Διόραμα
Οι κλιματικές
ζώνες της γης
Διόραμα: Οι κλιματικές ζώνες της γης

Οι Συμβουλές Εκπαιδευτικών της Pelikan θα ήθελαν να σας ενθαρρύνουν να κάνετε το δικό σας ΔΙΟΡΑΜΑ και να σας δείξουν πόσο εύκολα και αποτελεσματικά, κάποια διοράματα μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους μαθητές. Για το σκοπό αυτό, θα θέλαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις κλιματικές ζώνες της Γης και να σας γνωρίσουμε ένα από κάθε ακραίο τοπίο. Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να μάθουν περισσότερα για την κοινή ζωή των ζώων της συγκεκριμένης περιοχής.

Κατέβασμα
Περισσότερο υλικό για συτό το είδος

Διόραμα: Οι κλιματικές ζώνες της γης

Ήδη το 1822, ο Louis Daguerre κατασκεύασε το πρώτο DIORAMA του κόσμου. Ωστόσο, τότε σκοτεινές θεατρικές εξέδρες χρησιμοποιήθηκαν για να προσομοιώσουν την αλλαγή της ώρας της ημέρας χρησιμοποιώντας ένα διαφανές διαχωρισμό και τα αντίστοιχα φώτα. Αργότερα, σκηνές φάτνης είχαν επίσης περιγραφεί ως ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ, παρακαλώ επισκεφθείτε το http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Daguerre

Σήμερα, ως επί το πλείστον μοντελιστές και θαυμαστές των μηχανών αφοσιώνονται στην κατασκευή των τοπίων του σημερινού κόσμου, προκειμένου να κάνουν τον κόσμο της φαντασίας τους να φαίνεται όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερος. Επίσης, το ΔΙΟΡΑΜΑ που γίνεται στα σχολεία είναι το μοντέλο των τοπίων του πραγματικού κόσμου, π.χ. σε ένα δημοτικό σχολείο με θέμα «Παιδί και χάρτης" που σχετίζεται με την ανακατασκευή ενός μοντέλου της δικής σας τάξη, της περιοχής γύρω από το σχολικό κτίριο ή ένα ηφαίστειο ή οποιοδήποτε άλλο τύπο του τοπίου με την αντίστοιχη πανίδα.

 
Οι Συμβουλές Εκπαιδευτικών της Pelikan θα ήθελαν να σας ενθαρρύνουν να κάνετε το δικό σας ΔΙΟΡΑΜΑ και να σας δείξουν πόσο εύκολα και αποτελεσματικά, κάποια διοράματα μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους μαθητές. Για το σκοπό αυτό, θα θέλαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις κλιματικές ζώνες της Γης και να σας γνωρίσουμε ένα από κάθε ακραίο τοπίο.

Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να μάθουν περισσότερα για την κοινή ζωή των ζώων της συγκεκριμένης περιοχής.
Είναι επίσης πιθανό να ανακατασκευάσετε τα ζώα με την Pelikan Crealight. Για το σκοπό αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρουμε πρότυπα χρωματισμού να επιλέξετε από τα ζώα που ζουν στο συγκεκριμένο τοπίο.
 

Σε αυτή την ενότητα:

Όαση: Πανόραμα από μια έρημο με μια μικρή λίμνη, ένα φοίνικα και κάποιους ανθρώπους.

 

Κλιματική ζώνηΚατά προσέγγιση γραμμές του βόρειου γεωγραφικού πλάτους / νότοΜέσος όρος θερμοκρασιών
υποτροπικέςΜεταξύ 40° - 25° (τροπικές)12°C έως 25°C

 

Όαση: Πανόραμα από μια έρημο με μια μικρή λίμνη, ένα φοίνικα και κάποιους ανθρώπους

Στους πρόποδες μίας βραχώδης ερήμου (Hamada) στην Αυστραλία

Κλιματική ζώνη

Το επιλεγμένο για το μοντέλο μας τοπίο είναι στη μέση μιας ερήμου. Μια όαση είναι μια τοπικά οριοθετημένη περιοχή στην οποία το νερό διασφαλίζει την επιβίωση του ανθρώπου και των ζώων. Η μεσοτροπική ζώνη φθάνει από το 40° περίπου στο 25° γεωγραφικό πλάτος. Η μέση θερμοκρασία είναι μεταξύ 12 ° C - 25 ° C.

Έρημος

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ερήμων, όπως π.χ. έρημοι άμμου, έρημοι αλατιού, ξηρές έρημοι αλλά και παγωμένοι έρημοι. Το παράδειγμα μας δείχνει μια βραχώδη έρημο της Αυστραλίας. Με την ευκαιρία, βραχώδης έρημοι είναι πιο κοινός τύπος της ερήμου από την αμμώδης. ερήμους.

Σκορπιοί και Καμήλες

Παρά την έλλειψη βροχής και των σύντομων περιόδων βλάστησης σε περιοχές της ερήμου, πολλά διαφορετικά είδη των ζώων ζουν εδώ. Για παράδειγμα, ο τυπικός βιότοπος του σκορπιού που έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο κλίμα της ερήμου. Επίσης, η καμήλα μπορεί να βρεθεί σε περιοχές της ερήμου και χρησιμοποιείται στην Αφρική ως ζώο για ιππασία και για φόρτωμα.

Το πρότυπο του σκορπιού και της καμήλας μπορεί να ληφθεί και να χρωματιστεί ή να ζυμωθεί με πλαστελίνη.


 

 

Η περιγραφή του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ

Το πρότυπο του τοπίου μας στη μέση του έχει μια μικρή λίμνη γύρω από την οποία συμβαίνουν πολλά. Μερικές γυναίκες παίρνουν νερό με πήλινες κανάτες, που τις μεταφέρουν στα κεφάλια τους. Και σε απόσταση, δύο άλογα τρώνε τα τελευταία πράσινα φυτά από το έδαφος της ερήμου. Με το ΔΙΟΡΑΜΑ χρωματισμένο με χρώματα PLAKA φαίνεται πολύ ρεαλιστικό και δίνει στην όαση μια ρεαλιστική εμφάνιση.

Η όαση σε πλήρες μέγεθος
Οι γυναίκες που μεταφέρουν νερό σε πήλινες κανάτες, που τις μεταφέρουν στα κεφάλια τους
 
Ένα DIORAMA που σε προσκαλεί για να παίξεις μαζί του. Μία γυναίκα με πέπλο περιβάλλεται από σεΐχηδες από τη μία πλευρά της λίμνης - όλα φτιάχνονται εύκολα από εσάς!

Θα χρειαστείτε:

Μια σκληρή ξύλινη πλάκα (περίπου 50x60cm), ένα κουτί από χαρτόνι (περίπου 50x60cm) και μικρότερα κομμάτια από χαρτόνι, χαρτί κουζίνας, ΠΛΑΚΑ χρώματα σε αποχρώσεις του καφέ και του μπεζ, χρώμα ΠΛΑΚΑ μπλε για την επιφάνεια του νερού, ένα πινέλο με κοντές τρίχες (μέγεθος 5 και 12), κόλλα στιγμής, πουλί άμμου, μια μικρή σπάτουλα, κόλλα ξύλου για το ειδικό υγρή διαφανές κόλλημα, απορρυπαντικό πιάτων, νερό και σύριγγα μιας χρήσης. Από το κατάστημα μοντέλα κτιρίων: ένα μικροσκοπικό φοίνικα και μικρά στοιχεία, μοντελοποιημένα βρύα, τσιμέντο μοντελοποίησης και προσομοιωμένο νερό.

Έτσι μπορείτε να κάνετε μοντελοποίηση μόνοι σας με υγρή κόλλα:

Χρησιμοποιούμε υγρή κόλλα μοντελοποίησης για το DIORAMA που εφαρμόζεται κανονικά με την πλαστική σύριγγα. Το ξεχωριστό για αυτό είναι ότι η κόλλα είναι τόσο υγρή με συνέπεια αυτό να είναι εμποτισμένο από το χαρτί κουζίνας και με αυτόν τον τρόπο όλα τα στρώματα μπορούν να είναι κολλημένα μεταξύ τους. Είναι επίσης κατάλληλη για κόλλημα στην άμμο, στο πουλί άμμου. Η κόλλα είναι κατασκευασμένη από κοινά συστατικά, όπως η κόλλα ξύλου, υγρό απορρυπαντικό πιάτων και το νερό. Παρακαλούμε αναμείξτε τα υλικά με την ακόλουθη σειρά σε αναλογία 2:02:01 και συμπληρώστε την κόλλα σε ένα αεροστεγές δοχείο. Μόλις χρειαστείτε την κόλλα, τραβήξτε το ποσό που απαιτείται μέσα στη σύριγγα και στάξτε επί τόπου όση είναι απαραίτητη.

 

Κατασκευάζοντας την όαση
(κάτοψη και πλάγια όψη):

 

Για μια εύκολη κατασκευή του μοντέλου, θα πρέπει να προγραμματίσετε εκ των προτέρων πώς θα θέλατε να σχεδιάσετε την όαση σας. Το παράδειγμά μας μπορεί να σας δώσει μερικές ιδέες, αλλά σίγουρα μπορείτε να διαφοροποιήσετε το τοπίο σας σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας:

Η μικρή λίμνη βρίσκεται λίγο έξω από τη μέση (μπλε βέλος). Αργότερα ο φοίνικας θα είναι κολλημένος πάνω της (πράσινο βέλος) και θα περιβάλλεται από μερικούς θάμνους (μοντελοποιημένα βρύα). Χρωματίστε την επιφάνεια με διαφορετικές αποχρώσεις ΠΛΑΚΑ καφέ και μπεζ (κίτρινο βέλος). Στη συνέχεια, κολλήστε το πουλί άμμου στην υπόλοιπη επιφάνεια (κόκκινο βέλος) και κολλήστε τα στοιχεία στο τοπίο με την πλαστική κόλλα (μαύρο βέλος).
 

 

Λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να οικοδομήσετε την επιφάνεια:

 1. Βήμα 1:

  Θα χρειαστείτε μια σκληρή ξύλινη πλάκα για το σκελετό του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ, κατά την οποία αργότερα θα κατασκευαστεί το τοπίο της ερήμου.
 2. Βήμα 2:

  Κολλήστε το χαρτόνι πάνω στην ξύλινη πλάκα. Δημιουργήστε μια διαφοροποιημένη περιοχή με μικρούς λόφους σε διαφορετικές θέσεις. Επιλέξτε ένα μέρος για τη λίμνη και κόψτε ένα κομμάτι χαρτόνι με το μέγεθός της.
 1. Βήμα 3:

  Τώρα κολλήστε την επιφάνεια με απορροφητικό χαρτί. Πρώτα αναμείξτε την απαραίτητη ποσότητα υγρής κόλλας και τραβήξτε μέσα στη σύριγγα. (βλέπε ενότητα: Πώς να καταστήσει το υγρό κόλλας). Σκαλοπάτια και λόφοι που έχουν δημιουργηθεί από το κόλλημα με το χαρτόνι μπορούν τώρα να λειανθούν με το χαρτί κουζίνας.
 2. Βήμα 4:

  Μετά αφήνοντας την κόλλα να στεγνώσει, μοντελοποιήστε το εδάφος της ερήμου με μοντελοποιημένο τσιμέντο. Με αυτό τον τρόπο πιο ανώμαλες επιφάνειες μπορεί να είναι λείες και μικροί λόφοι μπορεί να δημιουργηθούν. Επίσης, οι άκρες της λίμνης καλύπτονται με τσιμέντο.
 3. Βήμα 5:

  Τώρα οι αμμώδεις περιοχές είναι χρωματισμένες με τα χρώματα PLAKA. Προς το παρόν δεν χρωματίζετε όλη την επιφάνεια του εδάφους με χρώμα, αλλά μόνο ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα την περιοχή όπου υποτίθεται ότι θα σταθεί ο φοίνικας. Επίσης χρωματίστε την επιφάνεια του νερού με Πλάκα μπλε. Το χρώμα αργότερα θα λάμψει μέσα από το μοντελοποιημένο νερό και θα το κάνει να μοιάζει πραγματικά με νερό. Τώρα χρησιμοποιήστε το υγρό κόλλας για να κολλήσετε το πουλί άμμου στις περιοχές που δεν έχουν ζωγραφιστεί με τα χρώματα PLAKA. Χρησιμοποιήστε τη σύριγγα για το σκοπό αυτό και απλώστε την κόλλα με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Ψεκάστε ένα λεπτό στρώμα άμμου πάνω από τις περιοχές με την κόλλα και τινάξτε το υπόλοιπο της άμμου που δεν κόλλησε.

  Ανακατέψτε το μοντελοποιημένο νερό όπως προβλέπουν οι οδηγίες κατασκευής και ρίξτε το στη λίμνη. Αφού τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά, τοποθετήστε το φοίνικα, τα μοντελοποιημένα βρύα και τους ανθρώπους όπου θα θέλατε να στέκονται και κολλήστε τα επάνω με την στιγμιαία κόλλα για πλαστικά.

 

 

Λήψη φωτογραφιών του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ:

Αν θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες από το DIORAMA σας, μερικές από τις ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:
Αν θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες από το DIORAMA σας, μερικές από τις ακόλουθες συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες σε εσάς: Τοποθετήστε το DIORAMA κάτω έτσι ώστε κάποια από τα στοιχεία που αντανακλούν στην επιφάνεια του νερού, π.χ. ο φοίνικας ή μερικά από τα στοιχεία. Βγάλτε φωτογραφίες από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και χρησιμοποιήσετε το φακό εστιάσεως της φωτογραφικής μηχανής σας, αν είναι δυνατόν. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα μέσα από το βάθος της εστίασης (βλ. εικόνα δεξιά). Περισσότερες επιλογές θα προκύψουν από τη χρήση διαφορετικής προέλευσης. Στην περίπτωσή μας, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το γαλάζιο ορίζοντα. Αλλά μια περαιτέρω επιλογή θα ήταν να αλλάξετε τα χρώματα, ίσως κίτρινο, πράσινο ή μπλε - ακριβώς όπως σας αρέσει (βλέπε κάτω). Μπορείτε επίσης να επιτύχετε πολλά διαφορετικά αποτελέσματα, αλλάζοντας τις συνθήκες φωτισμού. Στο παράδειγμά μας, το φως λάμπει πιο φωτεινό στη μέση του ουρανού.
 
Το ΔΙΟΡΑΜΑ της ερήμου φαίνεται πολύ ρεαλιστικό με την ανακλαστική επιφάνεια της λίμνης και τις πολύχρωμες εμφάσεις με τα χρώματα PLAKA.