Γωνία Πειράματος
Γωνία Πειράματος

Ποιο γλιστράει σε ολισθηρή επιφάνεια πιο γρήγορα, ένα ζεστό ή κρύο ποτήρι; Θα βρείτε την απάντηση στο ερώτημα αυτό στην τελευταία έκδοση μας στη «Γωνιά πειράματος".

Γωνία Πειράματος

Τεστ PLAKA: Καυτός + κρύος αέρας

Ποιο γλιστράει σε ολισθηρή επιφάνεια πιο γρήγορα, ένα ζεστό ή κρύο ποτήρι; Θα βρείτε την απάντηση στο ερώτημα αυτό στην τελευταία έκδοση μας στη "Γωνιά πειράματος". Ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν το χρώμα PLAKA θα διαρκέσει ή θα εξασθενίσει κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής.

Για αυτό το πείραμα θα απαιτηθεί μια ξύλινη σανίδα με πολύ λεία επιφάνεια. Για να επιτευχθεί αυτό, θα το χρωματίσουμε με χρώματα της Pelikan και στη συνέχεια προσθέστε μια στρώση βερνίκι PLAKA της Pelikan. Εάν η σανίδα εξακολουθεί να μην είναι ομαλή αρκεί μόνο να προστεθεί μία επιπλέον στρώση για τις περιοχές που δεν είναι ακόμα ικανοποιητικές.

Αφού το αφήσετε να στεγνώσει, το πείραμά μας μπορεί να αρχίσει. Τοποθετήστε το βιβλίο κάτω από το ένα άκρο της σανίδας και, επίσης, έχετε έτοιμο ένα γεμάτο κύπελλο με ζεστό και ένα άλλο γεμάτο με κρύο νερό.

 

Τέλος, κάντε την ίδια διαδικασία με ζεστό νερό (το άνοιγμα του ποτηριού είναι επίσης σε αυτή την περίπτωση προς τα κάτω).

Παρατήρηση

Το ζεστό ποτήρι γλιστράει στην επιφάνεια με την κλίση πολύ πιο γρήγορα και τελικά πέφτει από την σανίδα. Το κρύο ποτήρι από την άλλη πλευρά γλιστράει πολύ πιο αργά και έρχεται ακόμη και σε ακινησία.

Ο αέρας στο ζεστό ποτήρι απλώνεται προς τα έξω. Σε αυτό το πείραμα αυτό ξεφεύγει από το άνοιγμα του ποτηριού και αποτελεί ένα αόρατο μαξιλάρι αέρα. Το ποτήρι έχει αρθεί από το μαξιλάρι και γλιστράει στη σανίδα δημιουργώντας λίγη επαφή με την επιφάνεια και τελικά πέφτει στο έδαφος (να είστε προσεκτικοί σκουπίζοντας τα κομμάτια μπορεί το ποτήρι να σπάσει!!!)