Θέμα: Επιπτώσεις Ανάμιξης από
την εκτύπωση Βασικών χρωμάτων
Θέμα: Επιπτώσεις Ανάμιξης από την εκτύπωση Βασικών χρωμάτων

Την πρώτη φορά που σκέφτεστε τα βασικά χρώματα, επίσης μπορείτε να σκεφτείτε πολλά διαφορετικά χρώματα που προκύπτουν από αυτά. Στην ενότητα αυτή, πρόκειται να εκτελεστεί μια εκτύπωση βασικών χρωμάτων, χρησιμοποιώντας ένα κουτί χρωμάτων. Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν αφορά την ανάμειξη των διαφορετικών χρωμάτων μεταξύ τους, αλλά τη χρήση του ενός πάνω στο άλλο.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Θέμα: Επιπτώσεις Ανάμιξης από την εκτύπωση Βασικών χρωμάτων

Primaerfarbdruck 1
Χρησιμοποιώντας μια πεταλούδα ως πρότυπο εκτύπωσης είναι ένας εύκολος τρόπος να ανακαλύψετε την εκτύπωση βασικών χρωμάτων με το κουτί χρωμάτων σας.

Ενημέρωση ‘’Εκπαιδευτικών’’

Την πρώτη φορά που σκέφτεστε τα βασικά χρώματα, επίσης μπορείτε να σκεφτείτε πολλά διαφορετικά χρώματα που προκύπτουν από αυτά. Στην ενότητα αυτή, πρόκειται να εκτελεστεί μια εκτύπωση βασικών χρωμάτων, χρησιμοποιώντας ένα κουτί χρωμάτων. Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν αφορά την ανάμειξη των διαφορετικών χρωμάτων μεταξύ τους, αλλά τη χρήση του ενός πάνω στο άλλο. Για αυτό το θέμα πάμε πίσω στην τεχνική της χαρακτικής ζωγραφικής εκτύπωσης, στην οποία ένα πρότυπο π.χ. μια πεταλούδα, τοποθετείται σε έναν υαλοπίνακα για να καλυφθεί με μπογιά. Στη συνέχεια, μπορείτε να απομακρύνετε το πρότυπο.

Ενημέρωση για τα βασικά χρώματα

Ο τροχός με τα 12 χρώματα χρησιμεύει ως βάση για την παρατήρησή μας. Στον τροχό χρωμάτων, όλα τα χρώματα τακτοποιούνται σε έναν κύκλο. Βεβαίως υπάρχουν πολλά ακόμη χρώματα. Ωστόσο, αυτή η απλή απεικόνιση θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια βασική αντίληψη. Στο παράδειγμά μας, το μαύρο τρίγωνο σηματοδοτεί τα βασικά χρώματα κίτρινο, κυανό μπλε και πορφυρό κόκκινο. Θεωρητικά, οποιοδήποτε άλλο χρώμα στον τροχό χρωμάτων μπορεί να αναμιχθεί με αυτά τα τρία χρώματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνθέσετε το πορτοκαλί κόκκινο χρώμα με την ανάμειξη κίτρινου και πορφυρού κόκκινου μαζί. Το πορφυρό κόκκινο αναμειγνυόμενο με κυανό μπλε, δίνει μωβ και κυανό μπλε και κίτρινο πού κάνουν πράσινο.
Primaerfarbdruck 2
12 χρώματα τροχού συμπεριλαμβανομένων των τριών βασικών χρωμάτων κίτρινο, μπλε, κυανό μπλε και πορφυρό κόκκινο.
 

Υλικό για την ενότητα διδασκαλίας ¨Επιπτώσεις Ανάμιξης από την Εκτύπωση Βασικών Χρωμάτων¨

Κουτί θαμπού χρώματος/ μπογιές Τέμπερες:

 • Κομμάτι γυαλί, περίπου 10x15 εκ. (π.χ. από μια παλιά κορνίζα)
 • Κουτί μπογιάς
 • Πινέλο με μακριές τρίχες, μέγεθος 12
 • Χαρτί
 • Ψαλίδι
 • Παλιά εφημερίδα

Όλα τα υλικά στο λεπτό:

 • Εκτυπώστε και σχεδιάστε πρότυπα:
 • πεταλούδα
 • Ψάρι
 • Χαρταετός
 • Λιβελούλα

Συνδυάστε τα πρότυπα ή τις ιδέες που σας αρέσουν περισσότερο και κάντε το ‘δικό σας ’σχέδιο μαθήματος. Επίσης αφήστε τους μαθητές σας να δημιουργήσουν τα δικά τους πρότυπα εκτύπωσης. Αργότερα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αυτά ως υλικό παρουσίασης.

Προετοιμασία

Για το πρώτο ζευγάρι προσπαθειών κόψτε διάφορα πρότυπα.

Παραλλαγές

Οι μαθητές πρέπει να μπορούν να πειραματιστούν οι ίδιοι όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα θέματα που ακολουθούν είναι καλοί συνδυασμοί να διαφέρουν μεταξύ τους:

 • Η συνεκτικότητα της εφαρμογής χρωμάτων (σκληρό, ρευστό, υγρό).
 • Το διαφορετικό χαρτί εκτυπώσεων σε μια γυάλινη επιφάνεια.
 • Αλλαγή στη σειρά των χρωμάτων, π.χ. κίτρινο ή κυανό αρχικά.
 • Ξεφλουδίστε το χαρτί πολλές φορές συνεχόμενες με διαφορετικά χρώματα, π.χ. κίτρινο, πορφυρό, κυανό και ση συνέχεια πάλι κίτρινο.
Τα ψάρια, όπως ένα πρότυπο εκτύπωσης(αριστερά)και ως έντυπη έκδοση (από πάνω προς τα κάτω): κίτρινο + πορφυρό κόκκινο + κυανό μπλε.

Δείτε πόσο εύκολο είναι:

 • Εφαρμόστε κάθε βασικό χρώμα πάνω στο κομμάτι γυαλιού, π.χ. κίτρινο.
 • Πιέστε την πεταλούδα πάνω στο χρώμα που εφαρμόζεται και τραβήξτε πάλι μακριά. Αφήστε το να στεγνώσει καλά!
 • Επαναλάβετε αυτό το βήμα με τα άλλα δυο βασικά χρώματα.
 • Τέλος, αφήστε τα όλα πάλι να στεγνώσουν καλά.
 

Μεταξύ των σταδίων εκτύπωσης

Είναι σημαντικό να αφήνετε την μπογιά να στεγνώνει μεταξύ των διαφόρων σταδίων της εκτύπωσης. Διαφορετικά, τα χρώματα θα αναμιχθούν και μπορεί να δημιουργήσετε μια "σούπα γκρι". Προσπαθείτε πάντα να τραβάτε το χαρτί μακριά του υαλοπίνακα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, τα καλύμματα του χρώματος, τα οποία έχουν ήδη στεγνώσει, μπορεί να γίνουν και πάλι υγρά.

Μετά την εκτύπωση με ένα χρώμα, αφήστε το χρώμα να στεγνώσει τελείως πριν ξεκινήσετε την επόμενη διαδικασία εκτύπωσης.

Για να αποφευχθεί κάθε μαθητής ξεχωριστά να ξεπλένει τον υαλοπίνακα του μετά από κάθε βήμα εκτύπωσης, μπορείτε να τους αφήσετε να εργαστούν σε ομάδες των τριών ατόμων. Κάθε ένας από τους τρεις μαθητές προετοιμάζει τον υαλοπίνακα με το βασικό χρώμα της επιλογής τους.

Συμβουλή για καθαρά χέρια

Συμβουλή για ζωγραφική εκτύπωσης, με ήδη κομμένα σχήματα.

 • Τοποθετήστε τα ήδη κομμένα σχήματα από το χαρτί πάνω στο γυαλί με την μπογιά.
 • Τοποθετήστε ένα καθαρό φύλλο χαρτιού πάνω από το κομμένο κομμάτι.
 • Πιέστε επί τόπου - μην το μετακινήσετε!
 • Πρώτα, απομακρύνετε το επιπλέον φύλλο χαρτιού, που θα φέρει επάνω του το μεγαλύτερο μέρος βαφής. Στη συνέχεια αφαιρέστε το πρότυπο.

 

Με αυτό τον τρόπο τα χέρια σας παραμένουν καθαρά και επίσης μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε το φύλλο κάλυψης. Για να γίνει αυτό, κολλήστε απλά ένα καθαρό φύλλο χαρτιού στη μέση και διακοσμήστε το με ένα ρητό ή απόσπασμα, ή ίσως να διακοσμήσετε με πέταλα λουλουδιών που κόψατε προηγουμένως.

Οι παρακάτω εικόνες έχουν κατασκευαστεί από κάλυψη φύλλων, στις οποίες έχουν κολληθεί επιπλέον φύλλα χαρτιού(αριστερά: ένα ωραίο απόσπασμα, δεξιά: από κομμένα πέταλα λουλουδιών.
 

Αν προκύψει μία ιδιαίτερα όμορφη εκτύπωση, γιατί να μην τη βάλετε σε κορνίζα!

Αυτό το όμορφο ψάρι ολοκληρώθηκε με διακόσμηση ενός χρωματιστού μπλε πλαισίου. Επίσης, τα φτερά της λιβελούλας, τα οποία έχουν τυπωθεί με βασικά χρώματα, πρώτα έχουν κολληθεί επάνω, και μετά θα ολοκληρωθούν με ένα σώμα βαμμένο με μπλε αδιαφανή μπογιά.

Όταν τελειώσετε την εκτύπωση και όλες οι εικόνες έχουν στεγνώσει τελείως, είναι καιρός για περαιτέρω επεξεργασία. Τα ψάρια θα ξεχωρίζουν ακόμη περισσότερο με έμφαση στα περιγράμματα με μαύρο fineliner. Θα προσφέρει επίσης, μια μεγάλη επίδραση, αν γίνονται διάφορα ζώα. Κανένα ψάρι δε μοιάζει το ίδιο, κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό!

Χάρη στην εκτύπωση βασικών χρωμάτων, κάθε ψάρι είναι μοναδικό.

Προσκλητήριο

Τώρα που η διαδικασία εκτύπωσης έχει ολοκληρωθεί, είναι ώρα π.χ. να κάνουμε ένα προσκλητήριο. Ως εκ τούτου, να αντιγράψετε ένα από τα πρότυπα πάνω στο τυπωμένο χαρτί, κόψτε τα και κολλήστε τα στην μπροστινή όψη του προσκλητηρίου.

Λόγω της πολύχρωμης σύνθεσης, το τυπωμένο χαρτί προσφέρει πολλούς σκοπούς διακόσμησης. Κατά συνέπεια, η πεταλούδα μοιάζει λίγο διαφορετική, με την περικοπή έξω από την πλευρά της σελίδας και όχι από την μέση. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε απευθείας πάνω στην «πεταλούδα» πρότυπο και στη συνέχεια το κόβουμε κατά μήκος των περιγραμμάτων.
 
Έτσι θα μοιάζει το προσκλητήριο που φτιάξατε μόνοι σας. Αυτή η μέθοδος παρέχει έναν εύκολο τρόπο για να διακοσμήσετε τις εποχιακές κάρτες, όπως στο παράδειγμα, με τον χαρταετό και την πεταλούδα.
 
Σας προσφέρουμε τέσσερα διαφορετικά μοτίβα ως πρότυπα για να κατεβάσετε: λιβελούλα, χαρταετός, πεταλούδα ή ψάρι.