνω σε ένα σπάγκο ή εγκιβωτισμένο σε ένα χρυσό κουτί - και οι δύο εκδόσεις άξονα δείχνουν υπεροχές, ενώ γυρίζουν.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Μοτίβο Χρωματικός Άξονας - Τροχός


Το μοτίβο μας ‘άξονας’ είναι πραγματικά εντυπωσιακό: Είτε κρεμασμένο πάνω σε ένα σπάγκο ή εγκιβωτισμένο σε ένα χρυσό κουτί - και οι δύο εκδόσεις άξονα δείχνουν υπεροχές, ενώ γυρίζουν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να σχεδιαστεί αυτός ο άξονας και οι ιδέες μας θα σας κάνουν να θέλετε να ξεκινήσετε αμέσως, με τη χρήση υλικών, όπως χαρτί, αδιαφανές χρώμα και ψαλίδια. Εμπνευστείτε και δημιουργήστε το δικό σας προσωπικό μοτίβο άξονα.

Θα χρειαστείτε τα εξής:
Πρότυπα λήψης, χαρτί σχεδίασης, Pelikan αδιαφανές κουτί χρωμάτων, πινέλα, (μακριά και κοντή τρίχα, μέγεθος 8), μια ξύλινη σφαίρα (περίπου Ø 15 χιλιοστών) νήματα για ράψιμο, βελόνα μανταρίσματος, ενδεχομένως ένα δαχτυλίδι για στήριξη (περ. Ø 30 χιλιοστών ), ένα ψαλίδι, κόλλα Pelifix για όλες τις χρήσεις ή κόλλα χειροτεχνίας, ένα ξυλάκι για σουβλάκι , ένα μεταχειρισμένο λευκό κερί, δύο μπάλες φελιζολ (περ. Ø 30 χιλιοστών) και μια μεγαλύτερη μπάλα (περίπου Ø 60 χιλιοστών ή ένα πλαστικό αυγό).

Προς ενημέρωσή σας: Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα αυγό αντί για μια μεγάλη μπάλα, θα αλλάξει ελαφρά ο χαρακτήρας περιστροφής, καθώς το κέντρο βάρους θα είναι στο κάτω άκρο.

Δείτε πώς λειτουργεί:

 1. Εκτυπώστε το πρότυπο λήψης (λωρίδες χρώματος) επάνω σε ένα κομμάτι λευκό χαρτόνι και μεταφέρετε το στο χαρτί σχεδίασης (εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να σχεδιάσετε το κενό πρότυπο από το πρότυπο λήψης).
 2. . Η λωρίδα χρώματος διαιρείται σε 12 τμήματα. Διαιρώντας την ταινία με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να χρωματιστεί σε 12 χρώματα του χρωματικού τροχού. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την εισαγωγή της θεωρίας χρώματος στο μάθημα των καλλιτεχνικών. Η δική μας ηλεκτρονική έκδοση του χρωματικού τροχού θα σας βοηθήσει όταν πρόκειται να επιλέξετε ένα χρώμα. Βεβαίως, η λωρίδα χρώματος μπορεί εξίσου καλά να χρωματιστεί σε οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό χρωμάτων.
 3. Αφού το αφήσετε να στεγνώσει, εφαρμόστε προσεκτικά το λιωμένο κερί από το λευκό κερί πάνω στην λωρίδα χρώματος και γυαλίστε με ένα χαρτομάντιλο. Θα σφραγίσει το αδιαφανές χρώμα, εμποδίζοντάς τους λεκέδες, και τα χρώματα θα προκύψουν ακόμη πιο φωτεινά.
 4. Κολλήστε τη λωρίδα χρωμάτων μαζί με ένα δαχτυλίδι χρησιμοποιώντας το καπάκι της κόλλας. Προσεκτικά τρυπήστε δύο σημάδια με τη βελόνα μανταρίσματος.
 5. Βάψτε τις δύο μπάλες φελιζολ σε δύο διαφορετικές αποχρώσεις. Επιλέγοντας αντίθεση χρωμάτων, το αποτέλεσμα θα εμφανιστεί ακόμη πιο έντονο. Επίσης μπορεί κανείς να φανταστεί να δημιουργήσει μια ασπρόμαυρη αντίθεση για να τονίσει το μοτίβο άξονα ακόμη περισσότερο.
 6. Τώρα βάλτε τον άξονα και το καλαμάκι για σουβλάκια μαζί με την ακόλουθη σειρά: Πρώτα, επισυνάψτε μια από τις μικρές μπάλες φελιζολ . Σπρώξτε ελαφρά τη λωρίδα χρωμάτων και σπρώξτε το καλαμάκι Shashlik μέσα από την επάνω τρύπα. Στη συνέχεια εφαρμόστε τη μεγάλη μπάλα και πιέστε το καλαμάκι Shashlik μέσα από την τρύπα στο κάτω μέρος της λωρίδας χρώματος. Τέλος, κολλήστε τη δεύτερη μικρή Styrofoam® μπάλα πάνω στον άξονα και συνδέστε την καλά. Επίσης, εφαρμόστε μια σταγόνα κόλλα για να στερεώσετε τις μπάλες.

(Συμβουλή: τρυπήστε τις μπάλες φελιζολ είναι πιο εύκολο όταν χρησιμοποιείτε μια μεγαλύτερη βελόνα.)

Μοτίβο Άξονα - Έκδοση Ελεύθερης διακύμανσης

 1. Περάστε το ένα άκρο του νήματος για ράψιμο από τη σφαίρα. Τώρα πιέστε το μαργαριτάρι στο επάνω άκρο από το καλαμάκι για σουβλάκια με τέτοιο τρόπο ώστε ο σπάγκος να κολλήσει στο μεταξύ.
 2. Δέστε το δαχτυλίδι στο άλλο άκρο του σπάγκου. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε εύκολα να κλείσετε τον άξονα, όταν έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμος προς χρήση: Περιστρέψτε το ξύλινο άξονα μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη και αφήστε το να φύγει. Ο άξονας θα αρχίσει σιγά-σιγά να γυρίσει. Θα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό να παρακολουθήσετε το παιχνίδι με τα χρώματα. Όσο περισσότερο είναι στριμμένος ο σπάγκος, τόσο περισσότερο ο άξονας θα περιστρέφεται μόνος του.

Μοτίβο-άξονα – Έκδοση σε κουτί

 1. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας για να φτιάξετε μια θήκη, στην οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε τον άξονα.
 2. Πιέστε το άνω άκρο του άξονα μέσα από την τρύπα στην οροφή της θήκης και ρυθμίστε το μυτερό άκρο στην οπή στο κάτω μέρος. Ο άξονας έχει πλέον ολοκληρωθεί και είναι έτοιμος για χρήση. Περιστρέψτε το ξύλινο ραβδί ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σας και αφήστε το να φύγει. Ο άξονας θα αρχίσει να γυρίζει γρήγορα. Θα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό να βλέπετε το παιχνίδι των χρωμάτων.

Θήκη για το μοτίβο-άξονα


Η κατασκευή μιας θήκης για το μοτίβο-άξονα είναι πολύ εύκολη χρησιμοποιώντας το πρότυπο λήψης μας. Η εικόνα δείχνει επίσης την θήκη από το πλάι της. Με τη δημιουργία διαφορετικών μοτίβων, η θήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Θα χρειαστείτε τα εξής:
Πρότυπα λήψης, κυματοειδές χαρτόνι (καμία εναλλακτική λύση, αλλιώς ιδιαίτερα χοντρό χαρτόνι στο σωστό χρώμα ή ένα κομμάτι χοντρό χαρτόνι που μπορεί να είναι βαμμένο με νερομπογιές), αδιαφανές κουτί χρωμάτων, πινέλο (μακριών ή κοντών τριχών, μέγεθος 12), ένα ψαλίδι , κόλλα Pelifix για όλες τις χρήσεις ή κόλλα χειροτεχνίας και ίσως μια λωρίδα ταινίας, όταν χρησιμοποιεί ένα επιπλέον πίσω τοίχο.

Είναι πανεύκολο:

 1. Μεταφέρετε τα πρότυπα λήψης πάνω στο κομμάτι χαρτόνι (έχετε κατά νου την κατεύθυνση της αυλάκωσης) και προσεκτικά κόψτε το.
 2. Το πρότυπο λήψης περιέχει έναν πρόσθετο πίσω τοίχο (χαρτόνι). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν το εσωτερικό της θήκης πρέπει να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστε τον επιπλέον τοίχο με αδιαφανή χρώματα και εγκαταστήστε τον ως έναν επιπλέον πίσω τοίχο. Συνδέστε τον στο πίσω τοίχωμα της θήκης με ένα κομμάτι ταινίας.


Με την εγκατάσταση ενός επιπλέον πίσω τοίχου, μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα του σχεδιασμού ποικιλοτρόπως. Με την στερέωση με ταινία, είναι εύκολα ανταλλάξιμος.

 1. Κάντε δύο τρύπες στις ενδείξεις στα φύλλα οροφής και το δαπέδου χρησιμοποιώντας μια βελόνα μανταρίσματος. Μεγεθύνετε τις τρύπες με μια άκρη μολυβιού, έτσι ώστε το καλαμάκι για σουβλάκια να χωρέσει μέσα.
 2. Εμπνευστείτε από το δικό μας σχεδιασμό, ενώ συναρμολογείτε την θήκη. Ξεκινήστε με τις μπροστινές στήλες και διπλώστε την πλάκα οροφής στο πίσω μέρος. Επίσης, διπλώστε τον κάτω ιμάντα κόλλησης στο πίσω μέρος. Θα πρέπει να είναι κολλημένα στο φύλλο δαπέδου αργότερα.


Η θήκη αποτελείται από δύο μέρη που συνδέονται με το πίσω τοίχωμα και στο φύλλο δαπέδου από τα πτερύγια κόλλησης. Αν θέλετε, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα επιπλέον πίσω τοίχο και να τον εγκαταστήσετε προαιρετικά.

 1. Διπλώστε το φύλλο δαπέδου προς τα πίσω και συναρμολογήστε τη θήκη τραχιά-και-έτοιμη.
 2. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα, προκειμένου να αποτρέψετε τις ραφές από το να είναι ορατές: Κολλήστε το μπροστινό πτερύγιο κόλλησης επάνω στην κάτω πλευρά του φύλλου του δαπέδου και το πτερύγιο κόλλησης της οροφής πάνω στην πίσω πλευρά του πίσω τοιχώματος.

Συμβουλή: Κολλήστε μια επιπλέον λωρίδα από κυματοειδές χαρτόνι κάτω από το πίσω άκρο της θήκης, έτσι ώστε να μην ανατραπεί ή σταθεί στραβά!

 1. Αν δεν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει ένα χρωματιστό κομμάτι από κυματοειδές χαρτόνι, μπορείτε να χρωματίσετε τώρα σε ένα χρώμα της επιλογής σας, ως τελικό στάδιο.
 2. Αφήστε το να στεγνώσει καλά. Τώρα μπορείτε να εγκαταστήσετε το μοτίβο του άξονα και παρακολουθήστε το να γυρίζει.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Παρακαλώ προσέξτε ιδιαίτερα να μην λυγίζετε τις μπροστινές στήλες. Σε αντίθετη περίπτωση η θήκη θα είναι ασταθής.