Καλλιγραφία με Pelikan Script
Μέρος 2
Καλλιγραφία με Pelikan Script - Μέρος 2

Πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό, σχετικά με τον τρόπο χρήσης του στυλογράφου Script και πρακτικές συμβουλές για το χειρισμό αυτού του ασυνήθιστου εργαλείου γραφής.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Καλλιγραφία με Pelikan Script - Μέρος 2

Νέα σειρά:

Έχουμε την ευχαρίστηση να παρουσιάσουμε τη νέα γραφή της Pelikan. Το χρώμα αυτού του στυλογράφου έχει αναθεωρηθεί, αλλά η δοκιμασμένη και αξιόπιστη ποιότητα δεν έχει αλλάξει. Οι Πληροφορίες Εκπαιδευτικών παρουσιάζουν διάφορους τρόπους χρήσης της πένας Script και πρακτικές συμβουλές για το χειρισμό αυτού του ασυνήθιστου εργαλείου γραφής. Στον Ιστότοπο Πληροφοριών των Εκπαιδευτικών "Χειμώνας 2002" εμείς παρουσίασε τον οδηγό ασκήσεων για την πρακτική της γραφής. Ίσως θυμάστε τη συνεισφορά αυτή ή, ενδεχομένως, αυτό το θέμα δεν είναι εντελώς νέο σε σας. Στα επόμενα θέματα θα παρουσιάσουμε μερικές νέες ιδέες σχετικά με το θέμα της καλλιγραφία με Pelikan Script.

´Σε αυτό το τεύχος θα εξεταστούν τα ακόλουθα θέματα:

  • Εισαγωγή:
    • Καλλιγραφία με την Pelikan Script
    • Διάφορες γωνίες μύτης - ασκήσεις για κατέβασμα
    • Χαλαρωτικές ασκήσεις - τα πρώτα χτυπήματα
 

Οδηγίες

Καλλιγραφία με Script της Pelikan

Καλλιγραφία σημαίνει όμορφη χειρογραφία και είναι μια παραδοσιακή χειροτεχνία που έγινε κατά τον Μεσαίωνα από γραφείς. Οι γραφείς ήταν κυρίως μοναχοί οι οποίοι εργάστηκαν σε μια λεγόμενη scriptorium στα μοναστήρια. Ο καρπός των κόπων τους έχει εκδοθεί με τη μορφή όμορφου γραπτού και εικονογραφημένων βιβλίων, χειρόγραφα και έργα κλπ. Στο 13ο και 14ο αιώνα η γραφή διδασκόταν στα πανεπιστήμια, αλλά αργότερα ένα ευρύτερο φάσμα του πληθυσμού συμμετείχε στην εκπόνηση και τη διανομή των γραπτών . Κατά τον Μεσαίωνα οι γραμματείς κατέκτησαν ένα γραφικό χαρακτήρα που δεν ήταν μόνο ευανάγνωστος αλλά και αισθητικά όμορφος και, φυσικά, απαιτούσε την μέγιστη συγκέντρωση, πειθαρχία και πρακτική. Έγραφαν σε περγαμηνή (ένα ειδικά επεξεργασμένο δέρμα ζώου) και χρησιμοποιούσαν φτερά χήνας, σαν πένα. Με μια περίπλοκη διαδικασία, έκαναν τα δικά τους μελάνια γραφής από υλικά που παράγονται από ζώα και φυτά σε συνδυασμό με ορυκτά και μέταλλα.

Πρόθεση μας αυτή τη στιγμή δεν είναι να σας εντυπωσιάσουμε με τη λεπτή τέχνη της καλλιγραφίας, αλλά να σας αφυπνίσουμε την απόλαυση κατά την εκτέλεση αυτής της παραδοσιακής χειροτεχνίας. Το Script της Pelikan είναι το ιδανικό εργαλείο γραφής για το σκοπό αυτό να είναι ένα στυλό φυσίγγιο με μύτη καλλιγραφίας. Το Script είναι διαθέσιμο με μύτες σε πλάτος 1,0, 1,5 και 2,0 mm και δοχεία μελάνης είναι διαθέσιμα σε μια ποικιλία χρωμάτων. Για τους αρχάριους, είναι κατάλληλα όλα τα έγγραφα με λεία επιφάνεια.

Διάφορες γωνίες μύτης

Για την καλύτερη κατανόηση των μαθημάτων που θα ακολουθήσουν, θα θέλαμε να σας δείξουμε εν συντομία τις διάφορες γωνίες μύτης. Μπορείτε να εκτυπώσετε αυτή τη σελίδα και να τη χρησιμοποιήσετε ως πρότυπο. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η καλύτερη γνώση της πένας Script. Καθίστε αναπαυτικά, πάρτε το Script σας στο χέρι σας και τοποθετήστε το στη γωνία όπως φαίνεται στο φύλλο και να προσπαθήσουμε να το απομνημονεύσετε.

Ασκήσεις χαλάρωσης

Στο δεύτερο στάδιο, κρατήστε την πένα συνεχώς σε γωνία 45°. Τοποθετήστε το Script στην αντίστοιχη γραμμή βάσης και τραβήξτε το στυλό προς την κατεύθυνση του βέλους αντιγράφοντας τα πρακτικά χτυπήματα. Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές.


Φύλλο Ασκήσεων Μύτη Γωνιών:

Καθίστε άνετα για να γράψετε. Τοποθετήστε το Script στην αντίστοιχη γραμμή βάσης και προσπαθήστε να απομνημονεύσετε τη γωνία. Το δεύτερο βήμα είναι να κρατήσετε την πένα συνεχώς σε γωνία 45° και να τραβήξετε το στυλό προς την κατεύθυνση του βέλους, αντιγράφοντας την άσκηση χτυπημάτων.


Ασκήσεις Χαλάρωσης:

Όπως και στην προηγούμενη άσκηση, κρατήστε την πένα συνεχώς σε γωνία 45° και τραβήξτε το στυλό προς την κατεύθυνση των βελών αντιγράφοντας την άσκηση χτυπημάτων.

Ασκήσεις 1 2 3:

Γωνία μύτης
επίπεδη γωνία μύτη
απότομη γωνία μύτη
συνδυασμός από κατεύθυνση μύτης και γωνία