Φράνζ Μάρκ
"Η κίτρινη αγελάδα"
Φράνζ Μάρκ - "Η κίτρινη αγελάδα"

Είναι πιο πιθανό ότι ο Φράανζ Μάρκ είχε δει ως αποστολή του να ζωγραφίσει από την άποψη των ζώων. Καθώς ζουν σε συμφωνία με τη φύση, ο κόσμος των ζώων ενσωματώνει στον Φράνζ Μάρκ την ιδέα της δημιουργίας.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Φράνζ Μάρκ - "Η κίτρινη αγελάδα"


αυθεντικό μαθητικό έργο

Καλλιτεχνική ζωγραφική με το κουτί χρώματος Κ12 της Pelikan

Σε αυτή την ενότητα της Pelikan K12 - το αυθεντικό, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μια αποκλειστική σύσταση για το επόμενο μάθημα σας, σε συνεργασία με το κουτί χρώματος της Pelikan. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στο έργο του καλλιτέχνη Φράνζ Μάρκ.


"Η κίτρινη Αγελάδα"

Πορεία της διδακτικής ενότητας Φράνζ Μάρκ - "Η κίτρινη Αγελάδα"

Ο κύριος στόχος δεν ήταν το πιστό αντίγραφο των πραγμάτων. Είναι πιο πιθανό ότι ο Φράανζ Μάρκ είχε δει ως αποστολή του να ζωγραφίσει από την άποψη των ζώων. Καθώς ζουν σε συμφωνία με τη φύση, ο κόσμος των ζώων ενσωματώνει στον Φράνζ Μάρκ την ιδέα της δημιουργίας. Σχεδόν όλα τα έργα του παρουσιάζουν τα ζώα που ζουν σε έναν παραδεισένιο κόσμο. Για τον Μάρκ, τα ζώα ήταν παρθένα και ως εκ τούτου στάθηκαν γι 'αυτόν ως ένα σύμβολο για την καθαρότητα. Η επιλογή των χρωμάτων ήταν επίσης πολύ σημαντική για τον Φράνζ Μάρκ. Γι 'αυτόν δεν ήταν μόνο μια έκφραση για έναν τεχνικό και μάλλον εκφραστικό τρόπο της ζωγραφικής - μετά από όλα πήρε πολλές φορές την περιοχή γύρω από τα ζώα ξεχωριστά και συχνά τους παρουσιάζει με κυβιστικό τρόπο - αλλά έδωσε στα χρώματα μια συμβολική εκφραστικότητα με την οριοθέτηση του κίτρινου για το γυναικείο φύλο, το μπλε για το αρσενικό και το κόκκινο για το αντικείμενο.

Δείτε πόσο εύκολο είναι:

 1. Κατεβάστε το πακέτο υλικών "Φράνζ Μάρκ - Η κίτρινη Αγελάδα" από το διαδίκτυο.
 2. Εκτυπώστε πρότυπο "αγελάδα" που κατεβάσατε:

 1. Η λήψη του προτύπου "αγελάδα" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή του μαθήματος.

 2. Για την περαιτέρω πορεία της συζήτησης, η λήψη προτύπου "αγελάδα" μπορεί να είναι χρήσιμη. Παρακινείστε τους μαθητές σας να σκεφτούν άλλα περιβάλλοντα για την αγελάδα. Οι ερωτήσεις που ακολουθούν μπορούν να είναι χρήσιμες:
  Ερωτήσεις για το πρότυπο αγελάδα:
  • Πώς αισθάνεται η αγελάδα; (Έκφραση από την στάση του σώματος, π.χ. χαρά, φόβο, υψηλά πνεύματα;)
  • Ποιο γεγονός θα κάνει την αγελάδα να πάρει τέτοια στάση σώματος;
  • Σε τι περιβάλλον θα μπορούσε η αγελάδα να ζει;
  • Πως θα μοιάζει ο κόσμος από την άποψη της αγελάδας;
  Αν οι μαθητές πιθανόν δεν χρειάζονται ένα πρότυπο αγελάδας για τη συζήτηση, τότε οι επόμενες ερωτήσεις είναι πιθανές επιλογές:
  • Πώς φαντάζεστε μια αγελάδα, ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;
  • Τι χρώμα θα μπορούσε να έχει μια αγελάδα; Υπάρχουν άλλες δυνατότητες;
  • Με ποιες στάσεις του σώματος θα μπορούσε να σας εκφράσει τα ακόλουθα συναισθήματα: χαρά, λύπη, υψηλή διάθεση ...
  • Που ζει μια αγελάδα, σε τι περιβάλλον;
  • Πως θα μοιάζει ο κόσμος από τη μεριά μιας αγελάδας;
  • Πού ζουν "κίτρινες" αγελάδες; (Μήπως υπάρχουν ακόμα;)
  • Πώς θα μοιάζει το περιβάλλον όπου είναι η αγελάδα;
 3. Μετά τη συγκέντρωση μερικών ιδεών για το περιβάλλον της ιδίας αγελάδας, μπορεί να συζητηθεί η ακόλουθη γραμμή της διαδικασίας:
  1. Πρώτον, το φόντο πρέπει να είναι βαμμένο. Έντονα χρώματα ζωγραφισμένα με ένα μεγάλο πινέλο δίνουν ένα εκφραστικό βλέμμα. Για τα περιγράμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα λεπτό πινέλο και μαύρο χρώμα.
  2. Τα περιγράμματα των αγελάδων σχεδιάζονται σε ένα άλλο κομμάτι χαρτί. Δια του παρόντος ο καθένας πρέπει να αποφασίσει τη στάση του σώματος (έκφραση των συναισθημάτων) που θέλουν να έχει η αγελάδα τους.
  3. Η αγελάδα είναι βαμμένη με κίτρινο χρώμα, στη συνέχεια αποκόπτεται και, τέλος, κολλάται στο φόντο.
  Συμβουλή: Είναι πάντα σημαντικό να δίνεται σαφής οδηγίες! Έτσι, επιλέξτε τη δική "σας" πορεία και συνδυάστε τα υλικά όπως σας αρέσει.
 4. Οι μαθητές εργάζονται στις εικόνες τους.
 5. Αυτή η διδακτική ενότητα μπορεί να ενισχυθεί με τη συζήτηση των διαφόρων επιπτώσεων του φόντου σχεδίασης με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Οι παρακάτω δύο εικόνες μπορεί να είναι χρήσιμες εδώ, καθώς τα υπόβαθρα διαφορετικού χρώματος έχουν εντελώς άλλα αποτελέσματα, εκτός από την ίδια κίτρινη αγελάδα στο μπροστινό μέρος.


  Τα χρωματιστά τετράγωνα να έχουν μια ήρεμη και ειρηνική δράση, σε αντίθεση με τους χρωματιστούς κύκλους στη δεξιά πλευρά. (Και οι δύο εικόνες είναι διαθέσιμες στην λήψη προτύπου και μπορούν να εκτυπωθούν σε διαφάνειες)

 6. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι λύσεις στις δυσκολίες για τη ζωγραφική των αγελάδων μπορούν να επιλυθούν. Η στάση του σώματος είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι. Οι μαθητές μπορούν να μιμηθούν διαφορετικές στάσεις.

 

Επιλογές διαφοροποίησης

Το πρότυπο "αγελάδα" που απαιτείται στο σημείο 3 και 4, υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε από τα παιδιά από μόνα τους. Σε περίπτωση που υπάρχουν δυσκολίες με αυτό το έργο, μπορείτε επίσης να μοιράζεται το πρότυπο "αγελάδα" στους μαθητές.


Η λήψη προτύπου "αγελάδα" χρησιμεύει επίσης και ως υλικό διαφοροποίησης.

Αγελάδες χρωματισμένες με άλλα χρώματα μπορεί να αλλάξει την εντύπωση του έργου αποφασιστικά. Έτσι είναι νοητό, να μην χρωματίζεται τις αγελάδες κίτρινες, αλλά σε άλλο χρώμα. Οι πολύχρωμες αγελάδες είναι διαθέσιμες στην λήψη προτύπου και μπορεί να εκτυπωθεί, π. χ. σε μια διαφάνεια:


Πολύχρωμες αγελάδες μπορούν να αλλάξουν την εντύπωση της εικόνας. Η κόκκινη αγελάδα δίνει μια ενθουσιώδη έκφραση, η μπλε αγελάδα θα μπορούσε να είναι, κατά την έννοια του Μαρκ έκφραση για την ανδροπρέπεια, ένας ταύρος.

Τα διαφορετικά χρωματικά αποτελέσματα αποδείχθηκαν στο σημείο 6 που δημιουργούνται από κύκλους και τετράγωνα. Στη λήψη προτύπων μας σας προσφέρουμε τα χρωματιστά πρότυπα, με ή χωρίς αγελάδες, ενώ το όνομα της αγελάδας μπορεί να κολληθεί επάνω αργότερα.


Το φόντο-προτύπου με τετράγωνα και κύκλους με την αγελάδα.

Το φόντο-προτύπου με τετράγωνα και κύκλους, χωρίς την αγελάδα.

Μια παραλλαγή της ιδέας μιας εικόνας με μια μεγάλη αγελάδα είναι μια εικόνα με πολλές μικρές αγελάδες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των αγελάδων με διαφορετικά χρώματα σε μια εικόνα. Η λήψη προτύπου είναι επίσης διαθέσιμη για αυτή την επιλογή.


Πολλές μικρές αγελάδες μπορούν να συνδυαστούν σε μια εικόνα, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να επιλέξετε ποιο χρώμα να χρησιμοποιήσει.

 

Μαθητικά έργα ως υλικό επίδειξηςΠαρά τις ίδιες προϋποθέσεις μεταξύ των μαθητών, οι εικόνες τους συχνά φαίνονται πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Ιδιαίτερα αξιόλογο στο παρόν είναι η εν μέρει πολύ διαφορετική επιλογή των χρωμάτων, η οποία δίνει στα έργα μια ισχυρή εκφραστικότητα.

Αυτά τα υποδειγματικά μαθητικά έργα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό επίδειξης στην τάξη.

Σχετικά με τον Φράνζ Μάρκ

 • 1880 Ο Φράνζ Μάρκ γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1880 ως παιδί του ζωγράφου Γουίλχεμ Μάρκ και της συζύγου του Σόφη (γεννημένη στον Μαυρίκιο) στο Μόναχο.
 • 1894 Κατά την παραμονή του στην τάξη χρίσματος, ο Φράνζ Μάρκ αναπτύσσει την επιθυμία να γίνει κήρυκας.
 • 1898 Ο Μάρκ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις προσδοκίες του για το επάγγελμα του ιεροκήρυκα. Αποφασίζει να σπουδάσει Φιλολογία για να γίνει ένας καθηγητής γυμνασίου.
 • 1903 Ο Φράνζ Μάρκ ταξιδεύει στη Γαλλία το 1903, όπου και γνωρίζει τα έργα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Γουστάβου Κουρμπέτ (1819-1877) και Ευγένιου Ντελακρουά (1798-1863).
 • 1904 Ο Μάρκ μετακομίζει σε ένα ατελιέ στο Schwabing. Γίνεται φίλος με την παντρεμένη ζωγράφο και αντιγραφέα Annette von Eckhardt, της οποίας ο γάμος πλήττεται βαθιά απο τη σχέση της με το Μάρκ.
 • 1907 Ο Μάρκ ταξιδεύει στο Παρίσι, όπου τον συνεπέρνουν τα έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ (1853-1890) και Paul Gauguins (1848-1903). Η χρωματική παλέτα των δικών του έργων γίνεται ελαφρύτερη. Ο Μάρκ κερδίζει τα χρήματά του σχεδιάζοντας ζωοτομία.
 • 1908 Το 1908 ο Μάρκ χρωματίζει ιδιαίτερα τα ζώα, ενώ ο ίδιος προσπαθεί όλο και περισσότερο να απλοποιήσει τα σχήματα και να χρησιμοποιήσει το χρώμα ως αυτόνομο μέσο έκφρασης.
 • 1909 Οι Thannhauser και Brakl, δύο σημαντικοί έμποροι έργων τέχνης αγοράζουν έργα από τον Φράνζ Μάρκ το 1909. Τα έργα του Μάρκ επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τον Βαν Γκόνγκ.
 • 1910 Το 1910 ο Μάρκ συναντά τον Αύγουστο Μάκ. Επίσης γωνρίζει τους Καντίνσκι, Μούντερ και Τζαουλένσκι. Την ίδια χρονιά, τον Φεβρουάριο, η γκαλερί Μπράκλ παρουσιάζει μια έκθεση έργων του Μάρκ.
 • 1911 Η πρώτη έκθεση της ομάδας των καλλιτεχνών "Blaue Reiter», της οποίας ο Μάρκ αποτελεί μέρος της, παρουσιάζεται στην γκαλερί Thannhauser στο Μόναχο. Εκτός των άλλων, γίνεται η ζωγραφική "Die gelbe Kuh".
 • 1912 Ο Μάρκ εκδίδει το περιοδικό "Der Blaue Reiter» μαζί με τον Καντίνσκι. Η έκθεση «Der Blaue Reiter» παρουσιάζεται στην γκαλερί του Βερολίνου "Der Sturm". Ο Μάρκ αναλαμβάνει όλο και περισσότερο τα υφολογικά χαρακτηριστικά του κυβισμού. Εκτός των άλλων, δημιουργεί τη ζωγραφική "Kühe, Gelb-rot-Grün".
 • 1913 Ο Μάρκ σχεδιάζει να δημοσιεύσει μια θεματική Βίβλο από κοινού με τους Κλί και Καντίνσκι.
 • 1914 Τα τελευταία μεγάλα έργα ζωγραφικής του Μάρκ, όπως το "Die Rehe im Wald ΙΙ" έγιναν στο Ried κοντά στο Benediktbeuren. Ο Μάρκ επιστρατεύεται ως εθελοντής κατά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου
 • 1916 Στις 4 Μαρτίου1916 ο Μάρκ πεθαίνει από ένα θανάσιμο χτύπημα χειροβομβίδας διπλού πυροβολισμού.