Maki-e Mubyo & Takara-zukushi

Maki-e Mubyo & Takara-zukushi - Set

 Maki-e Mubyo & Takara-zukushi - Set
Productomschrijving
Feiten en cijfers

Mubyo & Takara-zukushi

Op deze set worden twee basisverlangens van de mens gesymboliseerd – gezondheid, Mubyo in het Japans, en rijkdom, wat vertaald wordt als Takara-zukushi.

“Mubyo” betekent volgens de Japanse legende “God leeft in een grote amfora”. Deze wordt dan ook beschouwd als een geluksbrenger. De amfora wordt meestal gebruikt voor vloeistoffen, voornamelijk wijn met medicinale eigenschappen. Een combinatie van 6 amfora’s heet “Mubyo” en betekent afwezigheid van ziekte. Deze zes kruiken worden gekoesterd, daar geloofd wordt dat ze een lang en gezond leven schenken.

Op het “Takara-zukushi” model worden verschillende figuren afgebeeld. Ze symboliseren allemaal rijkdom en zijn getekend in de traditionele Japanse Kissho stijl, die geluk zou brengen.

Nyoi-hoju: Een waardevolle bol die je wensen vervult.

Hoh-yaku: De sleutel tot de schat.

Uchide-no-Kuzuchi: De magisch hamer die wanneer je ermee slaat je wens vervuld.

Choji: Deze tropische boom met immer groene bladeren staat voor homeopathie en kruiden.

Volgende symbolen zijn tevens afgebeeld: Tachibana (mandarijn), Tabane-noshi (bundeltje symbolen dat aan een geschenk wordt gehecht), Fundo (gewicht van een weegschaal), Kinchaku (stoffen zakje) en Makimono (documentenrol). Zij zouden geluk brengen en worden ook gebruikt als ontwerp voor Japanse kledij en zijde.

Maki-e is de kunst van het Japanse lakwerk, gekend om zijn schoonheid en vakmanschap. Het woord Maki-e betekent letterlijk “gesprenkelde tekening” omdat het ontwerp met gesprenkeld goud en zilverpoeder wordt gemaakt. De zeldzame Japanse lak Urushi wordt hierbij aangebracht in vele lagen die steeds opnieuw gepolijst worden. Het ontwerp wordt op het oppervlakte getekend met gekleurde lak. Daarna wordt het oppervlak besprenkeld met vele laklagen. De techniek heet de Togidashi-Maki-e techniek. De kunstenaar kan daarbij steenkool poeder en goud poeder vermengen in het lakwerk, zodat de tekening boven het penoppervlak ligt: wanneer je met je duim over het oppervlak glijdt, voel je het verschil. Dit heet de Taka-Maki-e techniek.

Voor de Pelikan vulpennen “Mubyo” and “Takara-zukushi” gebruikte de kunstenaar deze beide technieken. Pelikan “Mubyo” en “Takara-zukushi” vormen een set van twee vulpennen vervaardigd in de historische Kaga regio, gekend voor de traditionele Japanse kunsten.

In 1929 introduceerde Pelikan als eerste bedrijf in de wereld de zuigervulmechaniek, een nieuwe techniek voor het vullen van een vulpen. De “Mubyo” en “Takara-zukushi” vulpennen zijn meesterstukken met een fijn bewerkte 18 karaats gouden penpunt, afgewerkt met Platinum en een Maki-e Pelikan logo. Het Pelikan logo, het limited edition nummer en de handtekening van de artiest zijn terug te vinden op de kroon, handgetekend volgens de Maki-e techniek. Deze techniek wordt ook vandaag nog steeds toegepast.

Omwille van tientallen jaren ervaring en uitmuntend vakmanschap wordt het indrukwekkende Souverän 1000 vulpenmodel eerst in Duitsland geproduceerd en daarna in Japan versierd, waardoor een perfect handgemaakt product ontstaat dat meer is dan de som van de delen… er is een beetje magie aan toegevoegd…

De vulpen wordt aangeboden in een traditionele Japanse geschenkdoos, vervaardigd uit Paulownia hout.

De modellen “Mubyo” en “Takara-zukushi” kwamen uit in het jaar 2002. Slechts 60 sets werden wereldwijd ter beschikking gesteld en deze zijn nu uitverkocht bij Pelikan.

 

Meer details

Schrijf je in voor onze fine writing nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van alle nieuwe Pelikan fine writing producten?

Geen probleem! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte over onze nieuwigheden.

Uw email adres wordt enkel gebruikt voor de nieuwsbrief en wordt niet doorgegeven aan derde partijen.