Ζορζ Σερά
"το Απόγευμα της Κυριακής στη
νήσο La Grande Jatte"
Ζορζ Σερά - "το Απόγευμα της Κυριακής στη νήσο La Grande Jatte"

Η σχεδίαση μιας εικόνας κάνοντας μόνο τελείες φαίνεται να είναι ένα δύσκολο έργο στην αρχή. Ο Γάλλος ζωγράφος Ζορζ Σερά (1859-1891) δημιούργησε ένα ακόμη εντελώς νέο στυλ στην τέχνη: το «Πουαντιλισμού".

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Ζορζ Σερά - "το Απόγευμα της Κυριακής στη νήσο La Grande Jatte"


Αυθεντική μαθητική εικόνα

Καλλιτεχνική ζωγραφική με το κουτί χρώματος της Pelikan K12

Με την κυκλοφορία της σειράς αυτής "K12 - το αυθεντικό» της Pelikan, θα ήθελα να κάνω μια αποκλειστική πρόταση για ένα θέμα για το επόμενο μάθημα τέχνης σας, μέσω της συνεργασίας με το κουτί χρώματος της Pelikan. Κέντρο του ενδιαφέροντος είναι το παρόν έργο του καλλιτέχνη Ζόρζ Σερά.

Υλικό για το μάθημα:

Κουτί χρώματος K12 - το αυθεντικό, Pelikan πινέλα διαφόρων μεγεθών και με διαφορετικά είδη τριχών, ένα μπλοκ σκίτσο και βαμβακερά επιχρίσματα.


"Το απόγευμα της Κυριακής στο νησί της La Grande Jatte"
1884-1886

Πορεία του μαθήματος "Το Απόγευμα της Κυριακής στο νησί της La Grande Jatte"

Η σχεδίαση μιας εικόνας κάνοντας μόνο τελείες φαίνεται να είναι ένα δύσκολο έργο στην αρχή. Ο Γάλλος ζωγράφος Ζορζ Σερά (1859-1891) δημιούργησε ένα ακόμη εντελώς νέο στυλ στην τέχνη: το «Πουαντιλισμού". Σε αυτήν την τεχνική, κοιτάζοντας σε μία μεμονωμένη τελεία μόνο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, αλλά όταν εξετάζετε ολόκληρη την εικόνα στο σύνολό της, μπορείτε να δείτε πώς οι κουκίδες εναρμονίζονται μεταξύ τους σε μια εικόνα.

Αν κοιτάξετε την εικόνα στεκόμενοι πιο μακριά, οι κουκίδες αποκτούν μορφή πολύχρωμων αντικειμένων ή διαστάσεων εικόνων. Από τη μία πλευρά, η τεχνική αυτή θυμίζει τον τρόπο των παλαιών ψηφιδωτών και από την άλλη πλευρά, μας θυμίζει την αρχή του σύγχρονου τρόπου της διαδικασίας εκτύπωσης.

Δείτε πώς λειτουργεί:

 

 1. Κατεβάστε το πακέτο υλικού "Το Απόγευμα της Κυριακής επί της νήσου La Grande Jatte" από το διαδίκτυο.
 2. Εκτυπώστε το πρότυπο εικόνας:
  • Αρχαία ψηφιδωτά, μοτίβα δαπέδου
  • Μάτι βατράχου
  • Απόκομμα εφημερίδας (σημεία ελέγχου χρώματος)


Αυτές οι εικόνες αφήνουν περιθώρια για συνομιλία: Αρχαία δάπεδα με μεμονωμένα, πολύχρωμα πλακάκια. Μια διευρυμένη εικόνα του υπολογιστή από πολύχρωμα πίξελ και σημεία ελέγχου χρώματος σε μία χρωματιστή τετραπλή εκτύπωση μιας εφημερίδας.

Πορεία του μαθήματος "Το Απόγευμα της Κυριακής στο νησί της La Grande Jatte"(σελίδα 2)

 1. Εμψυχώστε τους μαθητές σας να μάθουν τι κοινό έχουν αυτές οι εικόνες. Οι παρακάτω σκέψεις μπορούν να είναι χρήσιμες:

  • Είναι το υλικό; π. χ. βράχοι, χαρτί ή καμβάς;
  • Είναι τα χρώματα;
  • Θα μπορούσε να είναι τα κίνητρα;
  • Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εικόνες γίνονται, η τεχνική;
 2. Όταν τα παιδιά έχουν ανακαλύψει, ότι οι εμφανείς επιφάνειες, σχήματα ή αντικείμενα αποτελούνται από μικρές τελείες και μόνο, μπορείτε τώρα να τους αφήσουμε να σκεφτούν τρόπους και μέσα για το πώς να κάνουν κουκκίδες από μόνοι τους.
 3. Συζητήστε για τη στρατηγική με τους μαθητές σας: Πρώτα σχηματίστε εύκολα μοτίβα με κουκίδες, αργότερα πιο πολύπλοκες εικόνες ταμπονάροντας πολλές στρώσεις χρωμάτων.
 4. Οι μαθητές σχηματίζουν δικές τους εικόνες με κουκίδες.
 5. Μια συζήτηση για την τεχνική εργασίας με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της βαθαίνει σε αυτό το μέρος του μαθήματος. Κατά τη συζήτηση της πτυχής των σύγχρονων τεχνικών εκτύπωσης μπορεί να αναφερθεί (βλ. παρουσιάσεις στο πρότυπο λήψης). Το πρότυπο μπορεί επίσης να εκτυπωθεί σε διαφάνειες και να εμφανιστεί στο προβολέα. Αυτό δείχνει καθαρά πόσο καινοτόμα εργαζόταν ήδη ο Σερά από τότε.

Συμβουλή:
Είναι σημαντικό να δίνετε πάντα σαφής οδηγίες! Επομένως επιλέξτε το "δικό σας" τρόπο και συνδυάσετε τα υλικά κατά βούληση.

Πιθανότητες διαφοροποίησης

Πρώτα προτείνεται οι κουκίδες να γίνονται με ένα πινέλο στο φύλλο χαρτί. Δια του παρόντος οι μαθητές πρέπει να δοκιμάσουν διάφορους αριθμούς από διαφορετικού πάχους πινέλα, έτσι ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν τα διαφορετικά αποτελέσματα. Ταμπονάρετε με φελλό ή άλλες μικρές, στρογγυλές συσκευές που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Η τεχνική κουκίδας με μια μπατονέτα (κομφετί αποτέλεσμα)

Μια παραλλαγή κουκίδων με ένα πινέλο προσφέρει η μπατονέτα. Γι 'αυτή την παραλλαγή, τα χρώματα μπορούν να προετοιμαστούν με το πινέλο, ως συνήθως, δίνοντας μερικές σταγόνες του νερού στο χρώμα. Αναμίξτε το χρώμα με το πινέλο σας τόσο πολύ, μέχρι να μπορείτε να δείτε μικρές φυσαλίδες στο χρώμα. Στη συνέχεια, συμπληρώστε το χρώμα μέσα στο μικρό πιατάκι χρώματος στο καπάκι. Από εκεί μπορείτε να βουτήξτε εύκολα την μπατονέτα σας στο χρώμα και να κάντε κουκίδες στο φύλλο χαρτιού.


Οι κουκίδες έχουν σχηματιστεί στο φύλλο χαρτιού με μια μπατονέτα. (Παραδείγματα για περιοχές με κουκίδες με μια μπατονέτα.)

Χρωματίστε τις κουκίδες

Φυσικά, είναι επίσης δυνατό πρώτα να αφήσετε τους μαθητές να χρωματίσουν διαφορετικά τις τελείες. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε πάντα για αυτό τα πρότυπα μας για λήψη. Ένα σπίτι είναι ήδη αναγνωρίσιμο. Οι μαθητές χρωματίζουν απλά τις υπόλοιπες κουκκίδες, π. χ. με χρωματιστούς μαρκαδόρους.


Πρότυπο από τη λήψη πακέτου "Σπίτι από τελείες".

Απλά, σκιαγραφήστε τις φιγούρες

Πρώτον, οι μαθητές σχεδιάζουν με μολύβι ένα απλό γεωμετρικό σχήμα με λεπτές γραμμές σε ένα κομμάτι χαρτί. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τα πρότυπα μας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως στην τάξη.


Το πρότυπο με το απλό σχήμα μπορεί να ληφθεί και αμέσως να χρησιμοποιηθεί στην τάξη.

Στη συνέχεια, μπορείτε να συμπληρώσετε την ανάμειξη στο πιατάκι στο καπάκι του κουτιού χρώματος K12 με μεγαλύτερη ποσότητα από την προηγούμενη μίξη χρώματος (βλέπε τεχνική κομφετί). Για την αρχή, τα βασικά χρώματα κίτρινο, πορφυρό-κόκκινο και κυανό-μπλε θα το κάνουν τέλειο.

Τώρα βουτήξτε την μπατονέτα σε ένα από τα μικτά χρώματα, π. χ πορφυρό-κόκκινο και ταμπονάρετε τα προηγούμενα σκιαγραφημένα υποδείγματα. Στη συνέχεια, συμπληρώστε το χώρο γύρω από το σχήμα με ένα δεύτερο βασικό χρώμα, π. χ. κυανό-μπλε.
Στο τέλος, εκτυπώστε ολόκληρη τη σελίδα με το τρίτο βασικό χρώμα, στην περίπτωση μας το κίτρινο.


Πρώτα κάντε κουκίδες στο εσωτερικό της καρδιάς με πορφυρό-κόκκινο, στη συνέχεια περιβάλλετέ με κουκκίδες κυανό-μπλε και τελικά ταμπονάρετε από πάνω με το κίτρινο


Λεπτομερείς οδηγίες για την συνοπτική περιγραφή της τεχνικής περιλαμβάνεται στο πακέτο λήψης.

Παρακινήστε τους μαθητές σας να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη χρωματικών συνδυασμών. Συχνά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.


Διαφορετικοί συνδυασμοί χρωμάτων: κίτρινο και πορφυρό-κόκκινο, πορφυρό-κόκκινο και κυανό-μπλε


Εδώ τα χρώματα κίτρινο, πορφυρό-κόκκινο και κυανό-μπλε είχαν σχηματίσει κουκίδες σε ισορροπημένες αναλογίες. Τα δευτερεύοντα χρώματα πορτοκαλί, βιολετί και πράσινο εμφανίζονται επίσης με σαφήνεια.

Εργασία με κομφετί

Μια άλλη επιλογή για να επιδειχθεί η τεχνική κουκίδας χρησιμοποιώντας πραγματικό κομφετί. Σκορπίστε το κομφετί σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί. Στη συνέχεια, αφήστε τους μαθητές να συγκροτήσουν τα διάσπαρτα κομφετί σε ένα απλό σχήμα, π. χ. ένα ορθογώνιο ή ένα σπίτι, χρησιμοποιώντας ένα χάρακα ή ένα κομμάτι χαρτόνι. Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε το πρότυπο μας, είναι ένα σπίτι με πολύ χοντρό περίγραμμα, έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να ενώσουν το κομφετί πιο εύκολα.


Κατεβάστε το πρότυπο "Σπίτι" για την άσκηση κομφετί

Πρόσθετες συμβουλές:

Σχήμα με κουκίδες
Μια εικόνα φαίνεται να είναι πιο φυσική και πολύ πιο ζωντανή όταν οι κουκίδες έχουν σχηματιστεί με ένα πινέλο, γιατί τα σημεία δεν είναι σε απόλυτα στρογγυλό σχήμα όπως όταν εκτυπώνονται η ταμπονάρονται τα μοτίβα.

Χρωματικό εφέ
Το αποτέλεσμα, το οποίο έχει ένα χρώμα σε μια εικόνα από κουκίδες, καθορίζεται από τον αριθμό των κουκκίδων του ιδιαίτερου χρώματος. Αυτό σημαίνει, ότι όσο περισσότερες κουκίδες σχηματίζονται από ένα χρώμα, τόσο ισχυρότερη είναι η μίξη χρώματος που θα κάνουν αυτή την απόχρωση.

Εργασία με τον "Τροχό των χρωμάτων"
Η λήψη μιας συγκεκριμένης απόχρωσης του χρώματος, δουλεύοντας με τον «Τροχό των Χρωμάτων» της Pelikan μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Θα σας δείξουμε με ποιο από βασικά χρώματα μπορεί να αναμιχθεί ένα συγκεκριμένο χρώμα.

Συμπληρωματικές αντιθέσεις
Μπορεί επίσης να είναι ενδιαφέρον η χρήση ορισμένων χρωματικών συνδυασμών και χρωματικών αποτελεσμάτων τους. Γι 'αυτό μπορεί να φανταστεί κανείς να δουλέψει μόνο με τις χρωματικές αντιθέσεις με σκοπό να δημιουργηθεί μια συμπληρωματική αντίθεση. Γι 'αυτό, 2 συμπληρωματικά χρώματα ταμπονάρονται άμεσα το ένα δίπλα στο άλλο. Οι χρωματικές αντιθέσεις μπορούν επίσης εύκολα να διαβαστούν από τον "Τροχό των χρωμάτων".

Οι διαφορές των μοτίβων
Όχι μόνο απλά μοτίβα, όπως ένα σπίτι ή μια καρδιά, μπορούν να σχηματιστούν από κουκίδες, αλλά και πιο σύνθετες εικόνες. "Ο Ιστότοπος Πληροφοριών των Εκπαιδευτικών" της Pelikan προσφέρει σε σας για να κατεβάσετε το πρόσθετο πρότυπο "ανεμόμυλος".


Η λήψη προτύπου "ανεμόμυλος" για χρωματισμό με κουκίδες.

Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε και άλλα πρότυπα σχεδίασης από τον "Ιστότοπο Πληροφοριών των Εκπαιδευτικών" της Pelikan για άμεση χρήση στην τάξη.

Μαθητικά έργα ως οπτικά βοηθήματα

Εδώ θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μερικά μαθητικά έργα, που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην τάξη ως οπτικό βοήθημα.

Ζορζ Σερά

 • 1859 Ο Ζόρζ Σερά γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1859 στο Παρίσι.
 • 1875 Πηγαίνει στο δημόσιο σχολείο σχεδίασης και 3 χρόνια αργότερα περνά τις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο των καλών τεχνών.
 • 1880 Ο Σερά ανοίγει την πρώτη του έκθεση. Αυτός θεωρείται ότι είναι ο δημιουργός ενός νέου στυλ - το Πουαντιλισμού.
 • 1884-1886 Ως ένα από τα πρώτα διάσημα έργα του, δημιουργεί την ελαιογραφία "Το Απόγευμα της Κυριακής στο νησί της La Grande Jatte".
 • End of ‘80s Μοτίβα του Σερά είναι: Τοπία από τον Σηκουάνα με τους ανθρώπους να κολυμπούν ή να κάνουν βόλτα, γυμνή ζωγραφική\ στο ατελιέ του και στο τέλος της δεκαετίας του '80 όλο και περισσότερες σκηνές από το τσίρκο και τις αίθουσες μουσικής.
 • 1890 Ο γιος του Πιέρ- Ζόρζ γεννήθηκε. Ο Σερά ξεκινά με τον πίνακά του "Τσίρκο", ο οποίος παραμένει ημιτελής λόγω του πρόωρου θανάτου του γιου του.
 • 1891 Μόνο λίγο μετά το θάνατο του γιου του Πιέρ- Ζόρζ, ο Σερά, επίσης, πεθαίνει στις 29 Μαρτίου, 1891 στην ηλικία των 31 ετών.