Σαλβαδόρ Νταλί
"Καμηλοπάρδαλη
στη Φωτιά"
Σαλβαδόρ Νταλί - "Καμηλοπάρδαλη στη Φωτιά"

Εδώ είναι δυνατόν να αφήσετε τους μαθητές να επιλέξουν τη δική τους ερμηνεία και τις περισσότερες φορές αυτό οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα.

Σαλβαδόρ Νταλί - "Καμηλοπάρδαλη στη Φωτιά"

Δημιουργική ζωγραφική με το Θαμπό Κουτί Χρώματος K 12

Με αυτή την έκδοση της Pelikan K 12 - το Αυθεντικό, θα θέλαμε να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις προτάσεις για τη χρήση του Θαμπού Κουτιού Χρώματος της Pelikan σε μαθήματα τέχνης. Η "Καμηλοπάρδαλη στη Φωτιά" του Σαλβαδόρ Νταλί είναι στο επίκεντρο. Ένα αντίγραφο της αρχικής εικόνας μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση: http://www.virtualdali.com/37LightedGiraffes.html.


Απαιτούμενα υλικά:
K12 κουτί χρώματος, μαξιλαράκι για τον καλλιτέχνη, πινέλο και πακέτο υλικών της Pelikan.
 
Μαθητική ζωγραφιά
 

Course of a lesson "Giraffe on Fire"

Ο δάσκαλος αρχίζει το μάθημα με μια αφηρημένη και προσαρμοσμένη εισαγωγή.

Εδώ είναι δυνατόν να αφήσετε τους μαθητές να επιλέξουν τη δική τους ερμηνεία και τις περισσότερες φορές αυτό οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Εντούτοις, υποστήριξη θα πρέπει να δοθεί, όταν απαιτείται.

 1. Κατεβάστε το πακέτο υλικών "Καμηλοπάρδαλη στη Φωτιά" και το κείμενο από το Διαδίκτυο
 2. Χρησιμοποιώντας ένα προβολέα διαφανειών, δείξτε στους μαθητές σας το πρώτο φύλλο διαφάνειας. Αυτή η διαφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως πρότυπο ή να φωτοτυπηθεί και να περάσει γύρω από τη ζωγραφική.
 
Φύλλο διαφάνειας 1 - σημείο εκκίνησης του μαθήματος
 
Φύλλο διαφάνειας 1α - εναλλακτική λύση για τη ζωγραφική
 
 1. Συζητήστε αυτό το παράθυρο με τους μαθητές σας. Μπορείτε να βρείτε τα ακόλουθα σημεία χρήσιμα:
  1. Τι θα μπορούσε να απεικονίζεται σε αυτό τον πίνακα;
  2. Τι χρώματα μπορείτε να εντοπίσετε και τι νόημα θα μπορούσαν να έχουν;
  3. Θα μπορούσε αυτό το παράθυρο να απεικονίζει μέρος ενός τοπίου;
  4. Θα μπορούσε αυτό το παράθυρο να απεικονίζει έναν κόσμο του νερού;
  5. Θα μπορούσε αυτό το παράθυρο να απεικονίζει ένα τοπίο του ποταμού;
  6. Θα μπορούσε σε αυτό το παράθυρο να συγχωνευθεί μια σκηνή στην παραλία;
  7. Με τι μοιάζει αυτό το παράθυρο στην πραγματικότητα;
  8. Μπορεί το παράθυρο να χωρίζεται σε διαφορετικές περιοχές, π.χ. φως και σκοτάδι, κρύο και ζεστό, πάνω και κάτω;

  Κάντε σαφές στους μαθητές σας ότι συζητάμε μόνο ένα μέρος από έναν πίνακα ζωγραφικής. Ο σκοπός της άσκησης είναι να αναπτυχθεί ένα σενάριο γύρω από αυτό το απόκομμα.
  1. Πώς θα μπορούσε το παράθυρο να συνεχιστεί;
  2. Πώς θα μπορούσε να είναι η πρόοδος του παραθύρου προς τα αριστερά, δεξιά, επάνω και κάτω;
  3. Ποια χρώματα θα χρησιμοποιήσετε;
  4. Υπάρχουν στοιχεία που λείπουν;
 2. Μετά τη συζήτηση, αφήστε τους μαθητές να χρωματίσουν τη δική τους εικόνα.
 3. Τέλος, αφήστε κάθε μαθητή να δώσει στην εικόνα του έναν τίτλο. Αν το επιθυμούν, τα παιδιά μπορούν να γράψουν μια ιστορία για το πώς η σκηνή άρχισε και πως εξελίσσετε.
 

Δυνατοτήτες Διαφοροποίησης

1. Εάν οι μαθητές σας δεν είναι σε θέση να οικοδομήσουν μία επαρκή αλυσίδα της σύνδεσης απασχολούν τα ακόλουθα αποκόμματα. Κάντε σαφές στους μαθητές σας ότι αυτά τα αποκόμματα περιέχουν το στοιχείο που εμφανίζεται στο αρχικό παράθυρο (μαύρο πλαίσιο). Εδώ πάλι, εμφανίζεται μόνο μέρος της εικόνας.

2. Δώστε στους μαθητές διαφορετικά υποδείγματα για τη ζωγραφική (δείτε φύλλα διαφάνειας 3-5) και καρφιτσώστε το πρωτότυπο στον πίνακα ή τοποθετήστε το πάνω σε αυτό που οι μαθητές πρόκειται να αντιγράψουν.

Συμβουλή: Είναι πάντα σημαντικό ότι η ανάθεση γίνεται απολύτως σαφής στους μαθητές! Επιλέξτε τη δική σας διαδρομή για το μάθημα και συνδυάστε με τα προτιμώμενα υλικά.

 

Περιγραφή των Φύλλων Διαφανειών

 

Φύλλα 3α - 3ε:
Όλες οι φιγούρες που εμφανίζονται ως περιγράμματα. Τα φύλλα είναι ιδανικά για τη διαφοροποίηση καθώς επιτρέπουν μια ευρεία επιλογή
3α: πλήρης ομάδα φιγούρων,
3β: καμηλοπάρδαλη μόνο,
3γ: μαύρη καμηλοπάρδαλη,
3δ: καμηλοπάρδαλη στις φλόγες
3ε: τελικά, μόνο οι φλόγες ως υπόδειγμα για να συνεχιστούν.

 

Φύλλα 4 & 5:
Περαιτέρω παραλλαγές για τη σύνθεση ενός προσωπικού μαθήματος προσφέρεται με τα φύλλα 4 & 5.
Φύλλο 4: Σημειώστε την αντίθεση μαύρο / άσπρο των φιγούρων για το φόντο. Εδώ οι μαθητές θα πρέπει να αποδεχτούν τα στοιχεία και να αναπτύξουν το δικό τους φόντο. Φύλλο 5 θα μπορούσε επίσης να καρφωθεί στο μαυροπίνακα.
Φύλλο 5: Ο φωτεινός τόνος γκρι παρέχει το φόντο, πρόσθετα χρώματα θα μπορούσαν όμως να προστεθούν. Οι μαθητές θα πρέπει να συνθέτουν τις φιγούρες που επιθυμούν.

 

Φύλλο 6:
Το φύλλο απεικονίζει τα βασικά χρώματα της αρχικής εικόνας. Συζητήστε τη χρήση αυτών των χρωμάτων με τους μαθητές σας.
Τι επιπτώσεις θα έχουν αυτά τα χρώματα (μυστικοπαθής διάθεση κλπ.);
Τι αντιθέσεις έγιναν (π.χ. μικρή φιγούρα = ανοιχτό χρώμα, μαγάλη φιγολυρα = σκούρο χρώμα);

 

 

Οι μαθητές εργάζονται με Υλικό Εμφάνισης

 

Μαθητική ζωγραφιά 1

 

Μαθητική ζωγραφιά 2

Μαθητική ζωγραφιά 3
 

Φύλλο 5 χρησιμεύει ως υπόδειγμα για τους μαθητές. Στο παράδειγμά μας, στους μαθητές δεν δόθηκε αντίγραφο του φύλλου, τους ζητήθηκε να ζωγραφίσουν μια καμηλοπάρδαλη, σύμφωνα με τις δικές τους ιδέες.

Συμβουλή μας: Κρατήστε τις ζωγραφισμένες από τους μαθητές σας εικόνες σε αυτό το μάθημα για να τις χρησιμοποιήσετε ως υλικό εμφάνισης σε μαθήματα αργότερα.

 

 

Νταλί - ένα Σύντομο Βιογραφικό

Ο Σαλβαδόρ Νταλί γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1904 στο Figueras στη Βόρεια Ισπανία, ως ο γιος του συμβολαιογράφου. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο οποίος ονομάστηκε επίσης Σαλβαδόρ είχε πεθάνει 3 χρόνια πριν. Μέχρι τη γέννηση της νεώτερης αδελφής του Άννας Μαρίας, στον Σαλβαδόρ επιτρέπεται να κάνει ό, τι θέλει. Επηρεάζεται έντονα από την ανατροφή του πατέρα του και τη συντηρητική κοινωνία στην οποία ζουν. Κατά συνέπεια, ο ίδιος προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφάλεια και την τάξη από μικρή ηλικία.

1918 – Ο Νταλί ασχολείται με την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και εκφράζει τον εαυτό του, αφήνοντας τα μαλλιά και τα μουστάκια του να μακραίνουν, και φορώντας χαλαρά κομμένα πουκάμισα.

1921 ο Νταλί επισκέφθηκε την Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Μαδρίτη. Εκεί ανακαλύπτει ένα νέο τρόπο ζωής και γνωρίζει τον Juan Gris, τον ιδρυτής του Κινήματος Κυβισμού. Ένα χρόνο αργότερα ο ίδιος απορρίπτει την επιρροή Κυβισμό και αφιερώνεται στη Σχολή της Μεταφυσικής, η οποία διερευνά την εσωτερική αντίληψη και εμπειρία.

Καθώς ξεκινούν ταραχές στην Καταλονία το 1924, ο Νταλί κατηγορείται άδικα ότι είναι αρχηγός και αποβάλλεται από την Ακαδημία. Ένα χρόνο αργότερα, όμως, επιστρέφει και αφιερώνεται με τα γραπτά του στον Σίγμουντ Φρόυντ. Το 1925 επισκέπτεται τον Πικάσο κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στο Παρίσι όπου ο Μιρό του γνωρίζει τον André Breton, Paul Eluard και άλλους σουρεαλιστές. Ο Σαλβαδόρ τότε γίνεται μέλος της υπερρεαλιστικής ομάδας. Αργότερα εκείνο το έτος, τον επισκέπτονται ο Breton, ο Magritte και Paul Eluard και η Gala, που επρόκειτο αργότερα να γίνει η γυναίκα του. Ο Νταλί εμπνέεται από το Art Nouveau και την αρχιτεκτονική του Antoni Gaudi και του Giuseppe Arcimboldi.

Σύμφωνα με τη γνώμη των περισσότερων σουρεαλιστών, ο Dali δείχνει θαυμασμό στον Χίτλερ στην Έκθεση του Λονδίνου το 1933. Ως αποτέλεσμα ο ίδιος αποκλείεται από τον Όμιλο. Σε αυτό το έτος, ο Νταλί κάνει το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.

Το 1935 ο Νταλί επικρίνει έντονα την Αφηρημένη Τέχνη και ένα χρόνο μετά, συμμετέχει σε μία διεθνής Σουρρεαλιστική έκθεση στο Λονδίνο. Εκεί γίνεται φίλος με τον Άγγλο συλλέκτη Edward James ο οποίος αργότερα θα καταρτίσει την πιο ολοκληρωμένη συλλογή του Νταλί.

Μέχρι το 1948 ο Νταλί ζει στην Αμερική και το 1942 συγκεντρώνει μια αναδρομική συλλογή για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που εκτίθεται σε 8 κράτη. Ο Νταλί αρχίζει να ζωγραφίζει πορτρέτα και έργα σε Τοιχογραφίες για τον Οίκο Helena Rubinstein .

Το 1948 επιστρέφει στην Ισπανία και αφιερώνεται στον κλασικισμό. Ένα χρόνο αργότερα ζωγραφίζει τα πρώτα θρησκευτικά έργα του. «Η Παναγιά του Πορτ Λιγκάτ» έγινε αποδεκτή από τον Πάπα.

Το 1964 στον Νταλί απονέμεται ένα από τα υψηλότερα Ισπανικά παράσημα, του Μεγάλου Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής.

Το 1964 κατέχει μια σημαντική έκθεση στο Τόκιο, και δημοσιεύει το βιβλίο του "Το Ημερολόγιο μιας Ιδιοφυίας". Εργάζεται επίσης για απεικονίσεις για την Αγία Γραφή.

Το 1973 Το Μουσείο Νταλί είναι ανοιχτό στη γενέτειρά του, ο Figureas και Ο Νταλί δημοσιεύουν το βιβλίο του «Η μυστική ζωή του Σαλβαντόρ Νταλί».

Το 1982 διορίζεται Μαρκήσιος του Publo. Σε αυτή την χρονιά η σύζυγός του Γκαλα πεθαίνει.

Μέχρι το 1983 ο Νταλί ζει σε απομόνωση σε ένα κάστρο του στο Publo και σε αυτό το έτος ζωγραφίζει τον τελευταίο πίνακά του "Ουρά Χελιδονιού".

Εξαιτίας μιας ασθένειας των σιελογόνων αδένων δέχεται ολική παρεντερική διατροφή για πάνω από 5 χρόνια και η γενική κατάσταση της υγείας του είναι πολύ κακή. Πεθαίνει στις 23 Ιανουαρίου 1989 στο Figueras, τον τόπο γέννησής του.