Πείραμα:
Afterimages
Πείραμα: Afterimages

Κατά την εξέταση των λευκών και μαύρων ράστερ, μικρά γκρι σημάδια εμφανίζονται όπου οι γραμμές διασταυρώνονται. Στο παράδειγμά μας, τα σημάδια στην αριστερή πλευρά εμφανίζονται φωτεινότερα από εκείνα στη δεξιά πλευρά. Αν συνεχίσετε να παρακολουθείτε τις 2 εικόνες, όλο το ράστερ είναι γεμάτο από σημάδια.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Πείραμα: Afterimages

Κατά την εξέταση των λευκών και μαύρων ράστερ, μικρά γκρι σημάδια εμφανίζονται όπου οι γραμμές διασταυρώνονται. Στο παράδειγμά μας, τα σημάδια στην αριστερή πλευρά εμφανίζονται φωτεινότερα από εκείνα στη δεξιά πλευρά. Αν συνεχίσετε να παρακολουθείτε τις 2 εικόνες, όλο το ράστερ είναι γεμάτο από σημάδια. Δοκιμάστε το μόνοι σας. Θα εκπλαγείτε!


Κοιτάξτε επίμονα στις διασταυρώσεις και ανοιγοκλείστε τα μάτια σας για λίγο. Σύντομα οι δύο εικόνες είναι γεμάτες από γκρίζα σημεία.

Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το πείραμα με τους μαθητές σας. Κατεβάστε τα πρότυπα και ζωγραφίστε τα ανάλογα.

Οδηγίες ζωγραφικής

Τα τετράγωνα με την αντίστοιχη σήμανση X αριστερά θα πρέπει να είναι βαμμένα μαύρα. Τα τετράγωνα στα δεξιά αφήνονται ανοικτά, αλλά οι γραμμές του πλέγματος που είναι σημειωμένες με X θα πρέπει να είναι βαμμένες σε μαύρο χρώμα.

Πώς είναι αυτό δυνατόν;

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις εμφανίζονται κυρίως όταν μια ισχυρή χρωματική εντύπωση γίνεται σε ουδέτερη επιφάνεια. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι εμπειρίες, όταν κλείνετε τα μάτια σας μετά από παρατήρηση μιας ισχυρής πηγής φωτός. Στο παράδειγμά μας, ακριβώς κοιτάζοντας το ασπρόμαυρο γραφικό, εμφανίζονται ενδιαφέρουσες ψευδαισθήσεις που προκαλούνται από την έντονη χρωματική αντίθεση. Αυτά τα φωτεινά και σκοτεινά σημεία αποδεικνύουν την ικανότητα των ματιών μας να προστατευθούν από πηγές φωτός, οι οποίες είναι πολύ ισχυρές.