Pelikano®
Η ιστορία
Η ιστορία της  πένας Pelikano®

Το Pelikano έχει μια έντονη ιστορία. Η πρώτη πένα Pelikano δημιουργήθηκε έπειτα από μια σειρά ερευνών και ψηφοφορίας μεταξύ εκπαιδευτικών, προκειμένου οι δημιουργοί της να αποκτήσουν γερές γνώσεις και βάσεις πάνω στο θέμα της εκμάθησης γραφής.

Η ιστορία της πένας Pelikano®

Από το 1960 έως σήμερα

Το Pelikano έχει μια έντονη ιστορία. Η πρώτη πένα Pelikano δημιουργήθηκε έπειτα από μια σειρά ερευνών και ψηφοφορίας μεταξύ εκπαιδευτικών, προκειμένου οι δημιουργοί της να αποκτήσουν γερές γνώσεις και βάσεις πάνω στο θέμα της εκμάθησης γραφής.

Η πρώτη πένα Pelikano έκανε την εμφάνιση της στην αγορά το 1960 και είχε δημιουργηθεί πραγματικά για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών. Ήδη το 1964 εκατομμύρια μαθητές χρησιμοποιούσαν την Pelikano που απέκτησε τη θέση που της άξιζε μέσα στα σχολεία.

Με την πάροδο του χρόνου η Pelikano βελτιώθηκε και γινόταν όλο και πιο μοντέρνα. Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως στο σχεδιασμό της έγινε τώρα: Για τον εορτασμό των 50στών γενεθλίων της πένας Pelikano. Έρχεται με ένα νέο σχέδιο και αυτή τη φορά συνοδεύεται και από το νέο Pelikano roller.

1960: Ένας θρύλος γεννήθηκε

Λόγω των εκτεταμένων προϊοντικών ελέγχων του μοντέλου 120 με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών, συγκεντρώθηκε την Άνοιξη του 1959 μεγάλος όγκος πληροφοριών σχετικά με την απόδοση όσων χρησιμοποιούσαν πένα για να γράψουν, αλλά και του αποτελέσματος της γραφής. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας οδήγησε στην κατασκευή του πρώτου Pelikano.

Το πρώτο μοντέλο που κατασκευάστηκε διέθετε επιχρωμιωμένο καπάκι με στρυγγυλεμένο μπλε άκρο και ραμφοειδές κλιπ. Η άκρη του κορμού ήταν επίσης στρογγυλεμένη.

Το σχήμα της πρώτης πένας Pelikano ανταποκρινόταν στο μοντέλο Ρ15/Ρ25 με πλήρως καλυμμένη μύτη.

Για εκείνη την εποχή το σύστημα αμπούλας ήταν επανάσταση! Τα παιδιά δεν χρειαζόταν πλέον να δουλεύουν με ανοιχτές φιάλες μελάνης και επίσης δεν χρειαζόταν να σκουπίζουν τη μύτη της πένας μετά το γέμισμα.

 

1965: Αποδεδειγμένη ποιότητα - νέο σχήμα

Εκείνη τη χρονιά, το σχήμα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Pelikano αναπτύχτηκαν κι άλλο. Εκτός από το επίπεδο καπάκι και την επίπεδη άκρη του σώματος, το καπάκι και η μύτη τονίστηκαν. Ένα ‘’ παράθυρο ‘’ προστέθηκε στο σώμα δίνοντας τη δυνατότητα να έχει κανείς γνώση του επιπέδου μελάνης στην αμπούλα της πένας.

Το νέο επιχρωμιωμένο μπρούτζινο καπάκι με click-on έδωσε νέο σχήμα στο κλιπ του το οποίο όμως και πάλι ήταν εύκολα αναγνωρίσιμο ως ράμφος πελεκάνου

Η πλέον μόνο μερικώς καλυμμένη εύκαμπτη μύτη, ήταν φανερά εμφανής, όμως αρκετά ανθεκτική στην πίεση που ασκούσε ένας αρχάριος στη γραφή χρήστης, στο όργανο γραφής.

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτήσεις για μια ζώνη λαβής που δεν θα γλιστράει οδήγησαν στα χαρασσόμμενα αυλάκια στο πάνω μέρος του στυλογράφου. Σκοπός ήταν να αποτρέψουν το μαθητή να κρατάει το στυλογράφο πολύ κοντά στη μύτη.

 

1969: Γραφή απαλή όσο ένα φτερό

Η επόμενη πένα Pelikano είχε και πάλι καπάκι από επιχρωμιωμένο μπρούτζο. Ο σχεδιασμός ακολούθησε καθαρές γραμμές δημοφιλής για την εποχή . Το κλιπ στένεψε στο άκρο αλλά δεν είχε πια κλιπ με ράμφος πελεκάνου. Η άκρη από το καπάκι ήταν καλυμμένη με το λογότυπο της Pelikan και το κλιπ είχε πάνω του λογότυπο Pelikano. Το σώμα ήταν φτιαγμένο από ένα νέο συνθετικό υλικό ακόμη πιο ανθεκτικό.

Η ακόμη καλυμμένη ως τα μισά μύτη αναθεωρεί την όψη της. Έτσι η πένα παραμένει το ίδιο ελαστική όπως πρώτα, αλλά έχει μεγαλύτερη σταθερότητα εξαιτίας των κυρτών άκρων στα πλάγια. Με ένα ειδικό τελείωμα, έγινε ένα τόσο ιδανικό όργανο γραφής ώστε χρησιμοποιούταν και απο ενήλικες έως το 1979.

Τον επόμενο χρόνο ένα μοντέλο σε κόκκινο χρώμα βγήκε στην αγορά για πρώτη φορά, προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις των γονιών που ήθελαν και ένα κόκκινο χρώμα για τα κορίτσια.

 

1973: Κατατομή ζώνης λαβής για καθαρά δάχτυλα

 

Το κλιπ του Pelikano αναθεωρείται ξανά: ένα νέο, πιο καθαρό σχέδιο εφαρμόζεται στο κλιπ. Τώρα έχει το σχήμα δέσμης και το λογότυπο Pelikano είναι χαραγμένο πάνω του. Το click-on καπάκι του κατασκευάζεται από χρωμιωμένο μπρούτζο, αλλά για τις εξαγωγές χρησιμοποιείται εξίσου και έγχρωμο πλαστικό καπάκι στο μοντέλο 465. Το άκρο του σώματος είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε ταμπελίτσες με το όνομα του κατόχου να μπορούν να κολληθούν πάνω του.

 

Η πένα δεν είναι τόσο καλυμμένη όσο ήταν παλιά και λεπταίνει λίγο στην άκρη. Για πρώτη φορά μοντέλα για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες παρουσιάζονται στην αγορά με διαφορετικά ονόματα, τα μοντέλα 460 και 461.
Η κατατομή της ζώνης λαβής έχει

Η κατατομή της ζώνης λαβής έχει κάποιου είδους εσοχή για τον δείκτη. Αυτή εγγυάται μια ορθή θέση στα δάχτυλα και τη θέση γραφής, καθώς τα παιδιά είχαν ακόμη την τάση να κρατούν το στυλογράφο κοντά στο άκρο.

 

 

 

1979: Ιδανικό για τα χέρια των μαθητών

Το καπάκι γίνεται τώρα κυλινδρικό. Επιπρόσθετα, ο κορμός κονταίνει, έτσι ώστε η πένα να έχει καλύτερη ισορροπία στα παιδικά χέρια όταν κλείνει το καπάκι. Το κλιπ παίρνει ακόμη πιο ορθογώνια μορφή.

Τα ονόματα των μοντέλων για αριστερόχειρες αλλάζουν σε 450 και 451 και παραμένουν τα ίδια έως το 2009.

Το κλειδί για την ορθή στάση γραφής ήταν η αλλαγή του μπροστινού μέρους της πένας. Η κατατομή της ζώνης λαβής αναθεωρείται ελαφρώς και η άκρη του μπροστινού τμήματος ενδυναμώνεται.

Το σχήμα της μύτης δεν μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο έως το 2003.

 

1984: Ακόμη πιο βελτιωμένη ζώνη λαβής

Η πένα Pelikano κρατάει την αρχική της μορφή, οι αλλαγές που έγιναν αφορούσαν το μπροστινό μέρος, το οποίο ξανασχηματίστηκε για να βελτιώσει τη θέση γραφής των παιδιών.

Η «Pelikano Super» υπήρξε για μια τελευταία χρονιά το 1983, παρ’όλα αυτά δεν αποδείχθηκε δημοφιλής και αφαιρέθηκε από την προϊοντική γκάμα τον επόμενο χρόνο.

Η ζώνη λαβής βελτιστοποιείται για να εμποδίσει το μέσο δάχτυλο από το να γλιστράει. Τον επόμενο χρόνο ένα αντιγλιστρικό προφίλ λαβής ολοκληρώνει το σχέδιο του στυλογράφου.

 

1989: Καλύτερη άποψη για τη στάθμη μελάνης

Το 1989 έγιναν τεχνικές αλλαγές. Το σώμα εφοδιάζεται με ένα μεγάλο παράθυρο που δίνει καθαρή εικόνα για τη στάθμη μελάνης στην αμπούλα και το βοηθητικό δοχείο.

Ακολουθώντας την τάση της μόδας η Pelikano διατίθεται και σε άλλα χρώματα: Λευκό με μαύρο κλιπ και μαύρη μύτη, πράσινο μέντας και ροζ.

Το 1989, οι μπλε και κόκκινοι στυλογράφοι αποκτούν επίχρυση πένα. Τα μοντέλα με χρώμα μέντας και ροζ, αποκτούν μαύρη πένα και μαύρο κλιπ.

Στα χρόνια που ακολουθούν,είναι ευδιάκριτη μια αλλαγή στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών όσον αφορά στη σχολική πένα. Η Pelikano είναι η πένα που προτιμάται για τις ηλικίες παιδιών μεταξύ οκτώ και δέκα ετών.

 

1993: Παρουσιάζεται το καπάκι ασφαλείας

 

Έως το 1993, η Pelikano Junior αποδείχθηκε να είναι η καταλληλότερη βάση για παιδιά που μάθαιναν να γράφουν.Τα υπάρχοντα μοντέλα αναβαθμίζονταν μόνο αισθητικά: Η μαύρη πένα απέκτησε επίχρυση μύτη και κλιπ από ανοξείδωτο ατσάλι. Οι πένες με τα μοδάτα χρώματα, πράσινο της Ρωσίας και ροζ, διατίθενται με μαύρη μύτη και μαύρο κλιπ.

 

Το 1994 η αγγλική κυβέρνηση θέσπισε ένα κανονισμό που απαιτούσε οι σχολικοί στυλογράφοι να έχουν καπάκι ασφαλείας. Η Pelikan υιοθέτησε αυτό τον κανονισμό στην κατασκευή των δικών της οργάνων γραφής και προσάρμοσε το καπάκι της Pelikano σύμφωνα με αυτόν.

 

2000: Η Pelikano ακολουθεί την τάση της μόδας

Η νέα Pelikano έχει τώρα διάφανο κορμό με γυαλιστερή επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο, τα ‘’παράθυρα’’ μπορούν να παραληφθούν καθώς ούτως ή άλλως μπορείς να ελέγξεις τη στάθμη της μελάνης.

Το κλιπ αποκτά ένα ελαφρά καμπυλωτό σχήμα.

Παρά τα παραδοσιακά χρώματα κόκκινο και μπλε, η Pelikano παράγεται και σε πράσινο αλλά και σε διαφορετική απόχρωση του κόκκινου.

Η ικανότητα της πένας να γράφει απαλά αυξάνεται με τη χρήση μιας νέας μεθόδου ακονισμού.

 

2003: Νέος εξολοκλήρου σχεδιασμός

Αυτή τη χρονιά, το σχέδιο του Pelikano αλλάζει ριζικά. Μια έρευνα αγοράς που εξέταζε το βαθμό αποδοχής διαφορετικών στυλογράφων άνοιξε το δρόμο.

Αυτή η Pelikano έχει στρογγυλεμένο άκρο στο σώμα και στο καπάκι. Το ημιδιάφανο συνθετικό υλικό του προηγούμενου μοντέλου διατηρείται και επίσης χρησιμοποιείται στο ελαφρά καμπυλωτό κλιπ και την άκρη του καπακιού.

Η μύτη είναι αντίγραφο αυτής που χρησιμοποιείται στο στυλογράφο future. Επιπλέον αποκτά μια νέα ζώνη λαβής, προσαρμοσμένη ακριβώς για να ικανοποιήσει τις ανάγκες δεξιόχειρων και αριστερόχειρων χρηστών.

Η Pelikano ήταν αυτό που ονομάζουμε μοντέλο εισαγωγής στην αγορά του στυλογράφου για τους νέους. Προκειμένου να μάθεις να γράφεις υπάρχει η Pelikano Junior. Μετά από αυτό, στην ηλικία των 9 ετών το παιδί υποτίθεται ότι πρέπει, αλλά και το ίδιο επιθυμεί να γράφει με πένα, προκειμένου να συγκαταλέγει τον εαυτό του στα μεγάλα παιδιά.

 

2010: Pelikano - πιο cool από ποτέ!

Για τον εορτασμό των 50στών γενεθλίων της, η Pelikano αποκτά νέο, μοντέρνο σχέδιο. Το διάφανο πάνω μέρος προσφέρει καθαρή εικόνα για τη στάθμη μελάνης και το μεταλλικό καπάκι απέκτησε νέα εμφάνιση.

Τώρα, ακόμη και οι μαθητές που προτιμούν να γράφουν με πένα δεν προσπερνούν το όνομα Pelikano.

Η τελευταία Pelikano έχει μια δυνατή μύτη από ανοξείδωτο ατσάλι, και μια ειδική ζώνη λαβής για ξεκούραστη γραφή. Η νέα Pelikano είναι τώρα διαθέσιμη σε τρία μοντέρνα χρώματα ( κόκκινο, μπλε, πράσινο ), ενώ οι αποχρώσεις στο roller είναι ελαφρώς πιο σκούρες από της πένας για να μπορούν εύκολα να ξεχωρίζουν όταν τα καπάκια είναι κλειστά.

Φυσικά τόσο η πένα όσο και το πένα είναι διαθέσιμα για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες.