Σκίαση με Γκρι
Ένας ανεμόμυλος
και Δελφίνια
Σκίαση με Γκρι - Ένας Ανεμόμυλος και Δελφίνια

Αυτή η διδακτική ενότητα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε μια σαφή περιγραφή της άσκησης και μια πειραματική τεχνική ανάμιξης που χρησιμοποιείται απευθείας στο χαρτί σχεδίασης. Το αποκορύφωμα αυτής της ιδέας χειροτεχνίας είναι τα κινούμενα στοιχεία στην εικόνα.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Σκίαση με Γκρι - Ένας Ανεμόμυλος και Δελφίνια

Πολύχρωμο και όμως σκιασμένο: Όπως και στην εικόνα του ανεμόμυλου, οι αδιαφανείς βαφές που χρησιμοποιούνται για τα δελφίνια είναι σκιασμένες με γκρίζο χρώμα. Ωστόσο, στο αριστερό μισό της εικόνας του ανεμόμυλου, καθώς και για τα σύννεφα, έχει χρησιμοποιηθεί, επίσης, καθαρό αδιαφανές λευκό . Τα χρώματα έχουν αναμιχθεί απευθείας στο χαρτί σχεδίασης.

Πληροφορίες Εκπαιδευτικών

Εκτός από την ανάμιξη χρωμάτων, η αποδυνάμωση και η ελάφρυνση των χρωμάτων είναι οι πιο κοινές τεχνικές, όταν ασχολούμαστε με αδιαφανή χρώματα. Ιδιαίτερα, όταν χρησιμοποιούμε το μαύρο χρώμα, τα χρώματα θα αλλάξουν εντατικά, ιδιαίτερα κατά την προσθήκη μεγάλης ποσότητας από αυτό!

Όταν ένα χρώμα αναμιγνύεται με γκρι, η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη Είναι μάλλον θολή: Η φωτεινότητα του χρώματος γίνεται λιγότερο έντονη, έχει σπάσει. Μιλάτε για σκίαση ενός χρώματος. Το γκρι χρώμα είναι εξοικειωμένο με το μάτι του θεατή. Εν πάση περιπτώσει, όταν ένα χρώμα είναι σκιασμένο με γκρι, δημιουργεί ένα μάλλον περίεργο αντίκτυπο στο θεατή. Δεν είναι αυτόματα αναγνωρίσιμος ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει το χρώμα. Το γεγονός αυτό καθιστά τα χρώματα σκίασης με γκρι ακόμα πιο συναρπαστικά. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει πρώτα να αναμίξετε το γκρι χρώμα στην παλέτα των χρωμάτων. Ακόμη και τότε, τα χρώματα είναι δυνατόν να αντιδράσουν εντελώς διαφορετικά από ό, τι αναμενόταν. Πάρα πολύ μαύρο χρησιμοποιημένο στο γκρίζο χρώμα θα έχει επίσης μια ισχυρή επιρροή στη μίξη χρώματος αργότερα.

Πληροφορίες σχετικά με τη σκίαση

 

Ο Pelikan χρωματικός τροχός είναι η αφετηρία μας για την σκίαση. Αποτελείται από 12 διαφορετικά χρώματα. Εδώ, στο παράδειγμα μας, χρησιμοποιήσαμε το κίτρινο χρώμα για να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η σκίαση.
Το μοντέλο μας δείχνει ένα χρώμα από τον χρωματικό τροχό. Λάμπρυνε βαθμηδόν προς τα έξω και σκιασε προς το κέντρο του χρωματικού τροχού (όπως τα τρία βασικά χρώματα, όταν χρησιμοποιούνται μαζί, γίνεται μαύρο).

 

Για να σκιάσετε ένα χρώμα, θα πρέπει πρώτα να αναμείξετε γκρι στην παλέτα. Για το σκοπό αυτό, συμπληρώστε αδιαφανές λευκό σε ένα δίσκο ανάμιξης και στη συνέχεια προσθέστε το μαύρο χρώμα. Τέλος, ανακατέψτε το αρχικά επιλεγμένο χρώμα με το γκρι.

 

 

Θα χρειαστείτε τα εξής:

 • Κουτί μπογιάς Κ12
 • Αδιαφανές λευκό
 • Πινέλα με μακριές και κοντές τρίχες, μεγέθη 10, 12
 • Δροσερό νερό
 • μπλοκ ζωγραφικής, μεγέθους DIN A3
 • Κόλλα, ψαλίδι
 • Ταινία
 • Φαρδιά γραβάτα ή σύρμα ανθοπωλείου
 • Στέλεχος μολυβιού ή ξυλάκι για σουβλάκι
 • Pelikan fineliner μαύρο
 • Pelikan fineliner μπλε
 • Πρότυπα λήψης

Για να πραγματοποιήσουμε τη διδακτική ενότητα "Σκίαση με Γκρι», υπάρχουν δύο κινητές ιδέες χειροτεχνίας στην επιλογή.

Αυτή η διδακτική ενότητα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε μια σαφή περιγραφή της άσκησης και μια πειραματική τεχνική ανάμιξης που χρησιμοποιείται απευθείας στο χαρτί σχεδίασης. Το αποκορύφωμα αυτής της ιδέας χειροτεχνίας είναι τα κινούμενα στοιχεία στην εικόνα.

(Πρόταση 1) Ανεμόμυλος

Είναι πανεύκολο:

Πρώτα, αποκόψτε τον ανεμόμυλο από το πρότυπο λήψης και κολλήστε το επάνω σε ένα κομμάτι χαρτί σχεδίου DIN A3 από το μπλοκ ζωγραφικής σας.

Το πρότυπο του ανεμόμυλου είναι κολλημένο πάνω στο χαρτί σχεδίασης. Ο ανεμόμυλος είναι τώρα έτοιμος για να βαφτεί με τις αδιαφανείς βαφές χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα χρώματα των γραμμάτων που εμφανίζονται.

1. Όταν ζωγραφίζετε τον ανεμόμυλο γκρι, αρχίστε από τα αριστερά (πεδίο Α) με αδιαφανές λευκό. Για τον τομέα Β, ανακατεύουμε γκρι σε μια παλέτα (βλ. "πληροφορία σχετικά με την σκίαση"), σύμφωνα με την οποία μόνο μερικές σταγόνες μαύρου προστίθενται στο άσπρο. Τώρα προσθέστε περισσότερες σταγόνες μαύρο χρώμα στην απόχρωση του γκρι που δημιουργήθηκε στην παλέτα, έως ότου αποκτήσετε ένα σκούρο γκρι. Βάψτε το πεδίο Γ σε σκούρο γκρι.

2. Τώρα ανακατέψτε κατακόκκινο με σκούρο γκρι για το κάτω μέρος του ανεμόμυλου.

3. Η κορυφή του μύλου είναι βαμμένη σε μαύρο χρώμα.

Φόντο (τεχνική ανάμειξης σε χαρτί)

4. Για να δώσετε στο φοντο μια πιο χαρούμενη ματιά, μην αναμιγνύετε τα χρώματα στο πλαίσιο χρώματος, αλλά απευθείας στο χαρτί σχεδίασης, ενώ ζωγραφίζετε. Θα χρειαστείτε 4 δίσκους ανάμειξης και τα ακόλουθα τέσσερα χρώματα: Αδιαφανές λευκό, μαύρο, μπλε και πράσινο. Πάρτε ένα παχύ πινέλο με κοντές τρίχες (μέγεθος 12). Στις στροφές, βυθίστε το πινέλο σε 3 διαφορετικούς δίσκους. Με γενναιόδωρες πινελιές, ζωγραφίστε πάνω στο χαρτί με το μίγμα. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σκιερή και ακόμα ζωντανή περιοχή που καθορίζεται από την ποσότητα των μεμονωμένων χρησιμοποιούμενων χρωμάτων. Αυτό που το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από ένα σκιερό χρώμα, το μαύρο και αδιαφανές λευκό θα δημιουργήσουν μια ισχυρή αντίθεση. Αφήστε τη σελίδα στεγνώσει καλά πριν την αφαιρέσετε από το μπλοκ ζωγραφικής σας.

5. Τώρα είναι καιρός να αποκόψει τα πανιά του ανεμόμυλου. Κολλήστε τα πανιά στην κορυφή του καθενός, όμως, το ένα απέναντι από το άλλο. Για να γίνει αυτό, τοποθετήστε το σημεία Γ και Δ του πανιού το ένα πάνω από τα σημεία Α και Β του άλλου.

6. Τώρα, εφαρμόστε ένα κομμάτι ταινίας επί των σημείων στο κέντρο του επάνω μύλου και τα πανιά μύλου. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι για να κάνει μια μικρή τρύπα σε κάθε ένα από τα κέντρα.

7. Δέστε μια φαρδιά γραβάτα ή ένα κομμάτι σύρμα ανθοπωλείου γύρω από το στέλεχος μολυβιού ή το ξυλάκι για σουβλάκι. Στρίψτε μαζί σφιχτά, ώστε να μην μπορεί να γλιστρήσει.

8. Κολλήστε τα δύο άκρα της φαρδιά γραβάτας, ξεκινώντας από την πίσω πλευρά, πρώτα, μέσω της σελίδας φόντου και, στη συνέχεια, μέσα από τα πανιά ανεμόμυλου.

9. Ανοίξτε τα άκρα μεταξύ τους, μικρύνετε τα περίπου 1 εκατοστό και κολλήστε τα σφιχτά με ταινία στο κομμάτι χαρτί (βήματα 7 έως 9, βλ. επίσης παρακάτω σχήμα).

10. Τέλος, κόψτε το μικρό κύκλο από το καφέ χρωματιστό χαρτί. Χρησιμοποιήστε το ως ένα κάλυμμα για το κέντρο των πανιών του ανεμόμυλου και κολλήστε το.

11. Τώρα ο ανεμόμυλος έχει τελειώσει και είναι έτοιμος να χρησιμοποιηθεί. Τα πανιά του ανεμόμυλου θα γυρίσουν!

Τα πανιά ανεμόμυλου έχουν εγκατασταθεί σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και είναι επιτέλους έτοιμα να γυρίσουν.

 

(Πρόταση 2) Δελφίνια

Η προσέγγιση είναι παρόμοια με εκείνη του ανεμόμυλου.

 1. Πρώτον, κόψτε τα δελφίνια και χρωματίστε τα γκρι.
 2. Η πλάκα με την οποία συνδέονται τα δελφίνια είναι βαμμένη στο ίδιο μπλε, όπως χρησιμοποιείται για το φόντο, αργότερα.
 3. Στη συνέχεια, το μπροστινό μέρος (τα κύματα) είναι διακοσμημένο με την τεχνική ανάμιξης στο χαρτί σχεδίασης. Ξεκινήστε ζωγραφίζοντας μπλε και πράσινα κύματα. Προσθέστε αδιαφανές λευκό σε ένα δίσκο αναμίξεως και επίσης μερικές σταγόνες από μαύρη μπογιά. Στη συνέχεια εφαρμόστε την απόχρωση του γκρι που δημιουργήθηκε στα μπλε και πράσινα κύματα. Τα χρώματα θα αναμιχθούν στο χαρτί σχεδίασης και, κατά συνέπεια, θα σκιαστούν από το γκρι χρώμα.
 4. Τώρα, ζωγραφίστε το φόντο χρησιμοποιώντας την ίδια απόχρωση του μπλε, όπως εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για την πλάκα του δελφινιού. Όταν στεγνώσει το χρώμα, χρησιμοποιήστε αδιαφανές λευκό και γκρι για να ζωγραφίσετε τα σύννεφα.
 5. Εφαρμόστε ένα κομμάτι ταινίας πάνω στην κουκκίδα στην πλάκα βάσης, καθώς και στην πινακίδα του δελφινιού και κάντε μια τρύπα χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι.
 6. Στη συνέχεια, πάρτε την φαρδιά γραβάτα και τυλίξτε τη γύρω από το μεσαίο τμήμα του στελέχους του μολυβιού ή από το ξυλάκι για σουβλάκι . Κολλήστε το μέσα από την εικόνα από την πίσω πλευρά και μικρύνετε το περίπου 1 εκατοστό. Στερεώστε το με ένα κομμάτι ταινίας.
 7. Τέλος, κολλήστε το κύμα που καλύπτει το κάτω άκρο της πλάκας βάσης, έτσι ώστε η πλάκα δελφινιού να μπορεί ακόμα να περιστρέφεται ομαλά. Κολλήστε επίσης τις πλευρές του κύματος που καλύπτει την πλάκα βάσης.
Η ιδέα για τη διακόσμηση δελφινιού αποτελείται από μια πλάκα βάσης, η περιστρεφόμενη πλάκα δελφινιών και κύμα κάλυψης, το οποίο είναι βαμμένο, επισυνάπτεται στην κορυφή του άλλου και κολλιούνται, αργότερα.
Τα χρώματα των κυμάτων σκιάστηκαν από την ανάμειξη των χρωμάτων απευθείας στο χαρτί σχεδίασης με το γκρι χρώμα. Γυρίζοντας το γκρι, πηδούν τα δελφίνια, τονίζει πως ουσιαστικά το γκρι χρώμα βουτά στα πολύχρωμα κύματα.
 

 

Κατεβάστε όλα τα υλικά στο λεπτό

Ο ανεμόμυλος και τα πανιά του, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης.

Η πλάκα βάσης για τα δελφίνια, η περιστρεφόμενη πλάκα δελφινιών και η κάλυψη των κυμάτων.