Piet Mondrian
"Σύνθεση με Κόκκινο, Κίτρινο και Μπλε"
Piet Mondrian - "Σύνθεση με Κόκκινο, Κίτρινο και Μπλε"

Με αυτή την ενότητα του «K12 της Pelikan - το Αυθεντικό" θα θέλαμε να παρουσιάσουμε μια αποκλειστική ιδέα για την εργασία με το θαμπό κουτί χρώματος της Pelikan στο μάθημα τέχνης σας. Βασίζεται σε ένα από τα έργα του καλλιτέχνη Piet Mondrian.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Piet Mondrian - "Σύνθεση με Κόκκινο, Κίτρινο και Μπλε"

Το νέο πακέτο υλικών "Piet Mondrian: Σύνθεση με Κόκκινο, Κίτρινο και Μπλε" για τα μαθήματα καλλιτεχνικών.

Καλλιτεχνική ζωγραφική με το Θαμπό Κουτί Χρώματος K12 της Pelikan

Με αυτή την ενότητα του «K12 της Pelikan - το Αυθεντικό" θα θέλαμε να παρουσιάσουμε μια αποκλειστική ιδέα για την εργασία με το θαμπό κουτί χρώματος της Pelikan στο μάθημα τέχνης σας. Βασίζεται σε ένα από τα έργα του καλλιτέχνη Piet Mondrian.

 

ένα αντίγραφο της αρχικής εικόνας του Klee: Σύνθεση με Κόκκινο, Κίτρινο και Μπλε 1921? Λάδι σε μουσαμά,
μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/mondrian/


Απαιτούμενο υλικό για αυτή την κατηγορία τέχνης:
Νερομπογιές κουτί χρώματος K12, μαξιλαράκι καλλιτέχνης και πινέλο της Pelikan

 

 

Σχέδιο μαθήματος "Piet Mondrian: Σύνθεση με Κόκκινο, Κίτρινο και Μπλε"

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να συμμετάσχουν στο μάθημα, ο δάσκαλος ξεκινά με μεμβράνη πολυγράφου. Τα χρωματιστά κομμάτια βοηθούν για να απεικονίσετε το έργο μπροστά. Εμείς εσκεμμένα δεν μιλάμε για ένα «παζλ», καθώς αυτό προτείνει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο εικόνας.

Μετά από αυτή την εισαγωγή είναι δυνατόν να επιτραπεί η ελευθερία των μαθητών στη σύνθεση. Αυτό οδηγεί τις περισσότερες φορές στα καλύτερα αποτελέσματα. Η στήριξη μπορεί και πρέπει να γίνει, αν απαιτείται. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος κομμάτια μεμβράνης πολυγράφου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαφοροποίηση.

 

 1. Κατεβάστε το πακέτο υλικού "Piet Mondrian: Σύνθεση με Κόκκινο, Κίτρινο και Μπλε" από το Διαδύκτυο.
 2. Εκτυπώστε τα ξεχωριστά κομμάτια σε χοντρό χαρτί ή κάρτα.
 3. Παρουσιάστε τις μεμβράνες πολυγράφου στους μαθητές με τη βοήθεια μίας μη-λεκτικής ώθησης: Αφήστε τα παιδιά να κάθονται σε έναν κύκλο και τοποθετήστε τη μεμβράνη πολυγράφου στη μέση.
Η μεμβράνη πολυγράφου από τη λήψη στο μάθημα "Mondrian"
 1. Αφήστε κάθε μαθητή να σχηματίσει φιγούρες με τις μεμβράνες πολυγράφου.
 2. Συζητήστε το αποτέλεσμα "εικόνες" με τους μαθητές. Μπορείτε να βρείτε τις ακόλουθες σκέψεις χρήσιμες:
  1. Τι είναι αναγνωρίσιμο;
  2. Πώς οι προοπτικές διαφέρουν μέσα στον κύκλο;
  3. Πώς τα χρώματα σχετίζονται μεταξύ τους;
  4. Πώς τα σχήματα σχετίζονται μεταξύ τους;
  5. Πώς εναρμονίζονται τα χρώματα;
  6. Τι επίδραση έχουν τα χρώματα για τον παρατηρητή;
  7. Τι τίτλους θα δίνατε στις εικόνες;
  8. Συζήτηση με τους μαθητές για τους τίτλους.
 3. Μετά τη συζήτηση, αφήστε τους μαθητές να χρωματίσουν τη δική τους εικόνα με τα καθορισμένα σχήματα.
  Σημαντικό: όλα τα χρωματιστά σχήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά, ωστόσο οι μαύρες γραμμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο συχνά απαιτείται.

Μόλις οι εικόνες στεγνώσουν, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν έναν τίτλο για το έργο τους.
Τέλος, κάθε μαθητής παρουσιάζει την εικόνα του στην ομάδα. Αν το επιθυμούν, τα παιδιά μπορούν να γράψουν επίσης μια ιστορία για την ανάπτυξη της εικόνας.

Συμβουλή: Είναι πάντα σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται απολύτως σαφής η ανάθεση στους μαθητές! Επιλέξτε τη δική σας διαδρομή για το μάθημα και συνδυάστε με τα προτιμώμενα υλικά

 

 

Δυνατότητες Διαφοροποίησης

Μεμβράνες πολυγράφου για τους μαθητές

Εάν οι μαθητές σας συναντήσουν δυσκολίες στην οικοδόμηση της αλυσίδας της σύνδεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς κάθονται σε έναν κύκλο, δώστε τους μεμβράνες πολυγράφου για να κρατούν στα χέρια τους. Η λήψη μεμβρανών πολυγράφου μπορεί να εκτυπωθεί όσες φορές χρειαστεί.
Πριν οι μαθητές αρχίσουν να ζωγραφίζουν, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν μεμβράνη πολυγράφου στην «εικόνα» τους, όπου κάθονται και να χρωματίσουν την ερμηνεία τους στο δικό τους χρόνο.

Εκτύπωση ζωγραφικών μεμβρανών πολυγράφου

Εάν οι μαθητές συναντήσουν δυσκολίες στη ζωγραφική μαύρων γραμμών ή στη διαμόρφωση χρωματιστών περιοχών, δώστε τους να χρησιμοποιήσουν μεμβράνες πολυγράφου.

Δείτε πως:
Έγχρωμες μεμβράνες πολυγράφου (για έγχρωμους εκτυπωτές μόνο): Εκτύπωστε τις μεμβράνες πολυγράφου στη λευκή κάρτα στην απαιτούμενη ποσότητα και κόψτε τα χρωματιστά σχήματα.
ή
Μαύρες μεμβράνες πολυγράφου: Εκτυπώστε τις μεμβράνες πολυγράφου σε έγχρωμη κάρτα και κόψτε γύρω από τα περιγράμματα.

 
Ο Ιστότοπος Πληροφορίων των Εκπαιδευτικών σας προσφέρει και τα δύο: Οι μεμβράνες πολυγράφου, καθώς τις κατεβάσατε για την εκτύπωση είτε στην έγχρωμη είτε στην λευκή κάρτα
 

Εργασία με μεμβράνες πολυγράφου

Εσοχή ανάμιξης στην πλάκα χρώματος

Καθαρά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με τα πρότυπα ζωγραφικής μας. Οι ενισχύσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μόλις έχουν κοπεί.

Για μια πρόχειρη και βασική δομή εικόνας τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν αρχικά τη μαύρη μεμβράνη πολυγράφου, βάσει του οποίου θα πρέπει να τοποθετηθούν στο μπλοκ ζωγραφικής και να ζωγραφιστούν πάνω ανάλογα. Μόλις έχουν στεγνώσει αυτές οι γραμμές, τα χρωματιστά σχήματα μπορούν να προστεθούν σε οποιαδήποτε σειρά. Το χρώμα της μεμβράνης πολυγράφου δείχνει το χρώμα της μπογιάς που απαιτείται.

Εσοχή ανάμιξης στην πλάκα χρώματος

Σε γενικές γραμμές, το χρώμα θα πρέπει να αναμιγνύεται με λίγο νερό μόνο. Για το σκοπό αυτό, θαμπό κουτί χρώματος της Pelikan προσφέρει μια μοναδική πλάκα χρώματος. Τοποθετήστε μόνο μια-δυο σταγόνες νερού στην εσοχή, το χρώμα διαλύεται και μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα.

 

Παραδείγματα έργων ζωγραφικής των μαθητών

παρεμβολές μετάδοσης. γάτα.
χωρίς τίτλο. λέιζερ.
διαστημόπλοιο. σκύλος.
ανεμόμυλος. σημαία.
πολυθρόνα. πρόβατο.

Piet Mondrian

 • 1872: Στις 7 Μαρτίου του 1872 ο Piet Mondrian γεννήθηκε στην ολλανδική πόλη του Amersfoort. Του δόθηκαν μαθήματα σχεδιάσης από τον πατέρα και τον θείο του
 • 1886-97: Από το 1886 έως το 1892 διδάχτηκε ανώτερη τέχνη και σπούδασε ζωγραφική έως το 1897 στην Ακαδημία Rijks στο Άμστερνταμ.
 • 1911: Ο Mondrian έλαβε μέρος στην πρώτη έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας "Κύκλος Σύγχρονης Τέχνης ". Κατά μήκος της πλευράς των έργων από τον Πικάσο και τον Μπρακ, έργα ζωγραφικής του Mondrian εμφανίζονται στο πνεύμα της εποχής. Την ίδια χρονιά, ο Mondrian μετακόμισε στο Παρίσι.
 • 1916: Μαζί με τον Theo van Doesburg, ο Mondrian δημοσίευσε την εφημερίδα "De Stijl" στην Ολλανδία και ένα χρόνο αργότερα ίδρυσαν το κίνημα των καλλιτεχνών με το ίδιο όνομα. Η πρώτη αφηρημένη ζωγραφική του Mondrian σε μαύρο, άσπρο, κόκκινο, κίτρινο και μπλε προέρχεται από αυτό το έτος.
 • 1919: Πίσω στο Παρίσι, ο Mondrian ανέπτυξε το δικό του στυλ με το οποίο τα βασικά χρώματα και ένα λιτό, ορθογώνιο πλαίσιο αποτέλεσε τη βάση των εικόνων του. Αυτή η ριζική ρήξη ξεκίνησε μια βαριά συζήτηση στην ομάδα "De Stijl". Τα άλλα μέλη αμφέβαλαν ότι ο Mondrian θα είναι σε θέση να ενσωματώσει τις έννοιες του στη δημοφιλή διαδικασία.
 • 1924: Ο Mondrian δημοσίευσε την τελευταία θεωρία της τέχνης του στην "De Stijl" και αποχώρισε εντελώς από την ομάδα ένα χρόνο αργότερα.
 • 1931: Ο Piet Mondrian έγινε μέλος της ομάδας «Αφαιρετική-Δημιουργία».
 • to 1938: Μέχρι το 1938 τα έργα του Mondrian είχαν ταξινομηθεί ως εκφυλισμένα από τους Ναζί και οι εικόνες του είχαν αφαιρεθεί από τα μουσεία. Αργότερα οι Εθνικοσοσιαλιστές πούλησαν πολλά από τα έργα τους στο εξωτερικό.
 • 1938: Τέλος ο Mondrian πέταξε για το Λονδίνο και 2 χρόνια αργότερα, για τη Νέα Υόρκη.
 • 1940: Εν τω μεταξύ, επηρεάζεται, μεταξύ άλλων από την αμερικανική τέχνη, η ζωγραφική του Mondrian ήταν ποικιλία χρωμάτων, το οποίο όλο και περισσότεροι αντικατέστησαν με τα αυστηρά αποσπάσματα του. Η ανάπτυξη του Mondrian εμφανίστηκε στη διάλυση των προηγούμενων δομών των γραμμών. Στο τελευταίο του έργο "Victory Boogie-Woogie» του, κηλίδες εκτοπίζουν τις γραμμές και διασχίζουν την εικόνα κάθετα και οριζόντια.
 • 1944: Την 1 Φλεβάρη 1944 ο Piet Mondrian πέθανε στη Νέα Υόρκη.