Χρωματίστε μια τοιχογραφία Hundertwasser
Χρωματίστε  μια τοιχογραφία Hundertwasser

Με χρώμα PLAKA της Pelikan, δεν είναι δυνατό να ζωγραφίσει κανείς μόνο μικρά αντικείμενα, αλλά και μεγάλες περιοχές όπως πόρτες ντουλαπιών.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Χρωματίστε μια τοιχογραφία Hundertwasser

Ιδέα από την Teresa Ambrosius


Με χρώμα PLAKA της Pelikan, δεν είναι δυνατό να ζωγραφίσει κανείς μόνο μικρά αντικείμενα, αλλά και μεγάλες περιοχές όπως πόρτες ντουλαπιών. Μέσα σε 3 εβδομάδες, αίθουσα της τετάρτης τάξης του Δημοτικού σχολείου Marienwerder στο Ανόβερο μετατραπεί τους θαμπούς τοίχους ντουλαπιού σε μια ζωντανή τοιχογραφία της τάξης. Τα παιδιά ξεκίνησαν κάνοντας ένα ταξίδι φαντασίας μέσα από το πολύχρωμο κόσμο με χρώματα PLAKA της Pelikan...

Το ταξίδι της σταγόνας νερού

Προετοιμασία

Για να ξεκινήσετε με τα παιδιά δόθηκε ένα φύλλο λευκό χαρτί και ένα μαύρο στυλό fibre-tipped. Ένιωσαν άνετα και καθώς χαλάρωναν και άκουγαν μια ιστορία φαντασίας, κινούσαν το στυλό πάνω στο χαρτί.

Θυμηθείτε! Η ιστορία φαντασίας θα πρέπει να συνοδεύεται από απαλή μουσική υπόκρουση.

Θυμηθείτε! Η ιστορία φαντασίας θα πρέπει να συνοδεύεται από απαλή μουσική υπόκρουση.

 

"Από τα κρύα βάθη των κακοτράχαλων βουνών σταγόνα νερού ξεσπούσε κάτω από τα βράχια. Είναι ένα από τα πολλά και πηδάει και κάνει χαρούμενα άλματα μαζί με τα λευκά βότσαλα, κυματίζουν ελαφρά ανάμεσα στα ψηλά βούρλα και λαγούμια κάτω από τις ρίζες στο νερό. Ευτυχώς παίρνει μόνος του την πορεία προς την κοιλάδα...

Με τον τρόπο αυτό όλο και περισσότερο το νερό πέφτει στο ρυάκι μέχρι οι σταγόνες του νερού μας να κολυμπούν σε μια ορμητική ροή ρεύματος στο βουνό που ταλαντεύεται κυλώντας στην κοιλάδα.

Στην κοιλάδα το ποτάμι είναι κοντά σε μια μεγάλη αυλή. Μια πέστροφα κολυμπάει αντίθετα στο ρεύμα. Ξαφνικά η σταγόνα νερού μας τραβιέται σε μια δίνη. Πέφτει από εδώ και από εκεί, πάνω και κάτω, προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Ξαφνικά, το νερό ηρεμεί και οι σταγόνες μας αισθάνονται ότι κάτι έχει αλλάξει: το νερό είναι αλμυρό. Έχει φτάσει στην θάλασσα!

Τα κύματα αρχίζουν να σχηματίζονται και συγκρούονται με την κορυφή του αφρού πάνω στην ακτή. Η δική μας σταγόνα πέφτει γεμάτη ευχαρίστηση από κύμα σε κύμα...

Σιγά-σιγά η καταιγίδα υποχωρεί. Η επιφάνεια του νερού είναι τόσο απαλή σαν βελούδο. Ο ήλιος αρχίζει να ζεσταίνει το νερό. Η σταγόνα μας αρχίζει να απολαμβάνει τον εαυτό της και απλώνεται στο άνετο, ζεστό, χαλαρωτικό νερό."

Ενώ γίνεται ανάγνωση κειμένου, χαλαρωτική μουσική παίζεται στο παρασκήνιο.

 

Συμπληρώστε τα υποδείγματα

Αφού τα παιδιά έχουν σχεδιάσει τα μαύρα περιγράμματα τους, θα πρέπει να συμπληρώσουν τις περιοχές χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους Colorella Fibre-tipped της Pelikan.

Σύγκριση

Οι ολοκληρωμένες εικόνες κάνουν μια καλή σύγκριση με τα έργα του Hundertwasser. Ζωγράφισε επίσης μια σταγόνα νερού: "μια Σταγόνα βροχής του Ειρηνικού Ωκεανού στην Αϊτή". Οι παρακάτω ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες:

  • Μπορείτε να βρείτε κάποιες ομοιότητες; Περιγράψτε τες.
  • Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των εικόνων;
  • Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των εικόνων;
  • Ποια χρώματα κυριαρχούν;
Hundertwasser: «Μια σταγόνα βροχής του Ειρηνικού Ωκεανού στην Αϊτή»

Θα θέλαμε να σας προσφέρουμε 2 φύλλα εργασίας για να κατεβάσετε:

  1. Η ζωή του Friedensreich Hundertwasser
  2. Ερωτήσεις για τη ζωή του Hundertwasser, Ερωτηματολόγιο
 

Τα κύρια στοιχεία στις εικόνες του Hundertwasser

Μετά την απόφαση να διακοσμήσετε την τάξη στο ύφος Hundertwasser, οι μαθητές έριξαν μια προσεκτικότερη ματιά στο έργο τέχνης του. Τα παιδιά αναγνώρισαν ορισμένα στοιχεία, για παράδειγμα, θόλος κρεμμύδι ή χρωματιστές σπείρες. Τα επιμέρους στοιχεία απλουστεύτηκαν και σχεδιάστηκαν σε ένα φύλλο χαρτιού με ένα μαύρο στυλό.

Σας προσφέρουμε αυτή τη συλλογή εδώ για να την κατεβάσετε.

Η συλλογή των στοιχείων του Hundertwasser.

Αποτελέσματα

Μετά τη συλλογή των διαφόρων στοιχείων οι μαθητές έκαναν τις δικές τους εικόνες αποκόπτοντας από τα επιμέρους τμήματα, κολλώντας τα σε ένα φύλλο χαρτιού και χρωματίζοντάς τα με μαρκαδόρο Colorella fibre-tipped της Pelikan.

Τα στοιχεία Hundertwasser ήταν διάσπαρτα, ενώθηκαν και στη συνέχεια χρωματίστηκαν με μαρκαδόρο Colorella fibre-tipped της Pelikan.
 

Προβολή εικόνας

Για να μεταφέρουν τις φωτογραφίες τους επάνω στις πόρτες οι μαθητές της τέταρτης τάξης χρησιμοποίησαν ένα τέχνασμα:έγινε εναέρια προβολή φύλλων από τα χρωματιστά σχέδια και στη συνέχεια ρίχτηκαν από τις πόρτες με έναν προβολέα.

Είναι πραγματικά αρκετά εύκολο να μεταφέρετε τα δικά σας σχέδια επάνω σε μια μεγάλη περιοχή, όταν χρησιμοποιείτε τον προβολέα. Με την ευκαιρία, οι μαθητές ήταν σε θέση να πάρουν τις πόρτες από τους μεντεσέδες για να τις ζωγραφίσουν. Τα νέα κουτιά 500 ml προέκυψαν πολύ πρακτικά.

Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς είχαν την ομόφωνη γνώμη ότι οι ολοκληρωμένες πόρτες ντουλαπιών στην τετάρτη τάξη ήταν σίγουρα παγίδα για το μάτι!

Η ζωή του Hundertwasser

Ο Friedensreich Hundertwasser γεννήθηκε το 1928 στη Βιέννη ως Friedrich Stowasser. Αφού πήρε τις πρώτες γνώσεις το 1948 πήγε στο Κολλέγιο Τέχνης της Βιέννης για 3 μήνες. Άρχισε να ταξιδεύει και γύρω στο 1960 ανέπτυξε το δικό του στυλ.

Του άρεσε να εκφράζεται με σπείρες, λαβύρινθους και υποδείγματα με στροβιλλιστές γραμμές. Οι φωτογραφίες του παρουσιάζουν ισχυρά, φωτεινά χρώματα με ασήμι και χρυσό. Συχνά χωρίζονται σε μικρότερες περιοχές όπως μια σκακιέρα.

Περίπου αυτήν την εποχή ο Hundertwasser άρχισε να παίρνει θέση απέναντι στο περιβάλλον. Γι 'αυτόν ανθρώπινη αρχιτεκτονική ήταν μείζονος σημασίας. Σχεδίασε σπίτια της φαντασία του, γεμάτα χρώμα, με φυτά που φύονται στην οροφή.

Ξόδεψε πολύ χρόνο στη Νέα Ζηλανδία όπου αγόρασε ένα μεγάλο κομμάτι γης το 1978.

Το 1981 Hundertwasser έγινε καθηγητής της τέχνης. Εκτός από τα κτίρια και τις εικόνες, σχεδίασε βιβλία, γραμματόσημα και κάρτες τηλεφώνου.

Το 2000 Friedensreich Hundertwasser πεθαίνει από καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της διέλευσης πλοίου στη Νέα Ζηλανδία.

Έτσι ο Hundertwasser περιγράφει την αρχιτεκτονική του:
"Έτσι θα πρέπει να είναι ένα σπίτι:
Γεμάτο ζωή! Το χρώμα ανήκει στους ζωντανούς.
Το γκρι είναι θάνατος.

Στις πόλεις μας υπάρχει πάρα πολύ γκρι.
Τα σπίτια είναι σχεδιασμένα όλα με τον ίδιο γνώμονα.
Χωρίς σκέψη και συναίσθημα!
Δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές στη φύση.

Έτσι θα πρέπει να είναι ένα σπίτι:
Γεμάτο ζωή! Με απαλές, στρογγυλές, ρέουσες γραμμές.
Ακριβώς όπως και η φύση!"