Αντιθέσεις θερμών και
ψυχρών χρωμάτων
Αντιθέσεις θερμών και ψυχρών χρωμάτων

Όλες οι εποχές του χρόνου με μια ματιά: Αυτές είναι οι σελίδες του ημερολογίου θερμοκρασίας . Μπορούν να στολιστούν από τους μαθητές σας ή με τη βοήθεια ενός από τα πολλά πρότυπα μας.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Αντιθέσεις θερμών και ψυχρών χρωμάτων

Όλες οι εποχές του χρόνου με μια ματιά: Αυτές είναι οι σελίδες του ημερολογίου θερμοκρασίας . Μπορούν να στολιστούν από τους μαθητές σας ή με τη βοήθεια ενός από τα πολλά πρότυπα μας.

Πληροφορίες για εκπαιδευτικούς

Η εργασία με Opaque χρώματα είναι για τους μαθητές μια πρόκληση καθώς θα πρέπει να χειριστούν με σύστημα τον τροχό των χρωμάτων.. Οι αντιθέσεις ψυχρού θερμού δημιουργούν τέτοιες προκλήσεις καθώς η αντίληψη των χρωμάτων μπορεί να διαφέρει για τον καθένα. Για τον εύκολο χειρισμό της θεωρίας των χρωμάτων η Pelikan δημιούργησε τον τροχό των χρωμάτων. Με τη βοήθεια του, η θερμοκρασία χρώματος για την κάθε ομάδα καθορίζεται πιο εύκολα.

Το ημερολόγιο θερμοκρασίας βοηθά στην αντιμετώπιση του θέματος. Έτσι σας προτείνουμε πολλά πρότυπα για κατέβασμα, τα οποία, λόγο της ποικιλίας των δυνατοτήτων στολισμού θα παρέχουν στους μαθητές μια πολύχρωμη ανάμειξη των θερμών και ψυχρών αντιθέσεων.

Πληροφορίες για τα βασικά χρώματα

Ο τροχός χρωμάτων της Pelikan περιλαμβάνει 12 διαφορετικά χρώματα. Αυτά χωρίζονται σε διαφορετικές ’κλιματικές ζώνες’: ‘ παγωμένο, ψυχρό, δροσερό, θερμό και καυτό’. Κάθε μια από αυτές τις ‘ζώνες’ αποτελείται από 5 παρακείμενα χρώματα. Για παράδειγμα, ο τροχός χρωμάτων περιλαμβάνει τα χρώματα κόκκινο-μωβ, μωβ, μπλε, μπλε cyan και μπλε- πράσινο για τη χρωματική κατηγορία ‘ παγωμένο’. Γυρνώντας κι άλλο τον τροχό, θα δείξει την κλιματική ζώνη ‘ κρύο’. Τα ψυχρά χρώματα είναι: Μωβ, μπλε, μπλε cyan, μπλε-πράσινο και πράσινο.

Έτσι, υπάρχουν 12 διαφορετικές ομάδες χρωμάτων όπου τα μεμονωμένα χρώματα μπορούν να είναι τμήματα από διαφορετικές κλιματικές ζώνες. Εξαρτάται από τη συνολική ομάδα των χρωμάτων.

Λόγο του τροχού των χρωμάτων, όλη η κορυφαία ομάδα χρωμάτων αποδίδεται στην κλιματική κατηγορία ‘ ψυχρό’.

Υλικό για τη διδακτική ενότητα "Ψυχρά-Θερμά χρώματα , αντιθέσεις – Το ημερολόγιο θερμοκρασίας“

Θα χρειαστείτε τα εξής:

  • Κουτί χρωμάτων K12
  • Πινέλο με μακριές και κοντές τρίχες,μέγεθος 10+12
  • Νερό
  • Μπλοκ ζωγραφικής
  • Κόλλα, ψαλίδι
  • Μαύρο ή χρωματιστό χαρτί Pelikan
  • 16 διαφορετικά πρότυπα τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε

Επιλογή 1 (απλή εκδοχή, ημιτελές ημερολόγιο θερμοκρασίας)

Είναι τόσο εύκολο:

Δουλεύοντας σε ζευγάρια, οι μαθητές προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια χρώματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αναπαραστήσουν κάθε εποχή του χρόνου – Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας- χρησιμοποιώντας τον τροχό των 12 χρωμάτων. Έπειτα κάθε μαθητής, ζωγραφίζει ένα επιλεγμένο τετράγωνο με τον αντίστοιχο συνδυασμό χρωμάτων. Στο παράδειγμα μας, ένα τετράγωνο από τα πρότυπα που κατεβάσατε, έχει ζωγραφιστεί με τα ακόλουθα χρώματα:

 
Αυτό το παράδειγμα δείχνει ποιος συνδυασμός χρωμάτων θα μπορούσε ίσως να ταιριάζει για την Άνοιξη. Ο τροχός των χρωμάτων μπορεί να σας δώσει στοιχεία για το ποια χρώματα ταιριάζουν μεταξύ τους, όμως δεν δείχνει απαραίτητα όλες τις δυνατές εκδοχές που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε καθώς αυτό είναι θέμα και προσωπικής αντίληψης.

Για τη δημιουργία του τετραγώνου, οι μαθητές μπορούν είτε να χρησιμοποιήσουν τα κατεβασμένα πρότυπα είτε να ζωγραφίσουν οι ίδιοι δικά τους τετράγωνα. Ότι και να επιλέξετε , τα τετράγωνα θα πρέπει οπωσδήποτε να χωρίζονται σε πέντε πεδία! Χρειάζεται ένα πεδίο για κάθε χρώμα της πάνω πλευράς του τροχού των χρωμάτων. Έτσι οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα ποιο χρώμα θέλουν να χρησιμοποιήσουν σε ποιό πεδίο του τετραγώνου. Με αυτό τον τρόπο παρά το γεγονός ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τα ίδια πρότυπα, μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικοί συνδυασμοί χρωμάτων.

 

Επιλογή 2 (αναλυτικό, πλήρες ημερολόγιο θερμοκρασίας)

Είναι τόσο εύκολο:

Η μέθοδος είναι ίδια με αυτή της επιλογής νο. 1. Μόνο που εδώ υπάρχει μια σελίδα ημερολογίου θερμοκρασίας για κάθε μήνα του χρόνου! Εκτός από τις κενές σελίδες, υπάρχουν πολλά σχέδια για να διαλέξετε:

 
Οι λευκές σελίδες και όλα τα σχέδια με μια ματιά, για να αποκτήσετε άποψη. Οι σελίδες του ολοκληρωμένου ημερολογίου βρίσκονται ανάμεσα στο υλικό που κατεβάσατε .

Οι μεμονωμένες σελίδες του ημερολογίου θερμοκρασίας θα πρέπει να είναι απλά η έμπνευση. Χρησιμοποιώντας τα κενά πρότυπα, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει δικά του τετράγωνα και με αυτά τις δικές του σελίδες ημερολογίου. Όταν ένα τετράγωνο ολοκληρωθεί, μπορείτε είτε να ονομάσετε την εποχή στο πεδίο που βρίσκεται από πάνω του, είτε το να δώσετε το όνομα του μήνα που έχετε ζωγραφίσει. Η τοποθέτηση στα τετράγωνα μπορεί να ποικίλει, το μόνο που χρειάζεται είναι η αναγραφή του μήνα στα τετράγωνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης τις λευκές σελίδες για αυτό.

Επέκταση του κλίματος των χρωμάτων

Όταν εργάζεστε με υψηλής ποιότητας νερομπογιές, δεν συναντάτε κανένα πρόβλημα ζωγραφίζοντας στα φύλλα ζωγραφικής. Μπορείτε να ενώσετε ή προσθέσετε χρώματα στα πέντε πεδία ανά τετράγωνο ως συμπλήρωμα στο κλίμα του χρώματος. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στα χρώματα νε ξεχωρίζουν.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει πως τα διακοσμητικά στοιχεία μπορούν να χρωματιστούν στα ίδια χρώματα, ακόμη κι αφού το βασικό σχέδιο έχει στεγνώσει.

Τελειώνοντας το ημερολόγιο θερμοκρασίας

Όταν ολοκληρωθούν οι μεμονωμένες σελίδες του ημερολογίου και βαπτισθούν τα πεδία, το πρότυπο είναι έτοιμο για περεταίρω επεξεργασία: Για παράδειγμα μπορείτε να κόψετε τα τετράγωνα με τα ονόματα τους και να τα κολλήσετε σε μια χρωματιστή σελίδα Α4. Τέλος , στο άκρο των σελίδων του ημερολογίου, μπορείτε να κάνετε τρύπα και να τις ενώσετε με ένα σπάγκο. Έτσι θα έχετε ενώσει τους μήνες με τα ονόματα τους και τις εποχές στο αντίστοιχο χρωματικό κλίμα. Τώρα το ημερολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αναφορές στο ίδιο θέμα.

Μια ιδιαίτερη συμβουλή:

Φυσικά όλες οι σελίδες του ημερολογίου θερμοκρασίας προορίζονται για να κρεμαστούν η μια πίσω από την άλλη’ περιμένοντας’ να χρησιμοποιηθούν. Αν όμως επιθυμείτε να διακοσμήσετε μια μεγαλύτερη περιοχή, μπορείτε να κρεμάσετε τις μεμονωμένες σελίδες του ημερολογίου στον τοίχο τη μια δίπλα στην άλλη. Απλά κολλήστε τα μεμονωμένα τετράγωνα και τις εποχές σε ένα μεγάλο μαύρο ή χρωματιστό χαρτί. Τα διαφορετικά χρώματα στο φόντο δημιουργούν διαφορετική εντύπωση!

Όταν ολοκληρώσετε τις μεμονωμένες σελίδες, μπορούν να δείξουν υπέροχες εάν τις τοποθετήσετε τη μια δίπλα στην άλλη.
 

Όλα τα πρότυπα με μια ματιά