Ανρί Ματίς
"Ίκαρος"
Ανρί Ματίς - "Ίκαρος"

Με τη φιγούρα του Ίκαρος - που συμβολίζει το όνειρο της πτήσης – ο Γάλλου ζωγράφος Ανρί Ματίς δημιούργησε ένα αριστούργημα φωτεινού χρώματος χρησιμοποιώντας τις δικές του ιδιαίτερες τεχνικές.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Ανρί Ματίς - "Ίκαρος"

Καλλιτεχνική ζωγραφική με το κουτί χρώματος νερομπογιάς K12

Με την Pelikan, η ζωγραφική γίνεται μια συναρπαστική εμπειρία: Δεν υπάρχει αμφιβολία τότε ότι τα κουτιά χρώματος νερομπογιάς της Pelikan έχουν γίνει πιστοί σύντροφοι σε πολλές γενιές μαθητών - όχι μόνο στις τάξεις της τέχνης, αλλά και στο σπίτι.

Με τη φιγούρα του Ίκαρος - που συμβολίζει το όνειρο της πτήσης – ο Γάλλου ζωγράφος Ανρί Ματίς δημιούργησε ένα αριστούργημα φωτεινού χρώματος χρησιμοποιώντας τις δικές του ιδιαίτερες τεχνικές.Τα κουτιά χρώματος νερομπογιάς της Pelikan θα βοηθήσουν εσάς και την τάξη σας στην επίτευξη χρωμάτων εξίσου έντονων.

Το αυθεντικό το κουτί χρώματος νερομπογιάς και τα φωτεινά ισχυρά χρώματα του επιτρέπουν να διεξάγετε εύκολα στην τάξη το θέμα Ίκαρος στην πρωτοβάθμια ή και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι οι πολλές διαφορετικές δημιουργικές επιλογές που επιτρέπουν σε έναν δάσκαλο να διαφοροποιήσει τις τάξεις τέχνης.

Οι κλασσικές μέθοδοι της διδασκαλίας της τέχνης συχνά δεν παρακινούν τους μαθητές, λόγω της μόδας στην οποία παρουσιάζονται τα έργα ζωγραφικής καλλιτεχνών. Βλέπουν συχνά ως έναν αδύνατο στόχο να προσπαθήσουν και να αντιγράψουν το αρχικό. Θα θέλαμε να προτείνουμε μια διαφορετική μέθοδο: Πρώτα αφήστε τους μαθητές να χρωματίσουν και στη συνέχεια δείξτε έναν από τους πίνακες του Ματίς. Η συζήτηση στη συνέχεια, όχι μόνο εστιάζεται στην κύρια ζωγραφική, αλλά και σε αυτά που προκύπτουν από κάθε μαθητή. Το ξεχωριστό σχετικά με αυτή τη μέθοδο είναι ότι το πρώτο πείραμα του μαθητή χρησιμοποιώντας μια τεχνική που χρησιμοποιείται από τους καλλιτέχνες τίθεται υπό αμφισβήτηση δημιουργώντας το δικό τους χρωματικό αποτέλεσμα. Τα θαμπά χρώματα της Pelikan είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για τη συγκεκριμένη τάξη χάρη στο πολύ έντονο χρώμα της ποιότητας τους.

 

Απαιτούμενο υλικό για την τάξη τέχνης Ίκαρος:
Κουτί χρώματος με νερομπογιές K12, μαξιλαράκι καλλιτέχνη και πινέλο της Pelikan.

 

 

Πώς γίνεται ο «Ικαρος» στην τάξη τέχνης

Πρώτον, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι όλα τα παρακάτω περιεχόμενα μπορούν να συνδυαστούν με τρόπο της επιλογής σας. Μια ελεύθερη δημιουργική τεχνική έχει συνήθως τα καλύτερα αποτελέσματα από τους μαθητές. Βοήθεια θα πρέπει πάντα να δίνεται όμως.

 

Τα βήματα 2 και 3 μπορούν να διεξάγονται είτε ως ατομική ή ομαδική εργασία. Εμείς θα παρουσιάσουμε και τις δύο μεθόδους στη συνέχεια.

 1. Κατεβάστε τα υποδείγματα και την ιστορία "Ίκαρος" από το Διαδίκτυο.

Ατομική:

 • Παρουσιάστε την φιγούρα Ίκαρος στην τάξη ως ένα παζλ μοιράζοντας αντίτυπα της φιγούρας και αφήστε τους μαθητές να αποκόψουν τα κομμάτια.
 • Χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά κομμάτια, κάθε μαθητής μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές φιγούρες χρησιμοποιώντας τα κομμάτια Ίκαρος.

Ομαδική εργασία:

 • Παρουσιάστε τη φιγούρα Ίκαρος στην τάξη σας ως ένα παζλ παρουσιάζοντας τα αποκομμένα κομμάτια σε ένα προβολέα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να δείξετε τα πάντα σε όλη την τάξη. Θα ήταν επίσης δυνατό να μοιράσετε αντίγραφα ανά ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να τα αποκόψει στη συνέχεια.
 • Η τάξη ή η ομάδα κάνει στη συνέχεια νέες φιγούρες με τα κομμάτια και στη συνέχεια συζητήστε τα αποτελέσματα.

Τι να κάνετε στη συνέχεια:

 • 4. Χρησιμοποιώντας ένα κουτί χρώματος με νερομπογιές της Pelikan και ένα πλατύ πινέλο σκληρών τριχών, οι μαθητές διαιρούν τότε το DIN Α3 φύλλο σε τρεις χρωματιστές περιοχές (όπως στην παρακάτω εικόνα)
  - Μαύρο: DIN A 4 περιοχή για τη φιγούρα του Ίκαρου
  - Κίτρινο για περίπου. 6 αστέρια
  - Κόκκινο: για μικρογραφία μεγέθους κόκκινης κουκίδας
 • Χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό φύλλο A3 DIN στη συνέχεια οι μαθητές χρωματίζουν το Μπλε φόντο. Διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε μπορούν να συνδυαστούν.
Ο διαχωρισμός των χρωμάτων στη σελίδα DIN A3
Το κουτί χρώματος με νερομπογιές της Pelikan σε δράση. Διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το φόντο.
 

Πώς γίνεται ο «Ικαρος» στην τάξη τέχνης (σελίδα 2)

 1. Με την αντιγραφή από τον προβολέα ή χρησιμοποιώντας τα κομμάτια του παζλ, οι μαθητές μπορούν να προσθέσουν το δικό τους παζλ Ίκαρος στην προετοιμασμένη Μαύρη περιοχή. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται σκληρό χαρτί και ένα μολύβι.
 2. Παρουσιάστε στους μαθητές διαφορετικές μορφές αστεριών, χρησιμοποιώντας τα σχέδια που κατεβάσατε. Οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν στη συνέχεια 6 δικά τους αστέρια και να τα προσθέσουν στην Κίτρινη περιοχή.
 3. Τώρα η Κόκκινη κουκίδα που αργότερα θα ενσωματωθεί στην εικόνα μπαίνει στο παιχνίδι. Είναι περίπου στο μέγεθος μίας μικρογραφίας και είναι πολύ σημαντικό. Ο Ματίς τη χρησιμοποιούσε για να συμβολίσει μια καρδιά. Η Κόκκινη κουκίδα θα μπορούσε, ωστόσο, να έχει διαφορετική σημασία για τους μαθητές. Μια συζήτηση μπορεί να επισημάνει τις διάφορες πτυχές της Κόκκινης κουκίδας:
  1. Έννοια (Ποδόσφαιρο / Λουλούδι, κλπ.)
  2. Επίδραση χρώματος (Χρωματική Αντίθεση κρύο / ζεστό)
  3. Εμφάνιση (Εικόνα κέντρο / στην άκρη / στην μπλε περιοχή κλπ.)
  4. Υποκατάσταση (Θα μπορούσε άλλο χρώμα να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα;)
 4. Όλα τα κομμάτια του παζλ (Ίκαρος, αστέρια, καρδιά) είναι αποκομμένα. Οι μαθητές στη συνέχεια τοποθετούν και τακτοποιούν τα διάφορα κομμάτια στην Μπλε περιοχή DIN Α3 και τα κολλούν. Οι μαθητές μπορούν να παρουσιάσουν στη συνέχεια τα αποτελέσματα.
 5. Εναλλακτικά, η Ιστορία "Η πτώση του Ίκαρου" θα μπορούσε να διαβαστεί στην αρχή της τάξης. Μετά από αυτό οι μαθητές δημιουργούν την εικόνα χρησιμοποιώντας τις ίδιες οδηγίες όπως παραπάνω. Η ιστορία μπορεί να εμπνεύσει περισσότερη δημιουργικότητα

Συμβουλή: Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τα καθήκοντα όσο το δυνατόν σαφέστερα! Διαμορφώστε τη δική της εισαγωγή σας στο αντικείμενο και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τα προετοιμασμένα υλικά μας για τις αντίστοιχες δυνατότητες των τάξεών σας και τους περιορισμούς σας. Θα δείξουμε στη συνέχεια τις διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες.

Πιθανές μέθοδοι διαφοροποίησης

Ενδεχόμενη εισαγωγή:

 • Τα διαφορετικά χρώματα που παρουσιάζονται στην αρχή. Συζητήστε τι πιστεύει η τάξη ότι μπορεί να γίνει με τις περιοχές του χρώματος.

ή:

 • Αντί να χρησιμοποιεί κομμάτια, χρησιμοποιήστε όλη τη φιγούρα Ίκαρος.
 • Η χρήση της Κόκκινης κουκίδας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια συζήτηση στην τάξη.

ή:

 • Διαβάστε την συνοδευτική ιστορία είτε ως σύνολο είτε μόνο ένα μέρος της. Μετά από αυτό, οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν την ιστορία ως πηγή έμπνευσης και ακόμη και να φτιάξουν το δικό τους τέλος.

 

Ενδεχόμενη ανάθεση:

 • Ένα αντικείμενο ή φιγούρα πρέπει να συναρμολογηθεί και να κολληθεί πάνω στη Μπλε περιοχή. Τα διάφορα μέρη του αντικειμένου επιτρέπεται να τα αγγίξετε, αλλά να μην τα κολλήσετε το ένα στην κορυφή του άλλου.

ή:

 • Μία από τις φιγούρες που αναπτύχθηκε από μια μικρή ομάδα επιλέχθηκε και κολλήθηκε.
 • Τα αστέρια μπορούν να τοποθετηθούν σε διαφορετικές περιοχές.
 • Η Κόκκινη κουκκίδα πρέπει να ενσωματωθεί στη φιγούρα.

 

Περαιτέρω αναθέσεις:

 • Βρείτε έναν τίτλο για την εικόνα σας!
 • Σκεφτείτε μια δική σας ιστορία για την εικόνα σας!

 

Το ακόλουθο παράδειγμα θα κάνει την ανάθεση σαφέστερη. Η παρακάτω ιστορία γράφτηκε σε μια τάξη σχετικά με μια εικόνα που προσθέσαμε στο υλικό προς λήψη:

"Ο ντετέκτιβ
Ο φανταστικός ντετέκτιβ ήταν γνωστός για την επίλυση κάθε περίπτωσης για την οποία είχε ποτέ εργαστεί. Λόγω αυτού, ένας καλλιτέχνης ο οποίος θαύμαζε τον ντετέκτιβ πολύ , αποφάσισε να ζωγραφίσει μια εικόνα του. Ο ντετέκτιβ μοιάζει να σκέφτεται μια δύσκολη υπόθεση στην εικόνα. Ο καλλιτέχνης πρόσθεσε επίσης αστέρια στην εικόνα γιατί υπολογίζει ότι ο ντετέκτιβ είναι απλά ο καλύτερος. Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε τον ντετέκτιβ στην προσωπική του μορφή με την πίπα του, το Κόκκινο εξάνθημα στο μάγουλό του και το Γαλλικό καπέλο του. "

 

Το παρακάτω υλικό επιτρέπει πολλές παραλλαγές στις εικόνες περιεχομένου. Με την εναλλαγή των αστεριών ή αλλάζοντας τη θέση των κομματιών του Ίκαρου, η εντύπωση της εικόνας στο σύνολό της αλλάζει εντελώς.

Η αλλαγή της σειράς των κομματιών ή η αντιστροφή των αστεριών κάνει το σχήμα να έχει διαφορετική εμφάνιση.
 

Και τέλος – ένα άλλο μαθητικό αποτέλεσμα: Ο δύτης

 

«Ο δύτης
Στην εικόνα μου μπορείτε να δείτε ένα δύτη που έχει ψάξει για το "Κόκκινο μαργαριτάρι της αλήθειας" εδώ και χρόνια. Βρήκε μια είσοδο και κολύμπησε σε αυτή. Εκεί είδε αυτό που φαινόταν σαν ένας έναστρος ουρανός. Στο κέντρο της βρίσκεται το μαργαριτάρι που είχε αναζητήσει πολύ. Μετά την ανάκτηση του μαργαριταριού το τοποθέτησε στο κολιέ του. Από εκείνη την ημέρα και μετά, ποτέ δεν είπε ούτε ένα ψέμα ξανά. "

 

Η πτώση του Ίκαρου

Ο Δαίδαλος ήταν ένας ευφυής άνθρωπος - αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης, μηχανικός και εφευρέτης, όλα σε ένα άτομο. Το έργο του βρήκε την εκτίμηση όλων των τοπικών λαϊκών της περιοχής. Ένα παράδειγμα της καταπληκτικής δουλειάς του ήταν όταν σφυρηλάτησε ένα τσεκούρι από χάλυβα για το λαό της Αθήνας - ένα πραγματικό αριστούργημα!

Με όλα όσα συμβαίνουν σε αυτόν δυστυχώς δεν μπορούσε να κρατήσει τον εαυτό του έξω από τα προβλήματα. Έχει διαπράξει ένα πολύ σοβαρό έγκλημα - ένα φόνο. Γι 'αυτό μια μέρα έπρεπε να φύγει από την πόλη της Αθήνας. Συνοδευόμενος από τον γιο του, Ίκαρο, που περιπλανιόταν στη γη ψάχνοντας απεγνωσμένα κάπου να κρυφτεί. Τελικά αποφάσισε να παραμείνει στο νησί που είναι γνωστό ως Κρήτη. Ο Μίνωας, ο βασιλιάς που κυβέρνησε το νησί υποδέχτηκε την άφιξη του μεγάλου δασκάλου. Έδωσε στον Δαίδαλο το καθήκον να δημιουργήσει ένα ασφαλές κύκλο για το ειδεχθές τέρας του, γνωστό ως Μινώταυρο.

Ο Δαίδαλος τήρησε τη συμφωνία και τελείωσε το έργο που του δόθηκε από τον βασιλιά. Εφηύρε το λαβύρινθο - έναν κήπο σύγχυσης. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχεδόν χάθηκε εντελώς σε αυτό. Λοιπόν, πώς θα μπορούσε ο Μινώταυρος ποτέ να βρει το δρόμο της εξόδου; Μετά από χρόνια ο Δαίδαλος και ο γιος του Ίκαρος άρχισαν να αισθάνονται νοσταλγία για την πατρίδα και λαχταρούσαν να βρεθούν στην Αθήνα. Ζήτησαν από τον βασιλιά ένα πλοίο. Αυτό ήταν, φυσικά, ενάντια στη θέληση του βασιλιά, έτσι αποφάσισε να κρατήσει τον πατέρα και γιο ως κρατούμενους στο νησί.

Ο εφευρέτης όμως είχε τα δικά του σχέδια. "Εάν η γη και το νερό δεν είναι μια επιλογή, το μόνο που μένει για μας είναι ο ελεύθερος ουρανός», δήλωσε ο Δαίδαλος στο γιο του. Άρχισε να συγκεντρώνει όλα τα φτερά που θα μπορούσε να βρει να βρίσκονται στην παραλία. Θα απαιτήσει πολλά φτερά. Πίσω στο σπίτι άρχισε να επισυνάπτει τα φτερά σε μακριές ξύλινες ράβδους. Χρησιμοποιώντας κερί, διαμόρφωσε μεγάλα φτερά - ένα ζευγάρι για τον εαυτό του και ένα για τον Ίκαρο.

Και οι δύο ανέβηκαν σε ένα ψηλό βουνό κοντά στην ακτή. Ο Δαίδαλος δοκιμάσει τα φτερά. Μετά από μια επιτυχημένη πτήση έβαλε στη συνέχεια το δεύτερο ζευγάρι στο γιο του. Αυτός αγκάλιασε τον Ίκαρο και τον προειδοποίησε και πάλι: "Να μην πετούν πολύ χαμηλά. Το νερό θα υγράνει τα φτερά σου καθιστώντας τα βαρύτερα μέχρι τελικά να πέσεις στο έδαφος. Μην πετάς πολύ ψηλά. Οι θερμές ακτίνες από τον ήλιο θα λιώσουν το κερί στα φτερά σου και τότε θα συντριβείς. Απλά ακολούθα εμένα και θα βρεθούμε και οι δυο ασφαλείς στο σπίτι."

Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος υψώθηκαν στον ουρανό σαν τεράστια πουλιά και έφυγαν από την Κρήτη αφήνοντας την μακριά πίσω τους. Οι αλιείς που είδαν και τους δύο να πετούν πάνω από τα νερά, σκέφτηκαν ότι ήταν θεοί. Συνέχισαν να πετούν με μεγάλη ταχύτητα. Είχαν περάσει και τα δύο από τα νησιά Σάμο και Δήλο και οι ακτές της Ελλάδας ήταν ήδη ορατές. Μέχρι αυτό το σημείο ο Ίκαρος δεν είχε σταματήσει καθόλου. Γεμάτος αυτοπεποίθηση χτύπησε τα φτερά του όλο και πιο γρήγορα και βρέθηκε ψηλότερα και πιο κοντά στον ήλιο. Τότε συνέβη: Το κερί στα φτερά του έλιωσε. Τα φτερά έφυγαν από τις ράβδους πετώντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε απόγνωση, το αγόρι συνέχιζε να χτυπά τα χέρια του στον αέρα. Δεν υπήρχε διάσωση για τον Ίκαρο και αν και ανήμπορος ο Δαίδαλος παρακολουθούσε το ίδιο του το γιο να συντρίβεται στη θάλασσα και να πνίγεται στα κύματα.

Ο ίδιος έφτασε στην Ελλάδα με ασφάλεια. Αλίμονο, ο Δαίδαλος δεν ήταν ποτέ χαρούμενος ξανά για το υπόλοιπο της ζωής του. Κατηγόρησε την εφεύρεσή του για το θάνατο του γιου του. Πέθανε μοναχικός και πικραμένος πολλά χρόνια αργότερα.

 

Λήφθηκε και μεταφράστηκε στα αγγλικά από το βιβλίο:
«Hallo Welt» Das Grosse Jugendjahrbuch: Luft Leben ist? 1989 Domino Verlag Günther Brinek, München

Η ζωή του Ματίς

Ο Ανρί Εμιλ Μπινότ Ματίς γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1869 στην Le Cateau-Cambresis (Βόρεια Γαλλία). Το 1890 ενώ ανάρρωνε από μια μόλυνση σκωληκοιδίτιδας, η μητέρα τού του έδωσε ένα σετ μπογιάς ως δώρο. καθώς ο ίδιος άρχισε να ζωγραφίζει, εγκατέλειψε τη δουλειά του ως δικηγόρος και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Ήταν εδώ που σπούδασε τέχνη, τελειοποιώντας την τεχνική του αντιγράφοντας τους παλιούς δασκάλους.

Επηρεασμένος από τους ομοίους του Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν και Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, ο Ματίς βρήκε σύντομα τη δική του καλλιτεχνική διεύθυνση. Ο Ανρί Ματίς συνήθως περιορίζει στον εαυτό του στη χρήση πολύ λίγων - αλλά πολύ καθαρών - χρώματων. Η ενδιαφέρουσα επίδραση δημιουργείται από τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων περιοχών του χρώματος. Αργότερα στην καριέρα του, οι χρωματιστές περιοχές είχαν όλο και περισσότερη σημασία στο έργο του.

Νωρίτερα τον χλεύασαν και τώρα τον θαυμάζουν ιδιαίτερα για τον τρόπο που θα μειώσει τις εικόνες στα φωτεινά τμήματα του χρώματος. Ακόμα ηλικιωμένος και κλινήρης, συνέχισε το έργο του.

Ο Ανρί Ματίς πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 1954 στη Νίκαια.