Πείραμα:
Ψάρι στο Κόκκινο Νερό
Πείραμα: Ψάρι στο Κόκκινο Νερό

Ένα Λευκό κολυμπάει μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά. Αν κοιτάξετε το γαλαζοπράσινο μάτι για περίπου 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κοιτάξετε τη μαύρη κουκκίδα στη δεξιά πλευρά, ένα μπλε-πράσινο ψάρι θα εμφανιστεί στο Κόκκινο νερό. Γιατί συμβαίνει αυτό?

Πείραμα: Ψάρι στο Κόκκινο Νερό

Ένα Λευκό κολυμπάει μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά. Αν κοιτάξετε το γαλαζοπράσινο μάτι για περίπου 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κοιτάξετε τη μαύρη κουκκίδα στη δεξιά πλευρά, ένα μπλε-πράσινο ψάρι θα εμφανιστεί στο Κόκκινο νερό.
Γιατί συμβαίνει αυτό?

Προκειμένου να αναδημιουργήσετε το πείραμα, αποθηκεύστε το υπόδειγμα στον υπολογιστή σας και εκτυπώστε το. Ξεκινήστε από την καθαρά ζωγραφική της περιοχής γύρω από το μπλε-πράσινο ψάρι με θαμπές νερομπογιές της Pelikan. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το μάτι στα ψάρια, φυσικά, αυτό είναι επίσης βαμμένο μπλε-πράσινο.

Το δεύτερο κουτί περιέχει μια μαύρη εξωτερική γραμμή και μια μικρή κουκίδα. Γύρω από αυτό το σημείο αργότερα τα ψάρια θα φαίνεται να κολυμπούν σε κόκκινο το νερό.

Αφού το χρώμα έχει στεγνώσει, το πείραμα μπορεί να αρχίσει:
Κοιτάξτε επίμονα το μπλε-πράσινο μάτι στο αριστερό παράθυρο για περίπου 20 δευτερόλεπτα σε φωτεινό περιβάλλον. Μετά από αυτό, καθηλώστε το βλέμμα στο Μαύρο μάτι του ψαριού στο δεξί κουτί. Μια στιγμή αργότερα, θα δείτε ένα μπλε-πράσινο ψάρι να κολυμπά σε κόκκινο νερό!

Επεξήγηση:
Μετά το επίμονο κοίταγμα του ματιού σε μια συγκεκριμένη περιοχή για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα οπτικά κύτταρα κουράζονται και γίνονται ευαίσθητα προς το εν λόγω χρώμα. Όταν, στη συνέχεια, κοιτάξετε επίμονα τη Λευκή περιοχή, όλες οι Πράσινες ακτίνες που περιέχονται στο Λευκό χρώμα δεν αναγνωρίζονται από τα οπτικά κύτταρα. Αυτή τη στιγμή, τα κύτταρα αναγνωρίζουν μόνο όλα τα άλλα χρώματα. Η περιοχή του ματιού που ενσαρκώνει την εξωτερική επένδυση των ψαριών, αποκρίνεται βλέποντας ένα χτυπητό χρώμα σε κόκκινο, στην περίπτωση αυτή: Πράσινο. Αυτό το οπτικό αποτέλεσμα μπορεί επίσης να δημιουργηθεί με άλλα χρώματα. Έτσι θα δείτε Μπλε να γίνεται Κίτρινο, Κίτρινο να γίνεται Μπλε και Κόκκινο να γίνετε Πράσινο.

Δοκιμάστε το σε απευθείας σύνδεση:
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αυτό το πείραμα αμέσως. Απλά κάντε κλικ εδώ και το πείραμα μπορεί να αρχίσει.