Διπλή Συμπληρωματική Αντίθεση
Διπλή Συμπληρωματική Αντίθεση

Όποιος βλέπει μόνο ένα πολύχρωμο σπίτι πουλιών εδώ, μπορεί να μην έχει ακούσει ακόμη για τη διδακτική μας ενότητα διπλής συμπληρωματικής αντίθεσης. Τα φωτεινά χρώματα ενθαρρύνουν την οικοδόμηση ενός δικού σας. Εμείς θα σας δείξουμε ευχαρίστως πώς να κάνετε την τέλεια επιλογή των χρωμάτων.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Διπλή Συμπληρωματική Αντίθεση

Όποιος βλέπει μόνο ένα πολύχρωμο σπίτι πουλιών εδώ, μπορεί να μην έχει ακούσει ακόμη για τη διδακτική μας ενότητα διπλής συμπληρωματικής αντίθεσης. Τα φωτεινά χρώματα ενθαρρύνουν την οικοδόμηση ενός δικού σας. Εμείς θα σας δείξουμε ευχαρίστως πώς να κάνετε την τέλεια επιλογή των χρωμάτων.

Στον τροχό χρωμάτων, τα απέναντι χρώματα ονομάζονται συμπληρωματικά χρώματα. Αυτά τα χρώματα δημιουργούν μια τέτοια αντίθεση που, όταν αναμειγνύονται μαζί, θα διαγράψουν το ένα το άλλο (για το θέμα αυτό, βλ. επίσης: «Όλα τα χρώματα γκρι;" στην ιστοσελίδα Πληροφορίες Εκπαιδευτικών της Pelikan). Η διπλή συμπληρωματική αντίθεση είναι μια επέκταση της θεωρίας χρώματος. Τα δύο συμπληρωματικά ζεύγη χρωμάτων που χρησιμοποιούνται εδώ κείνται ακριβώς το ένα δίπλα από το άλλο. Αυτή η διδακτική ενότητα επεκτείνει το φάσμα των αντιθέσεων και δείχνει πώς μπορεί να είναι η διδακτική ενότητα της θεωρίας του χρώματος.

Πληροφορίες σχετικά με τα Συμπληρωματικά Χρώματα

Ο 12-χρώμος τροχός χρησιμεύει ως βάση για την παρατήρηση μας. Στο χρωματικό τροχό, όλα τα χρώματα είναι διατεταγμένα σε ένα κύκλο. Αυτή η απλή απεικόνιση θα βοηθήσει να αποκτήσουν μια βασική κατανόηση, παρά των πολυάριθμων άλλων χρωμάτων που υπάρχουν.
Τα συμπληρωματικά χρώματα αντικρίζουν το ένα το άλλο στο χρωματικό τροχό, στο παράδειγμά μας έχουμε χρησιμοποιήσει κίτρινο και μωβ. Στη διπλή συμπληρωματική αντίθεση, τα δύο περαιτέρω συμπληρωματικά χρώματα που χρησιμοποιούνται, όπως και στο παράδειγμά μας κιτρινοπράσινο και κοκκινωπό μωβ. Εναλλακτικά, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε κιτρινωπό πορτοκαλί και μπλε, καθώς βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο κίτρινο και κόκκινο μωβ, μόνο στην αντίθετη πλευρά (γκρι βέλος).

 

 

Υλικό για τη Διδακτική Ενότητα "Διπλή Συμπληρωματική Αντίθεση"

Θα χρειαστείτε τα εξής:
• Κουτί ζωγραφική Κ12
• Πινέλο με μακριές τρίχες, μέγεθος 8
• Δροσερό νερό
• μπλοκ σχεδίου
• Κόλλα, ψαλίδι
• Pelikan χρωματικός τροχός
• Βελόνα, κλωστή
• 1 ορθογώνιο, άδειο κουτί γάλα (9x9x5.6cm) ή παρόμοιο, εναλλακτικά: ένα ρολό χαρτί τουαλέτας
• Λευκό χρωματιστό χαρτί
• ξυλάκια για σουβλάκι
 

Είναι πανεύκολο:

Προετοιμασία
Επιλέξτε δύο συμπληρωματικά ζεύγη χρωμάτων χρησιμοποιώντας τον Pelikan χρωματικό τροχό. Με τον τρόπο αυτό, κρατήστε κατά νου ότι τα χρώματα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι το ένα δίπλα στο άλλο στο χρωματικό τροχό, π. χ. κίτρινο - μωβ και κίτρινοπράσινο και κόκκινο βιολετί. Λόγω των πολλών επιλογών, ο καθένας μπορεί να διακοσμήσει το δικο του σπίτι πουλιών ξεχωριστά!
Στη συνέχεια ζωγραφίστε μια περιοχή περίπου 10x10cm σε ένα κομμάτι χαρτί από μπλοκ σκίτσου χρησιμοποιώντας τα επιλεγμένα αδιαφανή χρώματα. Παρακαλώ αφήστε το χρώμα να στεγνώσει καλά! Αυτές οι περιοχές θα χρειαστούν ως υλικό για τα «κεραμίδια», αργότερα.

Τα πεδία χρώματος που εμφανίζονται σχηματίζουν δύο ζεύγη συμπληρωματικών χρωμάτων και χρησιμοποιούνται ως επιφάνεια της στέγης του σπιτιού πουλιών. Βεβαίως, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά χρώματα της επιλογής σας.
 

 

Κατασκευάζοντας το Σπίτι Πουλιών

Το σπίτι πουλιών είναι κατασκευασμένο από ένα άδειο κουτί γάλακτος, το οποίο πρέπει να κοπεί πρώτα.

Απλώστε τα πλευρικά πτερύγια της συσκευασίας προς τα πάνω και ισοπεδώστε το χαρτοκιβώτιο όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να αποκόψετε το ανώτερο άκρο. Εκτυπώστε τα δύο μισά του σπιτιού σε ένα κομμάτι χαρτί λευκού χρώματος.

 

 

Κόψτε τα μισά του σπιτιού από το πρότυπο λήψης και κολλήστε το ένα στην εμπρόσθια πλευρά της συσκευασίας του γάλακτος και το άλλο στο πίσω μέρος. Κολλήστε επίσης, χρωματιστό χαρτί στις πλευρές του χαρτοκιβωτίου γάλακτος. Κόψτε το πάνω μέρος του χαρτοκιβωτίου κόβοντας γύρω τα δύο μισά του σπιτιού όπου είναι κολλημένα επάνω. Με την ευκαιρία, τα πλαϊνά μέρη είναι περίπου 2 εκατοστά μακρύτερα, επειδή συμπεριλαμβάνονται τα πτερύγια που χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν την οροφή, αργότερα. Έτσι, ως επόμενο βήμα, διπλώστε τα πτερύγια προς τα έξω.

 

Κόψτε την τρύπα εισόδου στην μπροστινή πλευρά. Τρυπήστε τη μαύρη κουκίδα με ένα μυτερό ψαλίδι. Ένα ξυλάκι για σουβλάκι θα διαπερνά εκεί, αργότερα.

Πιέστε το ξυλάκι μέσα στη μαύρη κουκίδα από εμπρός και κολλήστε σφιχτά στο εσωτερικό του πίσω μέρους του χαρτοκιβωτίου γάλακτος (για την καλύτερη κατανόηση, θα σημειώνεται το μπροστινό κομμάτι του σπιτιού σε κόκκινο).

 

 

Εκτυπώστε τη στέγη του σπιτιού, επίσης, σε ένα κομμάτι χαρτί λευκού χρώματος. Χρωματίστε την οροφή, το μπροστινό μέρος του σπιτιού και τα πλευρικά τμήματα σε ένα από τα τέσσερα συμπληρωματικά χρώματα. Όταν στεγνώσουν, διπλώστε τη στέγη στη μέση και, χρησιμοποιώντας μια βελόνα, περάστε ένα κομμάτι νήματος μέσα από το κέντρο της αναδιπλωμένης άκρης. Περάστε το κομμάτι σπάγκου δύο φορές και δέστε έναν κόμπο στο εσωτερικό, έτσι ώστε η κρεμάστρα να μην μπορεί να γλιστρήσει ξανά.

 

Κολλήστε τα πολύχρωμα «συμπληρωματικά κεραμίδια» στο εξωτερικό του σπιτιού. Για να γίνει αυτό, κόψτε τις πολύχρωμες περιοχές σε μικρές, άνισου μεγέθους ρίγες. Η οροφή θα εμφανιστεί πιο αυθεντικό μόνο κολλώντας το άνω άκρο των πλακιδίων πάνω από το σπίτι.
Τώρα κολλήστε τη στέγη πάνω στα πτερύγια κόλλησης του σπιτιού πουλιών που είχατε λυγισμένα προς τα έξω εκ των προτέρων.

 

 

Κόψτε το πουλί και χρωματίστε και τα φτερά του με μαύρο αδιαφανές χρώμα. Αφού στεγνώσουν, ζωγραφίστε το ράμφος σε κόκκινο και κολλήστε τα φτερά και στις δύο πλευρές. Όταν στεγνώσει η κόλλα, λυγίστε προς τα έξω τα φτερά και κολλήστε το πουλί πάνω στο ξυλάκι.

Το δικό σας σπίτι πουλιών έχει πλέον ολοκληρωθεί. Στο παράδειγμά μας, μπορείτε να δείτε ακόμη το αρχικό εξώφυλλο του κουτιού γάλακτος που κρύβει την αρχική του χρήση.

 

 

Γρήγορη εναλλακτική λύση: Ένα σπίτι πουλιών από ένα ρολό χαρτί τουαλέτας

Μια "μικρογραφία" ενός σπιτιού πουλιών μπορεί επίσης να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας ένα ρολό χαρτί τουαλέτας. Διάλεξε τέσσερα χρώματα που σχηματίζουν μια διπλή συμπληρωματική αντίθεση. Βάψτε τέσσερις μικρές περιοχές ενός μπλοκ ζωγραφικής (κάθε 5x5 cm) από τις οποίες θα κάνετε τα κεραμίδια, αργότερα. Χρωματίστε επίσης το ρολό χαρτί τουαλέτας με ένα από τα χρώματα. Αφού το χρώμα στεγνώσει, πατήστε το ρολό μαζί στις πλευρές και κάντε μια μυτερή περικοπή.

Η μυτερή περικοπή είναι για το αέτωμα και η οροφή είναι κολλημένη επάνω στην ακμή που προκύπτει, αργότερα.

Κόψτε μια τρύπα εισόδου για το πουλί στην μπροστινή πλευρά και κάντε μια τρύπα κάτω για τη μπάρα. Η μπάρα είναι κατασκευασμένη από οδοντογλυφίδα που είναι κολλημένη πάνω στο εσωτερικό του κυλίνδρου.
Για να ολοκληρώσετε αυτό το σπίτι πουλιών, παρακαλούμε ακολουθήσετε τις οδηγίες του σπιτιού πουλιών που σας δείξαμε προηγουμένως. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πρότυπα λήψης με τα εναλλακτικά μεγέθη στέγης.
Με την ευκαιρία: Τέλος, κολλήστε πολύχρωμα κεραμίδια από διπλές συμπληρωματικές αντιθέσεις πάνω στο αέτωμα, το οποίο έχετε κόψει μυτερά νωρίτερα. Για να κρεμάσετε το σπίτι, περάστε ένα κομμάτι σπάγκου μέσα από το κέντρο της οροφής. Για να αποφευχθεί η ολίσθηση του, στερεώστε με ένα κόμπο στο εσωτερικό.

Έχουμε χρησιμοποιήσει τα συμπληρωματικά ζεύγη κοκκινωπό πορτοκαλί-κυανό μπλε και κόκκινο με μπλε πράσινο για αυτή την έκδοση. Το ίδιο το σπίτι πουλιών ήταν βαμμένο σε κόκκινο-πορτοκαλί. Αν θα θέλατε να τοποθετήσετε το σπίτι πουλιών κάπου, μπορείτε να ενισχύσετε το έδαφος με χρωματιστό χαρτί.