Τροχός των χρωμάτων – Κάντο μόνος σου
Τροχός των χρωμάτων – Κάντο μόνος σου

Θα θέλαμε να σας προτείνουμε να αυτοπειραματιστείτε: Πόσο καλοί είστε στην ανάμειξη των χρωμάτων του τροχού με τα opaque χρώματα; Αν τα καταφέρετε, φυσικά και δεν θα βρείτε κανένα εμπόδιο στο να χρησιμοποιήσετε το παράδειγμα στην τάξη.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Τροχός των χρωμάτων – Κάντο μόνος σου

Τα βασικά χρώματα, οι τριτοβάθμιες συνθέσεις, τα δευτερεύοντα χρώματα και το μοντέλο της έγχρωμης εκτύπωσης, είναι όροι που συναντώνται πάντα στη θεωρία των opaque χρωμάτων. Πρακτικά όμως, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά είναι πιθανό, η προσπάθεια να βρείτε τη σωστή απόχρωση είναι και πάλι συναρπαστική. Το σύνθημα ‘’Ιδού η Ρόδος ιδού και η απόδειξη’’ χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης για να προσπαθήσετε να αναμείξετε το δικό σας τροχό των χρωμάτων.

Σημείωση: Το πρότυπο που θα κατεβάσετε περιέχει δύο διαφορετικούς τροχούς. Ο ένας είναι έγχρωμος και χρησιμοποιείται ως πρότυπο, ενώ ο άλλος είναι για τη δική σας έμπνευση.

Το μοντέλο χρωμάτων CMYK

Συχνά μας ρωτούν σε ποιο χρωματικό μοντέλο στηρίζεται η θεωρία της Pelikan για τα opaque χρώματα. Η βάση μας είναι τα χρώματα CMYK. Τα γράμματα προέρχονται από τα αρχικά των χρωμάτων που λαμβάνονται ως βάση στον κλάδο της τυπογραφίας. Θεωρητικά όλα τα χρώματα μπορούν να αναμειχθούν έξω από τα λεγόμενα κύρια χρώματα : κυανό μπλε ( Cyan ), κόκκινο ματζέντα (Magenta), κίτρινο ( Yellow ) και μαύρο που χρησιμεύει ως κλειδί (Key). Το μαύρο χρησιμοποιείται για να σκιάζει και να δίνει στην εικόνα το απαραίτητο βάθος εστίασης. Τα μελάνια εκτύπωσης Pelikan περιέχουν επίσης αυτά τα χρώματα δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι κάθε εκτυπωτής συνδυάζει όλα τα χρώματα εκτός από τα βασικά. Κατά συνέπεια, το μοντέλο χρωμάτων CMYK, μπορεί να μεταφερθεί στο κουτί χρωμάτων Κ12. Το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό DΙΝ5023, περιέχει τα βασικά αυτά χρώματα. Με αυτό τον τρόπο, ο καθένας είναι σε θέση να κατανοήσει τη θεωρία των Opaque χρωμάτων και να πειραματιστεί με πολλούς τρόπους.

Σημείωση: Εκτυπώστε το πρότυπο του τροχού των χρωμάτων και χρωματίστε τους τρείς κύκλους που αντιστοιχούν στα βασικά χρώματα.

Βασικά χρώματα και αναμείξεις

Αναμειγνύοντας δύο βασικά χρώματα σε ίσες αναλογίες, δημιουργείται ένα δευτερεύον χρώμα, παρά τους διάφορους ορισμούς που υπάρχουν. Αναμιγνύοντας το δευτερεύον χρώμα με ένα πρωτεύον, δημιουργείται ένα τριτογενές χρώμα. Αυτό το παιχνίδι των λέξεων θα μπορούσε να συνεχισθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ωστόσο η δεδομένη προοπτική είναι απολύτως επαρκής. Ο 12χρωμος τροχός αποτελείται από τρία βασικά χρώματα, τρία δευτερεύοντα και έξι τριτογενή που προκύπτουν από την έννοια που προαναφέρθηκε. Η ανάμειξη τριών βασικών χρωμάτων δημιουργεί ένα τριτοβάθμιο χρώμα.

Αναλογία ανάμειξης

Για να πλησιάσετε στα ιδανικά- τυπικά χρώματα, τα δευτερογενή και τριτογενή χρώματα πρέπει να αναμειχθούν με σωστές αναλογίες. Ένα υπολογιστής θα μπορούσε να το κάνει αυτό αλλά εσείς ίσως να έχετε απόκλιση στις αναλογίες. Αυτό οφείλεται στη φωτεινότητα των χρωστικών, τη μεταβλητή ποσότητα του νερού και στο γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί η ακριβής ποσότητα του χρώματος με ένα πινέλο.

Σημείωση: Πληροφορίες για την ακριβής ποσότητα των βασικών χρωμάτων που απαιτούνται για τη δημιουργία δευτεροβάθμιων χρωμάτων, μπορείτε να βρείτε στο πρότυπο λήψης που σας παρέχουμε. Οι κύκλοι με ‘’ πρωτότυπα’’ του ορισμού είναι χρωματισμένοι στο βασικό χρώμα (παράδειγμα). Συμπληρώστε τα μέρη που απαιτούνται για να αναμειχτούν τα δευτερεύοντα χρώματα στο δοχείο ανάμειξης στο καπάκι του Κ12. Π.χ. 2 μέρη cyan για μπλε και ένα magenta. Στη συνέχεια δημιουργείται το χρώμα του αντίστοιχου κύκλου.

Παραδείγματα της ποσότητας cyan & magenta που χρησιμοποιείται για την ανάμειξη

Κατασκευάζοντας τον τροχό

Τοποθετήστε όλα τα χρώματα σε ένα κύκλο για καλύτερη παρατήρηση. Τα χρώματα αντιτίθενται αμοιβαία και ισοδύναμα από άποψη φωτεινότητας. Τα συμπληρωματικά χρώματα εδώ είναι τόσο ισχυρά ώστε το ένα μπορεί να διαγράψει το άλλο! Αυτό γίνεται σαφές αν αναμείξετε δύο αντίθετα χρώματα. Η επίδραση ισχύει όταν έρχονται μαζί και τα τρία χρώματα. Παρά το γεγονός ότι στη θεωρία θα μετατρέπονταν σε μαύρο, λόγο της μελάγχρωσης, στην πράξη, πραγματοποιείται μόνο μια απόχρωση του γκρι. Ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα η επίδραση των χρωμάτων.

Εδώ σημειώνουμε ότι τα χρώματα στον τροχό γίνονται σκοτεινότερα προς το εσωτερικό του και πιο ανοιχτά προς τα έξω. Η μίξη τριών βασικών χρωμάτων σχηματίζει μια απόχρωση του γκρι στην οποία τα αρχικά χρώματα δεν αναγνωρίζονται.

Σημείωση: Στο πρότυπο μας, τα αρχικά χρώματα πρέπει να πλησιάζουν στο κέντρο του τροχού. Για να γίνει αυτό, αναμείξτε τα χρώματα στο καπάκι του Κ12 και χρωματίστε το κέντρο του μεγάλου κύκλου στο πρότυπο.

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον δικό σας τροχό των χρωμάτων.