Φωτίζοντας και σκουραίνοντας
Φωτίζοντας και σκουραίνοντας

Η εικόνα με το φωτεινό τόνο θαμπού χρώματος παρέχει την ισχυρότερη αντίθεση στον θεατή από την εικόνα του δάσους με πιο ήπια χρώματα! Τα σχέδια της κουκουβάγιας και της γάτας ενισχύουν την ενότητα διδασκαλίας και επιτρέπουν στους μαθητές να σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Φωτίζοντας και σκουραίνοντας

Η εικόνα με το φωτεινό τόνο θαμπού χρώματος παρέχει την ισχυρότερη αντίθεση στον θεατή από την εικόνα του δάσους με πιο ήπια χρώματα! Τα σχέδια της κουκουβάγιας και της γάτας ενισχύουν την ενότητα διδασκαλίας και επιτρέπουν στους μαθητές να σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.

Ενημέρωση ¨Εκπαιδευτικών¨

Καθώς εργάζεστε με ένα κουτί χρωμάτων opaque, μετριάζετε την τονικότητα ενός χρώματος με μαύρο χρώμα ή τη φωτίζετε με το αδιαφανές λευκό, κάτι που επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες σας. Από τη μια πλευρά, τα παραδείγματα μας ασχολούνται με το θέμα του μετριασμού της τονικότητας των χρωμάτων και με το φόντο του σχεδίου από ένα φυσικό περιβάλλον κουκουβάγιας. Από την άλλη, ο φωτισμός ενός χρώματος σημαίνει την υπογράμμιση ενός πειραματικού χαρακτήρα με τη χρήση χρωμάτων με πλαστικό περιτύλιγμα, Συμπληρωματικά, αυτή η διδακτική ενότητα περιλαμβάνει οδηγίες για τη διαμόρφωση μιας κουκουβάγιας από χαρτόνι που μπορεί να είναι χρωματισμένο με πιο ήπια χρώματα και σε αντίθεση με την κουκουβάγια, μια γάτα από χαρτόνι που μπορείτε να ζητήσετε από τους μαθητές σας να τη χρωματίσουν με πιο φωτεινά χρώματα.

Ενημέρωση σχετικά με τα βασικά χρώματα

Ο τροχός με τα 12 χρώματα χρησιμεύει ως βάση για την παρατήρηση μας. Στον τροχό χρωμάτων, όλα τα χρώματα είναι τοποθετημένα σε έναν κύκλο. Αυτή η απλή απεικόνιση θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια βασική κατανόηση, αν και υπάρχουν πολλά χρώματα. Τα θαμπά χρώματα αναμειγνύονται με μαύρο ή λευκό χρώμα. Με αυτό τον τρόπο, κάνοντας αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε για την ανάμειξη τα πεδία του κουτιού μπογιάς, ως ιδιαίτερα χρώματα το μαύρο και το άσπρο μπορούν εύκολα να λερώσουν τα χρώματα. Κατά την ανάμιξη χρωμάτων, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε χωριστά πεδία ανάμειξης.

Η σχηματική απεικόνιση του τροχού 12 χρωμάτων δείχνει ότι όταν τα δευτερεύοντα χρώματα αναμειγνύονται με θαμπό λευκό, σταδιακά φωτίζει, ενώ τα χρώματα που αναμειγνύονται με μαύρο σκουραίνουν προς το κέντρο.

Υλικά για την Διδακτική ενότητα ¨Φωτίζοντας και σκουραίνοντας¨

Θα χρειαστείτε τα εξής:

 • Κουτί μπογιάς Κ12
 • Πινέλα με μακριές και κοντές τρίχες, μεγέθη 10,12
 • Καθαρό νερό
 • Μπλοκ ζωγραφικής
 • Κόλλα, ψαλίδι
 • 2 χάρτινα ρολά (π.χ. από χαρτί τουαλέτας ή κουζίνας)

Όλα τα υλικά λήψης με μια ματιά:

 • Φτερά για την κουκουβάγια

Σκουραίνοντας

Δείτε πόσο εύκολο είναι:

Με την προσθήκη μαύρου, τα παιδιά θα αποκτήσουν μια αίσθηση για το πώς το κάθε μονό χρώμα αλλάζει βαθμιαία. Εδώ, τα βασικά χρώματα παρέχουν την τέλεια ευκαιρία, δεδομένου ότι αποτελούν τη βάση για όλα τα περαιτέρω δευτερογενή χρώματα. Η ανάμειξη διαμερισμάτων στο εσωτερικό του καπακιού επιτρέπει να αναμείξετε τα χρώματα με ένα καθαρό τρόπο. Θα χρειαστείτε τρείς διαφορετικές θήκες για κάθε χρώμα: Στο πρώτο κύπελλο έρχεται το αρχικό χρώμα, το τρίτο είναι για το μαύρο χρώμα (όταν φωτιστούν, αντίστοιχο λευκό) και το μεσαίο τμήμα είναι για την ανάμειξη των δύο χρωμάτων για να αποκτήσουν μια νέα απόχρωση.

Τα τρία πιο ήπια βασικά χρώματα πορφυρό κόκκινο, κυανό μπλε και κίτρινο με μια ματιά. Μετά την προσθήκη μαύρου, μπορείτε να δείτε καθαρά πως τα χρώματα αλλάζουν. Η μεσαία γραμμή δείχνει, ότι χρειάζονται μόνο λίγες σταγόνες για να μετριάσουν το αρχικό χρώμα.

Χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά δοχεία δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, χωρίς να μουτζουρωθεί η ζωγραφιά στο κουτί μπογιάς σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ελεύθερη ανάμειξη

Όταν ξεκινήσετε η πρώτη λογική σκέψη είναι να σκουρύνετε τα χρώματα στο κουτί μπογιάς, αυτό όμως, περιορίζει τη διασκέδαση. Ο λόγος είναι ότι αυτή η μορφή ανάμειξης αναπτύσσει ένα ομοιόμορφο χρώμα. Μια διαφορετική επίδραση χρώματος μπορεί να γίνει ελεύθερα με την ανάμειξη στο μπλοκ σχεδίασης. Εδώ χρειάζονται μόνο δύο δοχεία ανάμειξης. Στο ένα μπορείτε να προσθέσετε το αρχικό χρώμα και στο άλλο το μαύρο χρώμα.

Ξεπλύνετε το πινέλο σας σε καθαρό νερό πριν ανακατέψετε το χρώμα. Προτού αρχίσετε πραγματικά να ζωγραφίζετε, βουτήξτε το πινέλο πρώτα στο μαύρο δοχείο. Στη συνέχεια, καθώς απλώνετε τα χρώματα, θα συγκροτηθεί ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Πρώτα, θα το δούμε σαν να ήταν ένα χρώμα. Ωστόσο, συνεχίζοντας να ζωγραφίζετε, και τα δύο χρώματα θα αναμιχθούν στο χαρτί και το χρώμα στο πινέλο θα αλλάξει με κάθε κίνηση.

Αριστερά: Ενιαίο χρώμα που είχε αναμιχθεί στο δοχείο ανάμειξης. Σε ένα επιπλέον δοχείο, προστέθηκε το μαύρο χρώμα | Δεξιά: Μείξη χρώματος που εφαρμόζεται με ένα πινέλο και αναμειγνύεται σε ένα φύλλο χαρτιού (ελεύθερη ανάμειξη)

Όταν ζωγραφίζετε με διάφορα χρώματα, συμπληρώστε τα αρχικά χρώματα σε ένα δοχείο ανάμιξης για το καθένα. Προσθέστε σε ένα επιπλέον δοχείο μαύρο χρώμα. Τώρα, με τη σειρά, βουτήξτε το πινέλο σας στο αντίστοιχο χρώμα, καθώς και στο δοχείο μαύρου χρώματος. Με αυτό τον τρόπο, αναμειγνύονται τα χρώματα πάνω στο χαρτί και έτσι να αποκτούν μια πιο ζωντανή εμφάνιση.

Το φόντο της εικόνας με την κουκουβάγια έγινε επίσης, με αυτόν τον τρόπο.

Όλα τα χρώματα φόντου συντέθηκαν με τη μέθοδο της ελεύθερης ανάμειξης.

Φωτίζοντας / Δημιουργώντας μια ζωντανή εικόνα χρησιμοποιώντας πλαστικό περιτύλιγμα

Δείτε πόσο εύκολο είναι:

Όταν φωτιστεί ένα χρώμα, ο κανονισμός ανάμειξης του κάθε χρώματος αντιστρέφεται σε σύγκριση με το κατέβασμα τόνου. Πρώτα θα γεμίσετε ένα δοχείο ανάμιξης με το θαμπό λευκό χρώμα. Μόνο τότε το αρχικό χρώμα προστίθεται. Όταν σκουραίνουμε ένα χρώμα, ήδη μία σταγόνα μαύρου χρώματος μπορεί να αλλάξει εντατικά την απόχρωση του χρώματος. Ωστόσο, σε αντίθεση, θα χρειαστεί πολύ θαμπό λευκό χρώμα για να φωτίσουμε. Οι παρακάτω δύο εικόνες φωτίστηκαν χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεθόδους. Η συνολική εμφάνιση της πάνω εικόνας είναι μάλλον ανέκφραστη. Σε αυτήν την εικόνα, τα χρώματα εφαρμόστηκαν με πινέλο και αναμείχτηκαν με θαμπό χρώμα απευθείας στο φύλλο του χαρτιού (χωρίς ανάμειξη). Από προσεκτικό ψεκασμό των χρωμάτων πάνω στο χαρτί με το πινέλο δημιουργήθηκαν έγχρωμες κηλίδες. Η ζωηρή εντύπωση της δεύτερης εικόνας έγινε με την κάλυψη του εφαρμοζόμενου χρώματος με πλαστική μεμβράνη και την προσεκτική "τριβή" αυτού. Η ειδική επίδραση της εικόνας γίνεται εδώ λόγω του πειραματικού χαρακτήρα του.

Και στις δύο εικόνες τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν φωτισμένα με θαμπό λευκό. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το πλαστικό περιτύλιγμα, μπορεί να δημιουργηθεί μια ακόμα πιο έντονη επίδραση.
 

Φωτίζοντας / Εργασία με ένα πρότυπο

Η εικόνα του δείγματος που ακολουθεί δείχνει πώς να δημιουργήσετε ένα ορεινό τοπίο, με απλό φωτισμό χρωμάτων. Κατ 'αρχάς, μια απόχρωση του μπλε θα πρέπει να αναμιγνύεται στο καπάκι του κουτιού χρώματος σε διαφορετικά φωτεινά επίπεδα. Παρακαλούμε θυμηθείτε να εργαστείτε με τη σωστή σειρά, χρησιμοποιώντας το θαμπό λευκό και στη συνέχεια το αρχικό χρώμα. Σχίστε ένα χαρτί κατά μήκος, αυτό θα χρησιμεύσει ως πρότυπο. Τοποθετήστε αυτό το πρότυπο πάνω στο χαρτί με βήματα ανά 6cm και χρωματίστε τον ακάλυπτο χώρο κάτω από τη λωρίδα χαρτιού σε διάφορες φωτεινές αποχρώσεις. Ξεκινήστε από το κάτω άκρο του χαρτιού χρησιμοποιώντας τα πιο ζωντανά χρώματα. Το τοπίο ολοκληρώνεται με το πιο ελαφρύ χρώμα. Για τον ουρανό, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για κάνετε κουκίδες με φωτεινή θαμπή μπογιά πάνω στην εικόνα.

Το καθαρό αποτέλεσμα μιας οροσειράς θα βγει σταδιακά από το φωτισμό του κάθε χρώματος κατά την εφαρμογή του. Για έμφαση στο αποτέλεσμα, η εικόνα μας διακοσμήθηκε από μαύρο ματ διακοσμητικό.

Στο παρακάτω δείγμα εικόνας, όλα τα χρώματα ήταν φωτισμένα με θαμπό λευκό χρώμα. Όπως φαίνεται στο παράδειγμα μας, χρησιμοποιώντας μόνο ένα φωτεινό τόνο χρώματος σε μια εικόνα θα δώσει στο τοπίο μια μεσογειακή ατμόσφαιρα που θα σας θυμίζει περίοδο διακοπών. Τα χρώματα φαίνονται σαν ορεκτικά και θα θέλετε να πάρετε μια μπουκιά από αυτά!

Η ατμόσφαιρα διακοπών σε αυτή την εικόνα γίνεται χρησιμοποιώντας μόνο έναν φωτεινό τόνο χρωμάτων.

Φτιάχνοντας την κουκουβάγια

Ως συμπλήρωμα και προκειμένου να δημιουργηθεί μια απτική σχέση σε αυτή τη μονάδα διδασκαλίας για τους μαθητές, θα θέλαμε να σας προτείνουμε δύο ιδέες χειροτεχνίας ζώων. Είναι εύκολο να γίνουν και μπορούν να χρωματιστούν σε φωτεινό τόνο και αργότερα πιο ήπια χρώματα. Η κουκουβάγια είναι κατασκευασμένη από δύο ρολά χαρτιού υγείας και τα δύο μάτια που είναι κολλημένα πάνω τους. Για τα φτερά, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ένα δεύτερο ρολό χαρτιού, μπορούμε εναλλακτικά να σας προσφέρουμε ένα πρότυπο για να κατεβάσετε.

Το σώμα

 1. Σπρώξτε το ρολό χαρτιού από τη μία πλευρά, πλάτους λίγο περισσότερο από έναν αντίχειρα.
 2. Όπως φαίνεται στο σχέδιο, κάντε μια λοξή χαρακιά περίπου 2,5 εκ σε κάθε ένα από τα άνω άκρα.
 3. Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε δύο μεσαία τμήματα που λυγίζουν προς τα μέσα.
 4. Τώρα, χρωματίστε το μπροστινό μισό του σώματος με θαμπά χρώματα, δίνοντας έτσι την αίσθηση του σκοτεινού.
 
Πιέστε τις επάνω άκρες του ρολού χαρτιού μαζί, και κόψτε τες. Η δεξιά εικόνα δείχνει πώς δημιουργήθηκαν λωρίδες που υποτίθεται ότι είναι λυγισμένες προς τα μέσα.

Τα φτερά

 1. Κόψτε το δεύτερο ρολό κατά μήκος.
 2. Κόψτε το ρολό έως 6 εκ. σε ύψος.
 3. Τώρα στρογγυλέψτε τις δύο κορυφαίες γωνίες.
 4. Απλώστε κόλλα πάνω στην γκρίζα ζώνη (βλ. σχεδιάγραμμα) και κολλήστε την επάνω στη μέση στο πίσω μέρος του σώματός της κουκουβάγιας.
 5. Τώρα χρωματίστε το πίσω μέρος του σώματος και τα εξωτερικά μέρη των φτερών με πιο σκοτεινά χρώματα.
 6. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρότυπο λήξης μας "φτερά".
Απλώστε κόλλα πάνω στην γκρίζα ζώνη (βλ. σχεδιάγραμμα) και κολλήστε την επάνω στη μέση στο πίσω μέρος του σώματός της κουκουβάγιας. Στη συνέχεια χρωματίστε την κουκουβάγια.

Τα μάτια

 1. Κόψτε το υπόλοιπο ρολό χαρτιού σε δύο φέτες περίπου στο μέγεθος ενός κέρματος 1 €.
 2. Σχεδιάστε τις κόρες και τα περιγράμματα των ματιών με ένα μαύρο μαρκαδόρο.
 3. Κολλήστε τα μάτια επάνω. Λόγω της μικρής στρογγυλοποίησης του χαρτονιού, τα μάτια θα ταιριάζουν στο σώμα καλά.
 4. Ως τελευταίο βήμα, σχεδιάστε το ράμφος της κουκουβάγιας επάνω της.
 

Η γάτα

Η γάτα είναι κατασκευασμένη μόνο από ένα ρολό χαρτιού. Τα αυτιά και ο λαιμός είναι κομμένα και διπλωμένα και όπως εξηγείται στις οδηγίες για την κουκουβάγια.

Το σώμα

 1. Κάντε μια βαθιά λοξή χαρακιά περίπου. 2,5 εκ. στις δύο πλευρές του ρολού (βλέπε σχέδιο του σώματος κουκουβάγια) και διπλώστε εσωτερικά τις πλευρές προς το κέντρο.
 2. Η γάτα θα πρέπει να είναι βαμμένη σε χρώματα φωτεινά. Οποιαδήποτε χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με την προϋπόθεση ότι είναι φωτισμένα με θαμπό λευκό χρώμα. Η τεχνική ελεύθερης ανάμειξης, επίσης, θα μπορούσε να ταιριάξει ως μέθοδος εργασίας εδώ, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εκπληκτικό χρωματικό εφέ.
 3. Όταν στεγνώσουν τα χρώματα, σχεδιάστε το περίγραμμα των ματιών, τα μουστάκια και το στόμα με ένα fineliner.
 4. Τώρα χρωματίστε τα μάτια σε μια φωτεινή απόχρωση του πράσινου για να τους δώσει μια λαμπερή εμφάνιση. Αν σας αρέσει, στολίστε τη μύτη και την άκρη των αυτιών με μια μικρή κουκίδα του φωτίζονται σε κόκκινο χρώμα (θα προκύψουν ροζ).
 5. Τέλος, δέστε γύρω από το λαιμό της γάτας μια κορδέλα φτιαγμένη από κόκκινες φυτικές ίνες. Επισυνάψτε το με μία σταγόνα κόλλας στο σώμα της γάτας.

Συμβουλή: Η γάτα είναι ένα τέλειο δώρο για ειδικές περιπτώσεις.

 

Πρότυπα λήψης

Η κουκουβάγια είναι εύκολο να γίνει με χάρτινα ρολά. Εναλλακτικά, τα φτερά της κουκουβάγιας μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας το δικό μας πρότυπο λήψης, που σας προσφέρει φτιαγμένα τρία διαφορετικά είδη από φτερά. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι καλύτερο αν τις εκτυπώσετε σε ένα κομμάτι από χρωματιστό χαρτί. Με αυτό τον τρόπο αργότερα, θα εγκαταστήσετε καλύτερα τα φτερά στην κουκουβάγια.

Κατεβάστε το πρότυπο "φτερά" για την ιδέα χειροτεχνίας "κουκουβάγια".