Διδακτική ενότητα
συμπληρωματικά χρώματα
Διδακτική ενότητα: συμπληρωματικά χρώματα

Με τη βοήθεια του πολύχρωμου κλόουν, οι μαθητές πρέπει να βρουν το συμπληρωματικό ζεύγος χρωμάτων. Επιπλέον, ένα μαύρο και άσπρο πρότυπο χρωματιστού κλόουν τους παρέχει τη δυνατότητα να χρωματίσουν τον κλόουν σε συμπληρωματικές αντιθέσεις της επιλογής τους.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Διδακτική ενότητα: συμπληρωματικά χρώματα

Komplementaerfarben_1
Με τη βοήθεια του πολύχρωμου κλόουν, οι μαθητές έπρεπε να βρουν το συμπληρωματικό ζεύγος χρωμάτων. Επιπλέον, ένα μαύρο και άσπρο πρότυπο χρωματιστού κλόουν τους παρέχει τη δυνατότητα να χρωματίσουν τον κλόουν σε συμπληρωματικές αντιθέσεις της επιλογής τους.

Ενημέρωση ’Εκπαιδευτικών’

Η ακόλουθη ενότητα διδασκαλίας χωρίζεται σε τρία βήματα:

Βήμα 1: Ενώ, ισορροπεί, ο κλόουν μπέρδεψε τις μπάλες του. Στο βήμα 1 το έργο των μαθητών είναι να προσπαθήσουν να βρουν κάθε ένα από τα δύο συμπληρωματικά χρώματα που ανήκουν από κοινού, χρησιμοποιώντας τον χρωματικό τροχό, εάν χρειαστεί βοηθείστε.
Βήμα 2: το καπέλο του κλόουν είναι χρωματισμένο με συμπληρωματικά χρώματα. Στο βήμα 2 οι μαθητές θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν ένα καπέλο σαν ένα που τους παρουσιάζεται και να το χρωματίσουν με ένα συμπληρωματικό χρώμα της επιλογής τους.
Βήμα 3: Οι μαθητές λαμβάνουν ένα χρωματιστό πρότυπο κλόουν. Στο βήμα 3 οι μαθητές μπορούν τώρα να δείξουν ποια χρώματα αντίθεσης γνωρίζουν. Ως εκ τούτου, η μια πλευρά του κλόουν πρέπει να είναι χρωματισμένη με συμπληρωματικά χρώματα της άλλης πλευράς.

Komplementärfarben_2
Ο τροχός χρωμάτων συμπεριλαμβάνει 12 χρώματα και το κύριο χρωματικό ζευγάρι μπλε και κίτρινο πορτοκαλί. Επίσης, τα άλλα βασικά χρώματα βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο στον τροχό χρωμάτων(βλέπε γκρίζα βέλη)
 

Τα χρώματα που βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο στον τροχό 12 χρωμάτων ονομάζονται συμπληρωματικά χρώματα. Το παράδειγμά μας δείχνει συμπληρωματικά χρώματα κίτρινο πορτοκαλί και μπλε. Υπάρχουν 6 διαφορετικές συμπληρωματικές αντιθέσεις: μπλε και κίτρινο πορτοκαλί/κόκκινο και μπλε πράσινο/πορτοκαλί-κόκκινο και κυανό μπλε/κίτρινο και μωβ/κιτρινοπράσινο και πορφυρό μωβ/πράσινο και πορφυρό κόκκινο.

 

Υλικά για τη Διδακτική Ενότητα ¨Συμπληρωματικά Χρώματα¨

Απαραίτητα Υλικά (για κάθε μαθητή):

 • Κουτί opaque μπογιάς/ μπογιά τέμπερα
 • Τροχός χρωμάτων Pelikan ή παρόμοιος τροχός χρωμάτων
 • Άσκηση για την αναγνώριση των συμπληρωματικών χρωμάτων (πρότυπο λήψης)
 • Πινέλο με μακριές τρίχες, μέγεθος 12
 • Χαρτί
 • Ψαλίδι
 • Παλιές εφημερίδες για ματ τοποθέτηση
 • Χάρτινα πιάτα (πιάτα πάρτι)
 • Ασημί φύλλο
 • Μαύρο χρωματιστό χαρτί

Πρότυπα λήψης:

 • Πολύχρωμες μπάλες για τη διαλογή
 • Μαύρες και λευκές μπάλες για ατομική διακόσμηση και για τη διαλογή
 • Λύση ‘χρωματιστές μπάλες για την ταξινόμηση’
 • Κόψτε πρότυπο για το καπέλο 1 (βασικό σχήμα)
 • Κόψτε πρότυπο για το καπέλο 2 (βασικό σχήμα)
 • Πρότυπο χειροτεχνίας για το κορυφαίο καπέλο
 • Μαύρο και άσπρο χρωματιστό πρότυπο ‘κλόουν’

Βήμα 1

Εκτυπώστε το πρότυπο λήψης ‘Μπάλες για την ταξινόμηση’. Τώρα υπάρχουν δύο δυνατότητες:

 1. Οι μαθητές χρωματίζουν μόνοι τους τις μπάλες. (Τα ονόματα των χρωμάτων είναι γραμμένα μέσα στους κύκλους)
 2. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρωματιστό πρότυπο για να σχεδιάσετε τις γραμμές μεταξύ των δύο συμπληρωματικών χρωμάτων που ταιριάζουν μεταξύ τους.

Άσκηση:
Οι δαχτυλουργικές μπάλες του κλόουν είναι ανακατεμένες. Προσπαθήστε να τον βοηθήσετε με τη σύνθεση δύο συμπληρωματικών χρωμάτων που ταιριάζουν μεταξύ τους.

Komplementärfarben_3
Komplementaerfarben_4
Komplementaerfarben_5
Η λήψη προτύπων, αρχίζοντας από αριστερά: Ασπρόμαυρο πρότυπο για τον χρωματισμό ατομικής διακόσμησης, χρωματιστό πρότυπο για τη σύνδεση και το φύλλο με τη λύση.

Βήμα 2

Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν ένα καπέλο από το χάρτινο πιάτο. Αργότερα, οι άκρες του καπέλου χρωματίζονται με χρώματα αντίθεσης και ως εκ τούτου παρέχει έναν ορατό χειρισμό των συμπληρωματικών χρωμάτων.

Σχήμα καπέλου 1 (βασικό σχήμα):

Πρώτον, το βασικό σχήμα του καπέλου είναι κατασκευασμένο από ένα χάρτινο πιάτο. Γι 'αυτό, διαιρεί το εσωτερικό κύκλο του χάρτινου πιάτου σε κομμάτια του ίδιου μεγέθους (45° το καθένα). Εναλλακτικά, κόψτε το δικό μας πρότυπο λήψης και τοποθετήστε το στο κέντρο του χάρτινου πιάτου. Αντιγράψτε τις άκρες για κόψιμο (π.χ. με καρμπόν) πάνω στο πιάτο. Κόψτε σε κομμάτια κατά μήκους των γραμμών και διπλώστε τις άκρες προς τα πάνω, όπως φαίνεται στο σχέδιο.

Παρακαλούμε θυμηθείτε τη σημασία των διαφορετικών γραμμών!

Komplementärfarben_6
Komplementärfarben_7
Komplementärfarben_8
Το σχέδιο δίνει έμφαση στη κοπή και στο δίπλωμα των άκρων του χάρτινου πιάτου. Οι γραμμές που απαιτούνται μπορούν να αντιγραφούν πάνω στο πιάτο, χρησιμοποιώντας το πρότυπο λήψης.

Τέλος, οι άκρες από το καπέλο μπορεί να είναι χρωματισμένες με συμπληρωματικά χρώματα. Ποιος θέλει να ζωγραφίσει το χείλος του καπέλου σε μαύρο χρώμα;

Komplementärfarben_9
Komplementärfarben_10
Η λήψη προτύπου θα σας βοηθήσει να διαιρέσετε τις κορυφές ομοιόμορφα. Τέλος, το καπέλο, θα πρέπει να σας ταιριάζει, όπως κάνει στον κλόουν.
 

Σχήμα καπέλου 2:

Πρώτον, οι μαθητές κάνουν το βασικό σχήμα του καπέλου από ένα χάρτινο πιάτο. Το καπέλο είναι χρωματισμένο σε μία συμπληρωματική αντίθεση. Γι 'αυτό, χρωματίστε το καπέλο, εξ ολοκλήρου, όπως φαίνεται στο παράδειγμα μας, χρωματισμένο με πορφυρό κόκκινο χρώμα. Τονίστε τις κορυφές διακοσμώντας τις με πράσινες κουκκίδες.

Komplementärfarben_11
Κόψτε τις κορυφές από ασημί αλουμινόχαρτο χρησιμοποιώντας το πρότυπο χειροτεχνίας.

Όταν όλα έχουν στεγνώσει, εκτυπώστε το πρότυπο λήψης "σχήμα του καπέλου 2", αντιγράψτε στο ασήμι φύλλο και κόψτε το 8 φορές. Τέλος, κολλήστε προσεκτικά τα 8 κομμάτια ασημένιου φύλλου στο εσωτερικό της ανοδικής διπλωμένης κορυφής του καπέλο.

Komplementärfarben_12
Σχήμα καπέλο 2 συμπεριλαμβανομένου των επιπλέον διακοσμημένων κορυφών είναι κατασκευασμένα από ασημί φύλλο.

Σχήμα καπέλου 3 (καπέλο κορυφή):

Κάντε ένα καπέλο με το βασικό σχήμα. Διακοσμήστε τις άκρες του καπέλου χρωματιστά (στο παράδειγμά μας, 4 συμπληρωματικά χρώματα που βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο). Για το πραγματικά κορυφαίο καπέλο, κόψτε ένα ορθογώνιο από το μαύρο χρωματιστό χαρτί με το μέγεθος της εσωτερικής διαμέτρου του καπέλου, το οποίο είναι περίπου. 54 εκ. x 20 εκ. Κολλήστε τα χρωματιστά χαρτιά μαζί σε ρολό και επισυνάψτε τα κλίνοντας προς το εσωτερικό – Ολοκληρώθηκε.

Komplementärfarben_13