Διόραμα
Πανόραμα όρους
Οι Άλπεις
Διόραμα: Πανόραμα όρους – Οι Άλπεις

Η πανοραμική θέα στο βουνό, συμπεριλαμβάνει ένα ειδυλλιακό καταφύγιο, ορεινή πεζοπορία και ένα σταυρό στην κορυφή του βουνού. Τα παιδιά μπορούν επιπλέον να εστιάσουν στα τυπικά ζώα που ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Για να σας βοηθήσουμε, σας παρέχουμε πρότυπα με επιλεγμένα ζώα που θα μπορούσαν να ζουν σε αυτό το τοπίο, για να τα χρωματίσετε.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Διόραμα: Πανόραμα όρους – Οι Άλπεις

Ήδη το 1822. Ο Louis Daguerre δημιούργησε το πρώτο ΔΙΟΡΑΜΑ στον κόσμο. Εκείνη την εποχή, ήταν ένα είδος σκοτεινού σταδίου που ήταν σε θέση να προσομοιώνει τις διάφορες ώρες την ημέρας με τις μεταβολές του φωτός. Αργότερα, σκηνές που αναπαριστούσαν τοπία, ονομάστηκαν, διοράματα.
Μάθετε περισσότερα για τον Louis Daguerre : http://de.wikipedia.org/wiki/Louis_Daguerre

Σήμερα, οι κατασκευαστές μοντέλων και οι φίλοι των μηχανών φτιάχνουν διοράματα, πραγματικά τοπία, προκειμένου να κάνουν τον κόσμο της φαντασίας να φαίνεται ακόμη πιο πραγματικός. Το ίδιο και στο σχολείο, η διαμόρφωση και παρουσίαση σκηνικών πραγματικής ζωής, όπως για παράδειγμα με το θέμα ‘’ παιδί και χάρτης’’ , ‘’ η τάξη μου’’, ‘’ το σχολείο μου και η περιοχή τριγύρω από αυτό’’ , η δημιουργία ενός ηφαιστείου ή ένα μέρος τοπίου με την πανίδα του, βοηθούν το παιδί να αναπτύξει πολλά από τα προσόντα του.

 

Οι ‘’πληροφορίες για εκπαιδευτικούς’’ θέλουν να σας ενθαρρύνουν να δημιουργήσετε το δικό σας διόραμα και θα θέλαμε να σας δείξουμε πόσο εύκολο και αποτελεσματικό είναι ένα τέτοιο μοντέλο που μπορεί να γίνει από μαθητές. Προσανατολιζόμενοι προς τις παρούσες κλιματικές ζώνες της γης, θα θέλαμε να σας δείξουμε ένα εντυπωσιακό τοπίο από κάθε περίπτωση. Οι μαθητές μπορούν να επικεντρωθούν και στην πανίδα της κάθε ζώνης.

Για να σας βοηθήσουμε, σας παρέχουμε πατρόν από ζώα που θα μπορούσαν να ζουν στις συγκεκριμένες ζώνες για να τα χρωματίσετε. Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε δικά σας ζωάκια με πλαστελίνες Crealight.

 

Σε αυτό το τεύχος:

Οι Άλπεις: Πανόραμα όρους που περιλαμβάνει μια ειδυλλιακή καλύβα, πεζοπόρους και ένα σταυρό στη βουνοκορφή.

Κλιματική ζώνηΕκτιμώμενες γραμμές πλάτους Νότος / ΒορράςΜέση θερμοκρασία
‘Εύκρατη ζώνηΠολικός κύκλος έως 45°5°C έως 15°C
 

Οι Άλπεις: Πανόραμα όρους που περιλαμβάνει μια ειδυλλιακή καλύβα, πεζοπόρους και ένα σταυρό στη βουνοκορφή.

Κλιματική ζώνη

Το μοντέλο μας δείχνει το τοπίο των Άλπεων ( Αυστρία ). Αναπαριστά ένα τοπίο με όρη στην κλιματική ζώνη που απλώνεται από τον Πολικό κύκλο έως περίπου την 40στη παράλληλο σε γεωγραφικό πλάτος. Η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 5°C έως 15°C.

Η κλιματική ζώνη χωρίζεται σε 3 διαφορετικές ζώνες: Τη ζώνη θερμού εύκρατου, δροσερού εύκρατου και κρύου εύκρατου κλίματος.

Για περισσότερες πληροφορίες:
en.wikipedia.org/wiki/Temperateness

Ο χρυσός αετός

Το σύνηθες περιβάλλον διαβίωσης του χρυσού αετού, ο οποίος ανήκει στο είδος Aquila είναι οι Άλπεις. Όντας διασκορπισμένα στην Ευρώπη, αυτά τα πτηνά εξαναγκάζονται να επιστρέφουν στις ορεινές περιοχές εξαιτίας του συστηματικού κυνηγιού. Συνηθίζουν να χτίζουν τις φωλιές τους σε βραχώδεις επιφάνειες, προεξέχοντα βράχια και μεγάλα δέντρα. Τα φτερά τους έχουν υπέροχο καφέ χρώμα.
Για περισσότερες πληροφορίες: el.wikipedia.org/wiki/

 

 

Ο Αίγαγρος των Άλπεων

Στις ‘Άλπεις ζει επίσης και ο αίγαγρος. Το καλοκαίρι, ανεβαίνει σε υψόμετρο 3.500 μ. Το χειμώνα, κατεβαίνει σε χαμηλότερες περιοχές καθώς η αναζήτηση τροφής, οδηγεί το ζώο χαμηλά, μέχρι τα λιβάδια των Άλπεων. Παρόλα αυτά, για να κοιμηθούν με ασφάλεια, επιστρέφουν σε υψηλότερες περιοχές.

Ένα πρότυπο αίγαγρου των Άλπεων και Χρυσού αετού μπορεί να ληφθεί για χρωματισμό ή για δημιουργία με πλαστελίνη για παιχνίδι.
 
 

 

Περιγραφή του Διοράματος

Το ορεινό τοπίο μας ξεκινά από την κοιλάδα με τα πράσινα σημεία όπου τα φυτά μεγαλώνουν. Ο δρόμος προς τον σταυρό στην κορυφή του βουνού οδηγεί σε μια μικρή καλύβα. Ο ορειβάτης αφήνει τα τελευταία δέντρα πίσω του, μέχρι το πρώτο χιόνι στον ορίζοντα. Αλλά περιμένετε, δεν είναι μόνος! Μαζί στον απότομο βράχο, υπάρχει μία κυρία ορειβάτης.

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Χαρτόνι (μήκος / πλάτος / ύψος περίπου. 50x50x50 cm), χαρτοπετσέτες, ΠΛΑΚΑ σε μαύρο, γκρι, πράσινο, σκούρο πράσινο, σκούρο καφέ χρώμα, πινέλα με χοντρές τρίχες στα μεγέθη 5 και 12, τα πρότυπα για τα δέντρα τις φιγούρες, βρύα (βρύα μοντελοποίησης και άλλα υλικά για να σκορπιστούν σε γκρι, καφέ και πράσινο), λίγη ταινία ξύλου (π.χ. ραβδί κρατήματος καμένου πρωτοχρονιάτικου βεγγαλικού), γύψο μοντελοποίησης, μικρό μαχαίρι στόκου, κόφτη και κόλλα ξύλου κάποιο υγρό πιάτων και λίγο νερό, αναλώσιμη σύριγγα.

Υποδομή:

Για το πλαίσιο βάσης, δηλαδή την υποδομή του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ, κόψτε ένα κομμάτι από χαρτόνι διαγώνια σε δύο κομμάτια (εικόνα 1 και 2). Το ένα κομμάτι του χαρτονιού θα είναι το ΔΙΟΡΑΜΑ (οι πλευρές πρέπει να κοπούν έτσι ώστε το έδαφος να ξεχωρίζει καλύτερα). Κόψτε τα πλευρικά τμήματα σε σχήμα τριγώνου από το ένα κομμάτι χαρτόνι και ενσωματώστε το στο άλλο για να ενισχυθεί (εικόνα 3). Για να σταθεροποιηθεί η κατασκευή, κολλήστε τις μικρές λωρίδες του ξύλου στις καμπύλες που δημιουργήθηκαν. Δημιουργήστε ένα άλλο σημείο υποστήριξης και τοποθετείστε το πλέγμα κατά το υπόλοιπο του χαρτονιού και εξαπλώστε το ποικιλοτρόπως πάνω στην υποδομή (εικόνα 4).

Υγρή κόλλα:

Έχουμε χρησιμοποιήσει υγρή κόλλα για το ΔΙΟΡΑΜΑ, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί μέσω μίας ειδικής μύτης. Αυτό που κάνει αυτή τη κόλλα ειδική είναι ότι, λόγω της υγρής συνοχή της, οι χαρτοπετσέτες μπορούν να εμποτιστούν με αυτή. Με τον τρόπο αυτό, όλες οι στοίβες από χαρτοπετσέτες μπορούν να κολληθούν μαζί. Είναι επίσης πολύ καλή για συγκόλληση διασκορπισμένων υλικών.

Αυτή η κόλλα είναι κατασκευασμένη από κοινά σπιτικά συστατικά , όπως συνηθισμένη ξυλόκολλα, υγρό απορρυπαντικό πιάτων και σαπούνι. Ανακατέψτε αυτά τα συστατικά με τη δεδομένη σειρά σε μια μερίδα των 2:02:01. Για την περαιτέρω χρήση, συμπληρώστε την κόλλα σε ένα αεροστεγές μπουκάλι. Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την υγρή κόλλα, απλά βάλτε το απαιτούμενο ποσό μέσα στη σύριγγα και στάξτε πάνω στα σημειωμένα σημεία.

Επιφάνεια εδάφους:

Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει για μια στιγμή να σκεφτείτε πού θα θέλατε να τοποθετήσετε ένα σπίτι, κλπ. Η επιφάνεια του εδάφους θα πρέπει να είναι επίπεδη σε αυτές τις περιοχές, έτσι ώστε το σπίτι να στέκεται ίσια. Κολλήστε πολλές στρώσεις από χαρτοπετσέτες στις λωρίδες από χαρτόνι (εικόνες 5 και 6). Τα ενιαία στρώματα πρέπει να αλληλεπικαλύπτονται προκειμένου να παρέχουν ένα στερεό υπέδαφος (εικόνα 7). Με τον τρόπο αυτό, όσο πιο άνισα τα στρώματα από χαρτοπετσέτες που είναι κολλημένες επάνω, τόσο πιο ζωντανό θα φαίνεται να είναι το έδαφος.

Προετοιμασία των βημάτων εργασίας για το γύψο:

Πριν ξεκινήσετε να καλύψετε το έδαφος με γύψο, θα θέλαμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές όσον αφορά τον τρόπο:
Σε κάποια σημεία, μεμονωμένοι βράχοι, λόφοι ή μια θέση για το σταυρό στην κορυφή του βουνού μπορούν να διαμορφωθούν εκ των προτέρων με τα σκληρά κομμάτια του γύψου. Για το σκοπό αυτό, αναμείξτε γύψο μοντελοποίησης (με λίγο νερό) και ρίξτε το μίγμα επάνω σε ένα υπόστρωμα (πάχος του μίγματος, περίπου. 1,5-2cm). Μετά την πήξη του, σπάστε τα κομμάτια του γύψου σε μικρά κομμάτια και πασπαλίστε τους πάνω στο μοντέλο (εικόνα 8).

Μοντελοποίηση του εδάφους:

Τώρα το έδαφος λαμβάνει την τελική του μορφή. Για το σκοπό αυτό, αναμείξτε μία κατάλληλη ποσότητα του γύψου. Μοιράστε το γύψο στην επιφάνεια μοντελοποίησης με χαρτοπετσέτες και προσέξτε να περιλαμβάνονται επίσης τα μικρότερα κομμάτια από γύψο(εικόνα 9). Αφήστε να στεγνώσουν όλα καλά.

 

Πολύχρωμος σχεδιασμός

Η δομή του βράχου θα δείχνει ακόμα πιο πραγματική, ζωγραφίζοντας στο σωστό χρώμα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τα χρώματα ΠΛΑΚΑ. Τέλειες αντιθέσεις μπορούν να επιτευχθούν. Σε αυτό το βήμα, θα πρέπει απλά να δοκιμάσετε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη. Στο μοντέλο μας, έχουμε ζωγραφισμένο το μονοπάτι που οδηγεί στην καλύβα με πράσινο και τη θέση κάτω από τα δέντρα σε ανοιχτό γκρι (εικόνα 10). Πασπαλίστε τα σωστά υλικά πάνω στο χρώμα και υποστηρίξτε το χρωματικό εφέ που επιθυμείτε. Επιθέστε κόλλα. Αφού η κόλλα έχει στεγνώσει, ανοίξτε μικρές τρύπες στο βράχο και κολλήστε σε αυτές τα δέντρα. Κολλήστε τους με κόλλα (εικόνα 11). Η σκηνή θα δείχνει ακόμη πιο πραγματική συμπεριλαμβάνοντας στοιχεία όπως ανθρώπους, ζώα, δέντρα, σπίτια, κλπ., που διατίθενται στον τομέα της λήψης μοντέλου, όπως ο ορειβάτης στο βράχο (εικόνα 12).

Η απλή κατασκευή του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ μπορεί να φανεί εδώ πολύ καθαρά. Υποστηρικτές χαρτόνι, χαρτοπετσέτες, γύψος και ΠΛΑΚΑ.

Οικοδομώντας το καταφύγιο

Το σπίτι είναι πολύ εύκολο να γίνει με σπίρτα, παραλείποντας τις άκρες. Για το σκοπό αυτό, κολλήστε τα σπίρτα το ένα πάνω στο άλλο και ευθυγραμμίστε τη στέγη εγκάρσια προς αυτά (εικόνα 13). Για να δώσει στην καλύβα μία όψη κατάρρευσης, προσπαθήστε να αποφύγετε την τοποθέτηση των σπίρτων το ένα πάνω στο άλλο πολύ τακτικά. Για να φανεί ακόμη πιο αληθινή, χρωματίστε τη καλύβα με σκούρο καφέ χρώμα ΠΛΑΚΑ και διακοσμήστε το χώρο γύρω με διασκορπισμένα υλικά (εικόνα 14). Με τον τρόπο αυτό και η κορυφή του βουνού μπορεί να χτιστεί επίσης πολύ εύκολα με σπίρτα!

Λήψη φωτογραφιών του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ:

Αν θα θέλατε να φωτογραφίστε το ΔΙΟΡΑΜΑ σας, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν:
Κατά τη λήψη φωτογραφιών του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ, τοποθετήστε την κάμερά σας, ώστε να έχετε ακόμα μέρη του ουρανού πάνω στην εικόνα. Αυτό θα κάνει τη σκηνή να μοιάζει ακόμα πιο ρεαλιστική και θα έχετε δημιουργήσει μια εντυπωσιακή διακόσμηση φόντου, χωρίς να έχετε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό.

Η ίδια σκηνή θα δείχνει εντελώς διαφορετική με διαφορετικά σύννεφα στο παρασκήνιο: στα αριστερά, χωρίς το γαλάζιο του ουρανού και στα δεξιά με τα σκοτεινά σύννεφα που δίνουν στο τοπίο μια ακόμη πιο επικίνδυνη εμφάνιση.