Κλόντ Μονέ
"Οι Βράχοι της Belle-Ile"
Κλόντ Μονέ - "Οι Βράχοι της Belle-Ile"

Ο κύριος στόχος αυτής της διδακτικής ενότητας είναι να διερευνήσει την αιθέρια και χρωματική αντίληψη, εμπνευσμένη από την εικόνα του Μονέ "Οι Βράχοι της Belle-Ile".

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Κλόντ Μονέ - "Οι Βράχοι της Belle-Ile"

Το νέο πακέτο υλικών Κλοντ Μονέ: "Οι Βράχοι της Belle-Ile" για την δική σας τάξη καλλιτεχνικών.


Αυθεντικά έργα τέχνης από ένα μαθητή

Καλλιτεχνική ζωγραφική με το κουτί χρώματος Κ12 της Pelikan

Σε αυτή την ενότητα της Pelikan K12 - το αυθεντικό, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μια αποκλειστική ιδέα για εργασία με το κουτί χρώματος Κ12 της Pelikan στην επόμενη τάξη τέχνη σας. Δια του παρόντος, η προσοχή εστιάζεται στα έργα του διάσημου ζωγράφου Κλοντ Μονέ.

http://www.kunstkopie.de/a/claude-monet/the-rocks-of-belle-ile-1.html

Θα χρειαστείτε τα εξής:
Το κουτί χρώματος K12 (ως επί το πλείστον τα χρώματα μαύρο και θαμπό λευκό), ένα πινέλο με κοντές τρίχες (μέγεθος 8-12), ένα μπλοκ ζωγραφικής, ένα ψαλίδι και κάποια κόλλα

Πορεία της Διδακτικής Ενότητας Κλοντ Μονέ: "Οι Βράχοι της Belle-Ile"

Ο κύριος στόχος αυτής της διδακτικής ενότητας είναι να διερευνήσει την αιθέρια και χρωματική αντίληψη, εμπνευσμένη από την εικόνα του Μονέ "Οι Βράχοι της Belle-Ile". Βασικά, πρόκειται για την αντίληψη του βάθους της εικόνας. Όπως φαίνεται καθαρά στη ζωγραφική του Μονέ, οι αντιθέσεις της αιθέριας προοπτικής εξασθενίζουν, όσο πιο μακριά πάτε πίσω στην εικόνα. Από το μπροστινό μέρος προς το φόντο, τα χρώματα γίνονται όλο και πιο ελαφριά. Την ίδια στιγμή, η αίσθηση του βάθους στην εικόνα του Μονέ μεγαλώνει, λόγω των υψηλών και χαμηλών αντιθέσεων. Τα καθορισμένα περιγράμματα, στην περίπτωση αυτή τα τραχιά βράχια στους λόφους, είναι σαφώς ορατά. Όσο πιο μακριά πάτε πίσω στην εικόνα, τόσο ελαφρύτερα γίνονται τα περιγράμματα, κατά συνέπεια, εντείνεται η χωρική αντίληψη Αυτό το είδος αποτέλεσματος βάθους μπορεί επίσης, να αναλυθεί από παιδιά του δημοτικού. Οι παρακάτω διδακτική ενότητα θα σας δείξει, με ποια απλά μέσα μπορεί να γίνει δυνατό.

Δείτε πόσο εύκολο είναι:

 1. Κατεβάστε το πακέτο υλικών "Κλόντ Μονέ: Οι Βράχοι της Belle-Ile από το διαδίκτυο.
 2. Εκτυπώστε τα πρότυπα


Το πρότυπο "τρίγωνα" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσετε στην τάξη.

 1. Εναέρια άποψη

  Ως τέχνασμα συζήτησης, θα μπορούσε να βοηθήσει το να αφήσει τους μαθητές να συγκρίνουν τις δύο εικόνες με τρίγωνα μεταξύ τους. Και οι δύο εικόνες δείχνουν την ίδια σύνθεση των τριγώνων. Ωστόσο, στην πρώτη εικόνα, όλα τα τρίγωνα είναι χρώματος μαύρου (αριστερά). Μια εναέρια προοπτική δεν μπορεί να αναγνωριστεί εδώ. Μόνο στη δεύτερη εικόνα, όπου τα χρωματιστά τρίγωνα σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι, η σύνθεση αφήνει μια εναέρια άποψη (δεξιά). Ως μια άσκηση, μπορείτε να χρωματίσετε την εικόνα αυτή με τους μαθητές σας ή, αν θέλετε, μπορείτε να κατεβάσετε τα πρότυπα μας και να χρησιμοποιήσετε τα τρίγωνα ως υλικό επίδειξης, με την τοποθέτηση του "βουνά" εκ νέου στους μαθητές σας.

 2. Υψηλή / χαμηλή αντίθεση:

  Όπως και στην εικόνα από τον Μονέ, η υψηλή και χαμηλή αντίθεση συμβάλλει σε μια έντονη επιφανειακή αντίληψη. Αυτή η "τεχνική" μπορεί επίσης να διδάξει τα παιδιά με πολύ εύκολο τρόπο. Η δική μας εικόνα "κάστρο" μπορεί να σας βοηθήσει να το πράξετε. Είναι κατασκευασμένο από ενιαίες λωρίδες χαρτιού που είναι χρωματισμένες σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι.


Πρότυπο «Κάστρο»
 • Τα έντονα περιγράμματα του κάστρου, βρίσκονται στο προσκήνιο. Στην κοιλάδα, μπορείτε ακόμα να δείτε μικρότερους λόφους. Ωστόσο, οι λόφοι στο βάθος διατηρούνται σχεδόν ακόμη και σε επίπεδα - με αυτόν τον τρόπο, μια έντονη αντίληψη της επιφάνειας του τοπίου έχει δημιουργηθεί. Επιπλέον, τα χρώματα ξεθωριάζουν σταδιακά προς το φόντο της εικόνας, αυτό δημιουργεί ένα ακόμα πιο έντονο αποτέλεσμα. Για την καλύτερη κατανόηση της υπόθεσής μας, αποσυναρμολογήσαμε την εικόνα του κάστρου στα επιμέρους τμήματα της:


  Η εικόνα του κάστρου μπορεί να συναρμολογηθεί από μεμονωμένα στοιχεία της εικόνας, ωστόσο, τα τμήματα αυτά πρέπει να είναι βαμμένα σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι, εκ των προτέρων.
 • Μετά από όλη τη θεωρία, βέβαια, τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δικές τους εικόνες. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να προχωρήσουμε εδώ:
  1. Τα παιδιά αρχίζουν να πειραματίζονται ελεύθερα με τα χρώματα μαύρο και άσπρο, το μπλόκ σχεδίου τους και ένα ψαλίδι.
  2. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν στο μυαλό τους να μην ανοίξουν την απόχρωση του γκρι εντελώς. βάφουν ένα άλλο στρώμα του γκρι χρώματος στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας μια πιο σκούρα απόχρωση αυτή τη φορά. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν στο μυαλό τους να μην ανοίξουν την απόχρωση του γκρι εντελώς.
  3. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια εικόνα ενός τοπίου τη νύχτα από την πρώτη εικόνα του φόντου εντελώς σε μαύρο χρώμα. Στη συνέχεια, κόψτε τα ζώα που είναι γκρι ή χρωματίστε τα γκρι και κολλήστε τα πάνω στο μαύρο φόντο.

   Το υπόβαθρο αυτής της εικόνας εδώ φυλάσσεται σε μαύρο και ένας ελέφαντας και κάποια υψώματα ήταν κολλημένα στο μπροστινό μέρος της εικόνας.
  4. Εναλλακτικά με το σημείο β, τα παιδιά μπορούν να χρωματίσουν διαφορετικές λωρίδες χαρτιού σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι και να τις κολλήσουν τη μία πάνω στην άλλη αφού στεγνώσει το χρώμα. Με μαύρο χρώμα και θαμπό λευκό, μπορείτε να αναμίξετε π. χ. τις ακόλουθες αποχρώσεις του γκρι:

Μπορείτε να αναμίξετε διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι από το μαύρο και θαμπό λευκό.

 

Συμβουλή: Είναι σημαντικό να δώσει σαφής οδηγίες! Έτσι, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τον τρόπο που σας ταιριάζει και συνδυάστε τα υλικά όπως σας αρέσει.

 

Δυνατοτήτες Διαφοροποίησης

Τα τρίγωνα παρέχουν μια πολύ καλή λύση για να ξεκινήσετε στην τάξη - για σκοπούς επίδειξης ή αν θα θέλατε να αφήσετε τα παιδιά να ανασυνθέσουν την εικόνα. Μπορείτε να κάνετε τα τρίγωνα είτε μόνοι σας, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρότυπο μας. Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε επίσης, και τα τελικά γκρι τρίγωνα, το οποίο επίσης προσφέρονται:


Τα πρότυπα για την εικόνα με τρίγωνο πρέπει μόνο να χρωματιστούν ή να αποκοπούν.

Για την υψηλή / χαμηλή αντίθεση της εικόνας του κάστρου, σας προσφέρουμε διαφορετικές εκδοχές, έτσι ώστε να ταιριάξετε την άσκηση με τις απαιτήσεις σας. Το πρώτο πρότυπο δείχνει το ολοκληρωμένο μοτίβο, το δεύτερο μόνο τα περιγράμματα του μοτίβου και το άλλο πρότυπα εφοδιασμένα με αποκόμματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να επεξεργασθούν μεμονωμένα:


Πρότυπο 1: Πλήρης εικόνα του κάστρου

Πρότυπο 2: Περιγράμματα της εικόνας κάστρο

Περαιτέρω πρότυπα: τα επιμέρους τμήματα, λειτουργούν ως μέθοδοι διαφοροποίησης. Συνολικά, κάνουν την εικόνα κάστρο. (βλ. υπόδειγμα 1)

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι στη σειρά προσφέρουν ευκαιρίες διαφόρων σχεδιασμών. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να δημιουργηθεί μια χωρική αντίληψη σε ένα χρωματισμένο σχέδιο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες τεχνικές όπως και στην εικόνα του Μονέ: 1. Αφήστε τα χρώματα να ξεθωριάζουν προς το φόντο. 2. Τα περιγράμματα ορίζονται περισσότερο μπροστά από ό, τι στο πίσω μέρος. Ωστόσο, ένας συνδυασμός των δύο μεθόδων φαίνεται επίσης, δυνατός. Στο παράδειγμά μας, δημιουργήσαμε μια έκδοση της εικόνας κάστρο από διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου. Η χωρική αντίληψη είναι η ίδια όπως στην ασπρόμαυρη εκδοχή:


Χωρική αντίληψη μπορεί επίσης να αποκτηθεί κατά τη χρήση άλλων χρωμάτων που γίνονται ελαφρύτερα προς το φόντο. Μια επιπλέον αντίληψη ξεδιπλώνεται από την υψηλή και χαμηλή αντίθεση.

Έργα των μαθητών ως υλικό επίδειξης
Τα επιμέρους σχήματα προσθέτουν έναν εξατομικευμένο χαρακτήρα σε κάθε εικόνα. Σαφώς, δεν σχετίζεται με "το σωστό" σχεδιασμό. Τα έργα τέχνης αντικατοπτρίζουν την πειραματική προσέγγιση των παιδιών στην εξερεύνηση στον τομέα της εναέριας και χρωματικής προοπτικής εντός του πεδίου εφαρμογής των δυνατοτήτων τους. Αν και ο προβληματισμός σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου, η γνώση που αποκτήθηκε μπορεί να οδηγήσει σε μια λεπτομερή εξέταση του θέματος.

Κλοντ Μονέ 1840-1926, Επισκόπηση

 • 1840 Κλοντ Μονέ γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1840 στο Παρίσι από την Louise Justine Aubrée. Ο πατέρας του ήταν ο μπακάλης Claude Adolphe Monet.
 • 1845 Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του πατέρα, η οικογένεια μετακόμισε στη Χάβρη.
 • 1851-1857 Ο Μονέ πήγε σε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Χάβρη και ξεκίνησε να σχεδιάζει καρικατούρες των άλλων μαθητών και εκπαιδευτικών. Άρχισε να τα πουλάει σε όλη την πόλη. Οι καρικατούρες του εκτέθηκαν στη βιτρίνα ενός τοπικού καταστήματος για κορνίζες. Εκεί, γνώρισε τον ζωγράφο Boudin, ο οποίος είχε παρουσιάσει εκεί τοπία λίμνης. Συμβούλευσε τον Μονέ, να μην είναι ικανοποιημένος σχεδιάζοντας, μόνο καρικατούρες. Θα πρέπει να προσπαθήσει να σχεδιάσει τοπία λιμνών.
 • 1857 Ο Μονέ δημιουργεί πρώτα τη δική του εικόνα τοπίου και αποφασίζει να γίνει ζωγράφος. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο Μονέ μπήκε στο σχολείο των τεχνών Ακαδημία Suisse, η οποία αποδοκίμαζε εξιδανικευμένες εικόνες του τοπίου και προτιμούσε το ρεαλιστικό ύφος αντ 'αυτού.
 • 1861 Ο Μονέ κατατάσσεται στο στρατό, όμως, αρρωσταίνει με τύφος ένα χρόνο αργότερα και εν συνεχεία επιστρέφει στην Χάβρη. Η καθημερινή ζωή του με τους μελλοντικούς ανταγωνιστές του, αποτελείται από διοργάνωση εκθέσεων και αποκτώντας έτσι την αποδοχή στο Σαλόνι του Παρισιού. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, ο Μονέ ζει σε συνθήκες φτώχειας με την οικογένειά του.
 • 1879 Η γυναίκα του Μονέ, Camille πεθαίνει. Εν τω μεταξύ, η ζωγραφική του Μονέ εξελίχθηκε σε μια δικής του μορφή Πρωτοποριακής τέχνης.
 • 1883 Ο Μονέ μπορεί να ζήσει καλά από την τέχνη του, μετακομίζει στο Ginverny το 1883 και αγοράζει το σπίτι εκεί.
 • 1870-1891 Εν τω μεταξύ, ο Μονέ εκθέτει τις περίφημες εικόνες, όπως π.χ. με τις λεύκες κατά μήκος του Σηκουάνα, και είναι ιδιαίτερα γιορταστικές. Γύρω στο γύρισμα του αιώνα, όλο και περισσότερες εικόνες από νούφαρα με μια ιαπωνική ξύλινη γέφυρα έγινε σήμα κατατεθέν του, που ζωγραφίζει τη δική του λιμνούλα στον κήπο του στο Giverny ως πρότυπο.
 • 1916 Ο Μονέ αρχίζει το μεγαλύτερο αριστούργημά του, την τοιχογραφία με τα νούφαρα. Στη δεκαετία του 1920, η όρασή του χειροτερεύει σημαντικά και πρέπει να υποβληθεί σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Ο Μονέ τελειώνει τη ζωγραφική του λίμνη με νούφαρα λίγο πριν το θάνατό του. Σήμερα, αυτό πιθανώς θεωρείται το πιο διάσημο έργο ιμπρεσιονισμού.
 • 1926 Ο Κλοντ Μονέ πεθαίνει 5 Δεκεμβρίου 1926.