Σενέτ
Σενέτ

Το παιχνίδι Σενέτ συνηθιζόταν να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στην αρχαία Αίγυπτο. Δεν παιζόταν μόνο από παιδιά, αλλά και από ενήλικες - ακόμη και από ίδιους τους Φαραώ.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Σενέτ

Senet 2
 
senet 1
Ακόμη και οι μούμιες λάμβαναν το Σένετ ως επιτάφιο δώρο – ήταν το πιο δημοφιλές αυτό το παιχνίδι στην αρχαία Αίγυπτο

Το παιχνίδι Σένετ (το αιγυπτιακό σύμβολο για το επιτραπέζιο παιχνίδι, το σύμβολο υπάρχει και στην Αιγυπτιακού τύπου γραμματοσειρά της Pelikan: κλειδί #) συνηθιζόταν να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στην παλιά Αίγυπτο. Δεν παιζόταν μόνο από παιδιά, αλλά και από ενήλικες - ακόμη και από ίδιους τους Φαραώ. Ήταν τόσο δημοφιλές, ώστε δινόταν ως επιτάφιο δώρο, έτσι ώστε να μην βαριούνται οι Αιγύπτιοι στη μετά θάνατον ζωή.
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Σχέδιο παιχνιδιού, πρότυπα χειροτεχνίας, μπαστούνια, μαρκαδόρους Colorella Duo, μάρκες (περίπου 3-7) σε δύο διαφορετικά χρώματα (π.χ. από ένα παιχνίδι ντάμας)

Στόχος του παιχνιδιού είναι να πάρετε όλες τις δικές σας μάρκες από το πεδίο του παιχνιδιού με ακριβώς ένα πέταγμα. Αρχικάς, όλες οι μάρκες σας μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και του αντιπάλου να πεταχτούν έξω. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε: Μυστηριώδεις πράγματα θα μπορούσε να συμβούν σε ορισμένα από τα πεδία και μερικοί από τους «οίκους» σας προστατεύουν από το να βγείτε εκτός!

 

Δείτε πόσο εύκολο είναι (προετοιμασία παιχνιδιού):

Σχέδιο παιχνιδιού

Κατ 'αρχάς, εκτυπώστε τα πρότυπά λήψης μας. Χρησιμοποιήστε τους μαρκαδόρους Colorella Duo για να χρωματίσετε το ταμπλό του παιχνιδιού με τον τρόπο που σας αρέσει. Εναλλακτικά, ένα κενό ταμπλό παιχνιδιού μπορεί να εκτυπωθεί και να σχεδιαστεί με τα δικά σας ιερογλυφικά.

 

senet 4

Μπαστούνια

Τότε, οι άνθρωποι έπαιζαν με τη χρήση μπαστουνιών αντί για ένα ζάρι. Εκτυπώστε το πρότυπο λήψης των μπαστουνιών και κολλήστε το σε ένα κομμάτι χαρτόνι. Αφού αφήσετε να στεγνώσει, αποκόψτε τα μπαστούνια και χρωματίστε τα από τη μία πλευρά σε ένα απαλό χρώμα (π.χ. σε λευκό) και από την άλλη πλευρά σε ένα σκούρο χρώμα (π.χ. σε μαύρο). Όταν παίζετε, ταρακουνήστε τα ραβδιά και στη συνέχεια ρίξτε τα πάνω στο τραπέζι. Η εικόνα στα αριστερά θα σας δείξει ποιους αριθμούς να μετρήσετε.

Προσοχή: Δεν υπάρχει αριθμός 4 ή 6! Σε περίπτωση που ρίχνονται 4 λευκά μπαστούνια , μετράνε ως 5, 4 μαύρα μετράνε ως 0!

 

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Για την καλύτερη κατανόηση των κανόνων, στα μεμονωμένα πεδία (διαμερίσματα) δόθηκαν οι αριθμοί όπως φαίνεται στον παρακάτω εικόνες

Μάρκες παιχνιδιού

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μικρές πέτρες ή μπάλες για να παίξουν Σένετ. Ο αριθμός των μαρκών μπορεί να μεταβάλλεται. Το παιχνίδι θα κρατήσει αναλογικά περισσότερο όταν χρησιμοποιούνται 7 μάρκες - στην περίπτωσή μας, ο κάθε παίκτης έχει 3 μάρκες (αστέρια), τα οποία είναι γυρισμένα, κατά την έναρξη του παιχνιδιού:

Senet 5

Το παιχνίδι

Κατά το παιχνίδι, η μάρκες πηγαίνουν σε ελικοειδή γραμμές. Πηγαίνεις προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω. Τα βέλη δείχνουν την κατεύθυνση του παιχνιδιού:

senet 6
 

Βασικοί κανόνες:

senet 7
  • Όποιος μπορεί να προχωρήσει, πρέπει να προχωρήσει.
  • Αν η δική σας μάρκα καταλαμβάνει ένα πεδίο, μπορεί να μην προχωρήσει.
  • Αν το πεδίο είναι κατειλημμένο από έναν αντίπαλο, η μάρκα είναι έξω από το παιχνίδι και πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Συνεπώς, οι ράβδοι ρίχνονται και η μάρκα τίθεται σε ένα από τα πράσινα πεδία κατά την έναρξη του παιχνιδιού. (Το τέταρτο πεδίο δεν μπορεί να επιτευχθεί, καθώς ο αριθμός δεν υπάρχει στο παιχνίδι.
 
  • Αν στέκεστε πχ στα 26, 28, 29 ή 30, μπορείτε να φτάσετε τη γραμμή του τερματισμού μόνο με τη ρίψη του ακριβή αριθμού που απαιτείται για να ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα, σχετικά με τον αριθμό πεδίου 26 θα χρειαστείτε ένα 5 για να τελειώσετε, ή στο 28 θα χρειαστείτε ένα 3, και ούτω καθεξής. Στα κίτρινα πεδία, δεν μπορείτε να βγείτε έξω από το παιχνίδι!
  • Σπίτι νο. 27 είναι μια παγίδα νερού. Όποιος περπατάει σε αυτό, πρέπει να πάει πίσω στο νο. 15, στον τομέα της ανάστασης. Ωστόσο, αν κάποιος άλλος ήδη στέκεται εδώ, και οι δύο μάρκες θα βγουν έξω από το παιχνίδι και πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.
  • Ειδικός κανόνας. Νο.1: Αποκλεισμός - Εάν δύο παίκτες στέκονται στο ίδιο χρώμα ο ένας δίπλα στον άλλο, δεν μπορούν να βγουν έξω από το παιχνίδι.
  • Ειδικός κανόνας νο. 2: Δώστε όλα τα ονόματα πεδίων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έκαναν επίσης! Σπίτι νο. 26, που ονομάζεται επίσης το σπίτι της τύχης. Αν κάποιος φτάσει αυτό το πεδίο παίρνει άλλη στροφή.

Ο πρώτος που θα πάρει όλες τις μάρκες του από τον αγωνιστικό χώρο, κερδίζει. Ωστόσο, το παιχνίδι Σενετ προσφέρει επίσης πολλές ευκαιρίες για να προσαρμόσετε το παιχνίδι στον τρόπο που σας αρέσει καλύτερα. Μπορείτε π. χ. να προσθέσετε περισσότερους κανόνες ή ιερογλυφικά στο παιχνίδι. Οι παραδοσιακοί κανόνες δεν είναι πάντα συνεπής και διαφέρουν ο ένας από τον άλλο.

Πηγή:www.blinde-kuh.de