Σκόπιμη Τοποθέτηση Δυσαρμονίας
σε Συμπληρωματικές Αντιθέσεις

Με αυτή τη διδακτική ενότητα, το χρωματικό θέμα της Pelikan σας προσφέρει ένα μεγάλο θέμα για τις τάξεις 1 έως 4. Τα υλικά μπορούν να συνδυαστούν ποικιλοτρόπως για να σας προσφέρουν την ευκαιρία να δημιουργήσετε το δικό σας σχέδιο μαθήματος.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Σκόπιμη Τοποθέτηση Δυσαρμονίας σε Συμπληρωματικές Αντιθέσεις

Chamäleon
farbkreis
kontrastkarte

Ενημέρωση Εκπαιδευτικών

Αφετηρία αυτού του θέματος είναι τα 12 χρώματα του τροχού. Όπως φαίνεται στο παράδειγμά μας με τα χρώματα μπλε και κίτρινο πορτοκαλί, μια μεγάλη επίδραση σε αντίθεση μπορεί ήδη να δημιουργήθηκε από τη χρήση δύο συμπληρωματικών χρωμάτων αντίθεσης σε μια εικόνα.

Το πρόσθετο χρώμα, η λεγόμενη ‘σκόπιμη τοποθέτηση δυσαρμονίας σε συμπληρωματικές αντιθέσεις’, επεκτείνει σημαντικά την πράξη της συνεργασίας με συμπληρωματικά χρώματα. Δύο επιπλέον χρώματα (κόκκινο βιολετί και μπλε πράσινο από την άποψη ενός σχηματοποιημένου τριγώνου) ακυρώνουν το προηγούμενο εφέ αντίθεσης.

Σε αυτό το παράδειγμα, το μπλε και το κίτρινο πορτοκαλί είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους, ενώ ο συνδυασμός του μπλε πράσινο και κόκκινο βιολετί φαίνεται μάλλον δυσαρμονική. Ωστόσο, και τα τέσσερα χρώματα σε συνδυασμό επιτυγχάνουν ένα πολύ αρμονικό αποτέλεσμα, το οποίο να δείτε στην χρωματιστή κάρτα που φαίνεται.

Η συστηματική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικά χρώματα του χρωματικού τροχού, επίσης. Με τον τρόπο αυτό, υπάρχουν 12 διαφορετικοί χρωματικοί συνδυασμοί με τέσσερα χρώματα η κάθε μία μέσα από τον κύκλο των 12 χρωμάτων. Όλες οι χρωματικές κάρτες είναι διαθέσιμες για λήψη:

kontrastkarten

 

Υλικά για τη Διδακτική Ενότητα ‘Σκόπιμη Τοποθέτηση Δυσαρμονίας σε Συμπληρωματικές Αντιθέσεις’

Όλα τα υλικά με μια ματιά:

 • Ασκήσεις για την αντίληψη των χρωμάτων
 • Κάρτες χρώματος
 • Χρωματικό πρότυπο ‘χαμαιλέοντα’ και πρότυπα ‘συνέχειας χρώματος’
 • Επιπλέον καθήκον: Σύνθεση Ζούγκλας

Το παρακάτω περιεχόμενο μαθήματος μεταξύ των διαφόρων ποιοτήτων πρέπει να χρησιμεύσει ως προσανατολισμός. Αν οι δικοί σας, π.χ. μαθητές της δευτέρας τάξης, χρειάζονται περισσότερο υλικό, εργαστείτε μαζί τους μέσω της άσκησης στην αντίληψη χρωμάτων. Συνδυάστε τα υλικά μας και επιλέξτε τη ‘δική σας’ πορεία μαθήματος.

malanleitung

Πρώτη και Δευτέρα Τάξη

Μπορεί να σας προσφέρουν οι μαθητές 12 διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων από τα οποία θα πρέπει να επιλέξετε ένα. Μπορείτε, ωστόσο, να μειώσετε το αριθμό και, με τον τρόπο αυτό, να προσαρμόζονται στις ανάγκες των παιδιών. Στη συνέχεια, οι μαθητές ζωγραφίζουν τις εικόνες τους στο δεδομένο χρώμα. Πράττοντας αυτό, μπορούν να προσανατολιστούν με το χρωματιστό πρότυπό μας ‘χαμαιλέοντα’.

 
chamäleon

Τρίτη και Τέταρτη Τάξη

Ξεκινώντας από αυτή τη μονάδα διδασκαλίας με μια άσκηση για την αντίληψη των χρωμάτων θα παρακινήσετε τους μαθητές στο επόμενο βήμα να βρουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο της σύνθεσης χρώματος στον τροχό χρωμάτων. Διαφορετικές επιλογές μπορεί να φανταστεί κανείς:

 • Εξηγήστε το θέμα με τον τροχό των χρωμάτων και επιτρέψτε στους μαθητές να βρουν περαιτέρω χρωματικούς συνδυασμούς.
 • Κάθε μαθητής διαλέγει το δικό του συνδυασμό χρωμάτων από τις κάρτες των χρωμάτων και χρωματίζει τη δική του εικόνα.
 • Τέσσερα χρώματα (μία κάρτα χρώματος) επιλέχθηκε προηγουμένως και οι μαθητές βρίσκουν και άλλα δείγματα, στον τροχό χρωμάτων (συμπληρωματικά χρώματα + δυσαρμονίες).

Μετά οι μαθητές χρωματίζουν το χαμαιλέοντα τους.

 

Άσκηση για την αντίληψη χρωμάτων

Για να δώσετε στους μαθητές μια εύκολη εκκίνηση σε αυτή τη μονάδα διδασκαλίας, αρχίστε με μια άσκηση για την αντίληψη χρωμάτων. Γι’ αυτό, παρουσιάστε στους μαθητές επτά διαφορετικές κάρτες χρώματος. Τώρα αφήστε τους να βρουν την κάρτα που δεν ταιριάζει με τις υπόλοιπες κάρτες.

Συζητήστε με τους μαθητές σας σχετικά με το γιατί η μεγάλη κάρτα (βέλος) έχει διαφορετική χρωματική επίδραση σε σύγκριση με τις άλλες. Μια ματιά στον τροχό με τα 12 χρώματα θα οδηγήσει γρήγορα στην απάντηση. Τα δύο χρώματα πορφυρό και κόκκινο βιολετί από τη σημειωμένη κάρτα είναι το ένα δίπλα στο άλλο στο τροχό χρώματος. Κάθε άλλος χρωματικός συνδυασμός είναι μακριά. Τα χρώματα που σημειώνονται στη κάρτα μακριά από την αντίθεση, όμως κάνουν άλλους συνδυασμούς.

 

Κάρτες Χρώματος

Με τον τροχό χρωμάτων, μπορείτε να εξηγήσετε στους μαθητές σας το θέμα της τοποθετημένης δυσαρμονίας σε συμπληρωματικές αντιθέσεις σκόπιμα. Πρότυπό μας μπορεί να σας βοηθήσει. Συνολικά, υπάρχουν 12 συνδυασμοί χρωμάτων με 4 χρώματα η κάθε μία.

 
Με βάση τον τροχό χρώματος, υπάρχουν τέσσερα χρώματα. Ένα σύνολο από 12 κάρτες με χρώματα είναι διαθέσιμες. Απλά κόψτε τες από το πρότυπο.

Συμβουλή: Εκτυπώνοντας και ξεφυλλίζοντας τις κάρτες με τα χρώματα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλο μάθημα ξανά και ξανά.

Χρωματίστε τα Πρότυπα και Συνεχίστε με τα Πρότυπα Χρώματος

Σχετικά με το χαμαιλέοντα:

 • Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, τα περισσότερα από αυτά ζουν στην Αφρική.
 • Οι χαμαιλέοντες ζουν στα δέντρα
 • Τα νύχια τους και η σγουρή ουρά τους χρησιμοποιούνται για να κρατιούνται στα κλαδιά των δέντρων.
 • Ο χαμαιλέοντας μπορεί να αλλάξει το χρώμα του, ανάλογα με την γύρω περιοχή- καμουφλάζ.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσπαθήσουν να σχεδιάσουν τον χαμαιλέοντα μόνοι τους. Αν οι μαθητές μόνοι τους χρειάζονται κάποια βοήθεια, το δικό μας πρότυπο χρωματισμού μπορεί να είναι μια υποστήριξη σε αυτούς. Σας προσφέρουμε διαφορετικά πρότυπα για τον χαμαιλέοντα. Σε ένα πρότυπο, το ζώο παρουσιάζεται στο σύνολο του, οι άλλοι παρέχουν μεμονωμένα τμήματα του ζώου. Μπορούν να συμπληρώσουν το σχέδιο του χαμαιλέοντα μόνοι τους.

 
Διαφοροποιημένα πρότυπα χρωματισμού: από αριστερά: ολοκληρωμένος χαμαιλέοντας(μόνο τα πεδία ράστερ επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σχέδιο για να συνεχιστεί), μόνο το μεσαίο τμήμα, εμπρός και πίσω μέρος του σώματος.

Συμβουλή: Συνεχίστε να σχεδιάζετε αυτά τα πρότυπα (ράστερ), μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως κομμάτια του πάζλ!

Πρόσθετη εργασία: Σύνθεση Ζούγκλα

Αφού οι μαθητές έχουν σχεδιάσει και ζωγραφίσει το χαμαιλέοντα τους, μπορούν να διακοσμήσουν την εικόνα τους με στοιχεία από τη ζούγκλα. Γι’ αυτό αφήστε τους να αναμειγνύουν τα χρώματα πορτοκαλί μπλε, πορτοκαλί μωβ, όπως φαίνεται στο παράδειγμά μας νωρίτερα, και θα λάβουν τα δικά τους χρώματα της ζούγκλας τους. Για να στηρίξετε τους μαθητές σας, μπορείτε επίσης να τους δώσετε δικά μας πρότυπα για τα άνθη και φύλλα, τα οποία μπορούν να χρωματιστούν και να κολληθούν πάνω στην εικόνα.

Τα μέρη της ζούγκλας ζωγραφισμένα με τα αναμειγμένα χρώματα και στη συνέχεια κολλιούνται πάνω στην εικόνα.