Paul Klee
"Ο Ανθισμένος Κήπος"
Paul Klee - «Ο Ανθισμένος Κήπος"

Η ιδέα βασίζεται στην ζωγραφική του Paul Klee "ο ανθισμένος κήπος". Για να βοηθήσετε τους μαθητές να κατανοήσουν το έργο μπροστά τους, ξεκινήστε με εικόνες λουλουδιών στις λήψεις.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Paul Klee - «Ο Ανθισμένος Κήπος"

Δημιουργική ζωγραφική με το θαμπό Κουτί Χρώματος Κ/12 της Pelikan

Με το θέμα της Pelikan K12 - το αυθεντικό θα θέλαμε να παρουσιάσουμε ένα αποκλειστικό σχέδιο μαθήματος για την εργασία με το θαμπό κουτί χρώματος της Pelikan. Η ιδέα βασίζεται στην ζωγραφική του Paul Klee "ο ανθισμένος κήπος".

Ένα αντίγραφο της αρχικής εικόνας μπορςί να βρεθεί στο Paul Klee Κέντρο της Βέρνης

 

Θα χρειστείτε τα εξής:
K12 κουτί χρώματος, μαξιλαράκι καλλιτέχνη, πινέλο και πακέτο υλικών της Pelikan.

 
μαθητική ζωγραφιά

Ατζέντα για το μάθημα "Klee: ο ανθισμένος κήπος"

Για να βοηθήσετε τους μαθητές να κατανοήσουν το έργο μπροστά τους, ξεκινήστε με εικόνες λουλουδιών στις λήψεις. Καθίστε σε έναν κύκλο και βάλτε τες στη μέση για να ενθαρρύνετε τη συζήτηση. Το επίκεντρο είναι τα λουλούδια που φέρνουν μια μάζα χρώματος σε ένα ουδέτερο περιβάλλον. Τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος πριν αρχίσει ο χρωματισμός: το περιεχόμενο των εικόνων λουλουδιών πρέπει να αντληθεί! Μην ανησυχείτε, οι ενισχύσεις μας διαφοροποίησης επιτρέπουν σε όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν στο μάθημα και να συνθέσουν ελεύθερα.

Είναι πανεύκολο:

 1. Κατεβάστε το πακέτο υλικών "Klee: ο ανθισμένος κήπος" από το Διαδίκτυο:
  • λήψη πακέτων υλικών
 2. Εκτυπώστε τις εικόνες λουλουδιών σε λευκή κάρτα ή χαρτί.
 3. Τοποθετήστε τις κάρτες χωρίς διαλογή στο κέντρο της ομάδας.
 4. Αφήστε τα παιδιά να τακτοποιήσουν τις κάρτες σε κάποιο είδος εντολής.
 5. Συζητήστε το αποτέλεσμα "εικόνες" με τους μαθητές. Τα ακόλουθα σημεία μπορεί να είναι χρήσιμα:

   

  1. Ποιοι ήταν οι λόγοι για την ταξινόμηση των εικόνων με αυτόν τον τρόπο;
  2. Ποια είναι η σχέση μεταξύ των έγχρωμων και των μονόχρωμων εικόνων;
  3. Πώς μπορούν να εναρμονιστούν εικόνες και χρώματα;
  4. Τι επίδραση έχει η εικόνα στο σύνολό της στον παρατηρητή;
  5. Τι αντιπροσωπεύει το έργο τέχνης μας;
  6. Ποια εποχή του χρόνου είναι ιδιαίτερα εμφανής;
  7. Ποιος θα ήταν ο κατάλληλος τίτλος;
  8. Συζητήστε τους διάφορους τίτλους.

   

 6. Συζητήστε με τα παιδιά πώς οι διάφορες εικόνες ταιριάζουν σε ολόκληρη την εικόνα. Σύμφωνα με την εμπειρία, αυτή είναι μια δύσκολη φάση, επειδή πρέπει να αρχίσουν από το αφηρημένο. Σε τελική ανάλυση, οι μαθητές δεν πρέπει να σχεδιάσουν λεπτομερώς ένα τριαντάφυλλο, θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις εικόνες με ένα χρώμα. Μπορεί να είναι χρήσιμο όταν ένα κυρίαρχο χρώμα διατίθενται για τις εικόνες. Το χορτάρι θα είναι πράσινο, το τριαντάφυλλο μπορεί να είναι σκούρο κόκκινο, κλπ.
 7. Τέλος, όλοι πρέπει να χωρίζουν τη σελίδα τους σε πεδία διαφορετικών μεγεθών (raster).
 8. Κάθε μαθητής θα πρέπει να χρωματίσει την εικόνα του χρησιμοποιώντας το θαμπό κουτί χρώματος. Μια ιδέα θα ήταν να χρωματίσει τα μικρά πεδία με ανοιχτά χρώματα και τα μεγαλύτερα σε σκούρα χρώματα.
 9. Mόλις οι εικόνες έχουν στεγνώσει, κάθε μαθητής πρέπει να επιλέξει έναν τίτλο για την εικόνα του. Τέλος, κάθε παιδί παρουσιάζει την εικόνα του στην ομάδα. Θα μπορούσαν επίσης να γράψουν μια μικρή ιστορία σχετικά με την ανάπτυξη της εικόνας και να την μοιραστούν με την τάξη.

 

Συμβουλή: Είναι πάντα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κατανοούν το έργο μπροστά τους. Ως εκ τούτου, επιλέξτε το δικό σας μονοπάτι για το μάθημα και συνδυάστε το με τα προτιμώμενα υλικά.

Οι κάρτες με εικόνες

Μια απεικόνιση ενός πραγματικού λουλουδιού μπορεί να χρησιμεύσει ως βοήθημα για άντληση. Αρκετές μεμονωμένες κάρτες δείχνουν τη μορφή της εικόνας που θα λάβει αργότερα.

Με τη βοήθεια των καρτών με εικόνες η εισαγωγή στο μάθημα μπορεί να γίνει σαφής και συγκεκριμένη.

Αυτές οι κάρτες με εικόνες μπορούν να βρεθούν στο πακέτο υλικών "Klee: Ο Ανθισμένος Κήπος".
 

Δυνατοτήτες διαφοροποίησης

Χρωματιστές κάρτες

Για να προσφέρετε στους μαθητές σας διάφορες δυνατότητες σύνδεσης, απλώς κατεβάστε το χρώμα μας και τις κάρτες με εικόνες. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις κάρτες στην πρακτική διαδικασία ζωγραφικής.

Όταν τα παιδιά έχουν εντοπίσει ένα κυρίαρχο χρώμα, το χρώμα και οι κάρτες με εικόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για προκαταρκτική εξάσκηση. Ένας συνδυασμός των καρτών είναι επίσης δυνατός.

Ρωτήστε τα παιδιά να ορίσουν το κυρίαρχο χρώμα σε μια έγχρωμη εικόνα (κάρτες εικόνων) που αργότερα θα χρωματιστούν. Αν αυτό είναι δύσκολο γι’ αυτούς, χρησιμοποιείστε τις χρωματιστές κάρτες. Εδώ δεν είναι απαραίτητο να γίνουν αφηρημένες, όπως οι κάρτες ενός χρώματος. Στη συνέχεια, οι μαθητές θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις κάρτες με τη μορφή της εικόνας. Ένας συνδυασμός των καρτών είναι επίσης κατανοητός.

Οι διάφορες κάρτες είναι διαθέσιμες για λήψη για άμεση χρήση στο μάθημα σας.
 

Raster

Αν τα παιδιά δυσκολεύονται να διαιρέσουν την σελίδα, προσφέρετέ τους ένα από τα raster στη λήψη μας. Έχουμε προσφέρει τρία διαφορετικά ράστερ για να διαλέξετε. Μια δυνατότητα θα ήταν επίσης να δείξετε ακριβώς στα παιδιά τα raster για να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιδέες.

Συμβουλή: Τα φύλλα raster είναι σε μέγεθος Α4. Αυτά θα μπορούσε να διευρυνθεί σε Α3 χρησιμοποιώντας ένα φωτοτυπικό μηχάνημα.

Μαθητικές ζωγραφιές ως οπτικά βοηθήματα

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να παρουσιάσουμε εικόνες ζωγραφισμένες από τους μαθητές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα σας, ως οπτικά βοηθήματα:

 

Η ζωή του Klee

Ο Paul Klee γεννήθηκε στις 18.12.1879 στην Ελβετία. Στην ηλικία των 11 έπαιζε ήδη Βιολί σε μια μεγάλη ορχήστρα. Τελικά όμως, ο Klee επαναστάτησε εναντίον του μουσικού πολιτισμού που εφαρμοζόταν επάνω του από τους γονείς του αποφασίζοντας ο ίδιος να μελετήσει την τέχνη στο Μόναχο. Εδώ ο Klee ανέπτυξε τις δικές του ιδιαίτερες τεχνικές, ειδικά την τέχνη της διαγραφής.

Ο Paul Klee είναι ένας καλός φίλος του Kandinsky, Marc και Macke. Το έργο του μετά το 1912 επηρεάστηκε κυρίως από τους ομοίους του Πικάσο και Ρουσσώ. Το 1914 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Τύνιδα με τον Αύγουστο Macke, Klee ανέπτυξε το δικό του στυλ της ζωγραφικής. Ανοιχτόχρωμα έργα ζωγραφικής και μια κατανόηση για τη φύση συνοψίζονται στα δημιουργικά έργα του Paul Klee στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κύριος στόχος του Klee δεν ήταν η φωτογραφική αναπαραγωγή, αλλά πολύ περισσότερο η «ονειρική» φαντασίωση εκθεμάτων. Πίστευε ότι η τέχνη δεν πρέπει απλώς να αναπαράγει ό, τι είναι οπτικό, αλλά να κάνει τα πράγματα οπτικά. Αυτό προσθέτει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την απλή εμφάνιση "υπαίθρου" (φύση).

Κατά τη διάρκεια του 1921-1930, Πάουλ Κλέε ήταν δάσκαλος στο Bauhaus στο Dessau και Weimar. Το 1926 ο Klee, ο Kandinsky, ο Feininger, και ο Jawlensky ίδρυσαν το «Τέσσερα Μπλε». Εστιάζει την εργασία του στις εποικοδομητικές, απόλυτες εικόνες.

Κάτω από αυξημένη πίεση των Ναζί, ο Klee κατέφυγε πίσω στην Ελβετία το 1933. Το 1937 πάνω από 100 από τα έργα του θεωρήθηκαν ως «εκφυλισμένη τέχνη» από τους Ναζί και κατασχέθηκαν.

Παρά το γεγονός ότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, ο Klee συνέχισε να εργάζεται. Ο Paul Klee πέθανε στις 29/6/1940 στο Muralto, στην Ελβετία.