Maki-e Maiko in Kyoto

truehttps://www.pelikan.com/pulse/Pulsar/nl_BE.FWI.displayShop.257344./maki-e-maiko-in-kyotohttps://www.pelikan.com/pulse/Pulsar/nl_BE.FWI.displayShop.257344./maki-e-maiko-in-kyotonl_BEMaki-e Maiko in KyototrueMaki-e Maiko in Kyotoexclusive-text-background
Productomschrijving
Feiten en cijfers

Maiko in Kyoto

In 794 verklaarde de Japanse Keizer Kammu Kyoto tot de nieuwe hoofdstad van Japan. Het werd de bakermat van een indrukwekkende dynastie waar de gewone mensen ook een goed leven hadden. Tegen het einde van de 12de eeuw was Kyoto uitgegroeid tot het centrum van handel en industrie in Japan. Na ongeveer 700 jaar van welvaart was een Kyoto een moderne stad toen de Meiji keizer de hoofdstad verhuisde naar Tokyo. Tegenwoordig is Kyoto de zesde grootste stad van Japan met 1,5 miljoen inwoners. Door de lange geschiedenis bezit Kyoto veel tempels, altaren en historische gebouwen en is de meest populaire Japanse trekpleister voor toeristen.

Een Maiko is een jonge leerlinge die zich oefent in de kunsten en de bediening. Vroeger werden meisjes tussen hun 9 en 12 jaar Maiko’s, maar tegenwoordig is de leeftijdsgrens opgetrokken tot 14 jaar. De jonge Maiko’s in opleiding dragen een furisode, dit is een kimono met lange mouwen voor ongetrouwde vrouwen, aangepast aan de schouders en ongezoomd. Door hun prachtige outfit met wapperend lint en gelakte klompen met ronde zolen is de Maiko het synoniem geworden van schoonheid voor de jonge Japanse vrouwen.

De Maki-e vulpen van Pelikan “Maiko in Kyoto” beeld een elegante Maiko af die op een stenen trottoir staat in vallende blaadjes kerselaarbloesem met op de achtergrond de hoge pagode van Kyoto. Het thema van de Maiko staat symbool voor de oude hoofdstad Kyoto.

Maki-e is de kunst van het Japanse lakwerk, gekend om zijn schoonheid en vakmanschap. Het woord Maki-e betekent letterlijk “gesprenkelde tekening” omdat het ontwerp met gesprenkeld goud en zilverpoeder wordt gemaakt. De zeldzame Japanse lak Urushi wordt hierbij aangebracht in vele lagen die steeds opnieuw gepolijst worden. Het ontwerp wordt op het oppervlakte getekend met gekleurde lak. Daarna wordt het oppervlak besprenkeld met vele laklagen. De techniek heet de Togidashi-Maki-e techniek.

De kunstenaar kan daarbij steenkool poeder en goud poeder vermengen in het lakwerk, zodat de tekening boven het penoppervlak ligt: wanneer je met je duim over het oppervlak glijdt, voel je het verschil. Dit heet de Taka-Maki-e techniek.

Voor de Pelikan vulpen “Maiko in Kyoto” gebruikte de kunstenaar deze beide technieken. Deze vulpen werd vervaardigd in de historische Kaga regio, gekend voor de traditionele Japanse kunsten.

In 1929 introduceerde Pelikan als eerste bedrijf ter de wereld de zuigervulmechaniek, een nieuwe techniek voor het vullen van een pen. Deze techniek wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt. Het model “Maiko in Kyoto” is een meesterstuk met een fijn bewerkte 18 karaats gouden penpunt, afgewerkt met Platinum. Het Pelikan logo op de kroon, het limited edition nummer en de handtekening van de artiest worden met de hand aangebracht volgens de Maki-e techniek.

Omwille van tientallen jaren ervaring en uitmuntend vakmanschap wordt het indrukwekkende Souverän 1000 vulpenmodel eerst in Duitsland geproduceerd en daarna in Japan versierd, waardoor een perfect handgemaakt product ontstaat dat meer is dan de som van de delen… er is een beetje magie aan toegevoegd…

De vulpen wordt aangeboden in een traditionele Japanse geschenkdoos, vervaardigd uit Paulownia hout.

Het model “Maiko in Kyoto” kwam uit in het jaar 2011 en slechts 88 stuks werden wereldwijd ter beschikking gesteld.

 

Meer details

Schrijf je in voor onze fine writing nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van alle nieuwe Pelikan fine writing producten?

Geen probleem! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte over onze nieuwigheden.

Uw email adres wordt enkel gebruikt voor de nieuwsbrief en wordt niet doorgegeven aan derde partijen.