Διόραμα
Κλιματικές ζώνες
της γης
Διόραμα: Κλιματικές ζώνες της γης

Οι Συμβουλές Εκπαιδευτικών της Pelikan θα ήθελαν να σας ενθαρρύνουν να κάνετε το δικό σας ΔΙΟΡΑΜΑ και να σας δείξουν πόσο εύκολα και αποτελεσματικά, κάποια διοράματα μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους μαθητές. Για το σκοπό αυτό, θα θέλαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις κλιματικές ζώνες της Γης και να σας γνωρίσει ένα από κάθε ακραίο τοπίο. Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να μάθουν περισσότερα για την κοινή ζωή των ζώων της συγκεκριμένης περιοχής.

Διόραμα: Κλιματικές ζώνες της γης

Ήδη το 1822, ο Louis Daguerre κατασκεύασε το πρώτο DIORAMA του κόσμου. Ωστόσο, τότε σκοτεινές θεατρικές εξέδρες χρησιμοποιήθηκαν για να προσομοιώσουν την αλλαγή της ώρας της ημέρας χρησιμοποιώντας ένα διαφανές διαχωρισμό και τα αντίστοιχα φώτα. Αργότερα, σκηνές φάτνης είχαν επίσης περιγραφεί ως ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ, παρακαλώ πηγαίνετε στο http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Daguerre

Σήμερα, ως επί το πλείστον μοντελιστές και θαυμαστές των μηχανών αφοσιώνονται στην κατασκευή των τοπίων του σημερινού κόσμου, προκειμένου να κάνουν τον κόσμο της φαντασίας τους να μοιάζει όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερος. Επίσης, τα ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ που γίνονται στα σχολεία είναι τα μοντέλα των τοπίων του πραγματικού κόσμου, π.χ. σε ένα δημοτικό σχολείο, με θέμα "Παιδί και χάρτης" που σχετίζεται με την ανακατασκευή ενός μοντέλου της δικής του τάξης, την περιοχή γύρω από το σχολικό κτίριο ή ένα ηφαίστειο ή οποιοδήποτε άλλο τύπο του τοπίου με την αντίστοιχη πανίδα.

 
Οι Συμβουλές Εκπαιδευτικών της Pelikan θα ήθελαν να σας ενθαρρύνουν να κάνετε το δικό σας ΔΙΟΡΑΜΑ και να σας δείξουν πόσο εύκολα και αποτελεσματικά, κάποια διοράματα μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους μαθητές. Για το σκοπό αυτό, θα θέλαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις κλιματικές ζώνες της Γης και να σας γνωρίσει ένα από κάθε ακραίο τοπίο. Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να μάθουν περισσότερα για την κοινή ζωή των ζώων της συγκεκριμένης περιοχής.

Ως υποστήριξη, θα θέλαμε να σας προσφέρουμε χρωματιστά πρότυπα των ζώων κάθε τοπίου. Είναι επίσης πιθανό να ανακατασκευάσετε τα ζώα με την Πλαστελίνη Pelikan Crealight.
 

Σε αυτή την ενότητα:

Οι τροπικοί: σκηνή ζούγκλα με κρυμμένα τα ζώα, πολύχρωμα φυτά και ψηλά δέντρα.

Κλιματική ζώνηΠροσεγγίσιμες γραμμές του βόρειου γεωγραφικού πλάτους / νότιουΜέσος όρος θερμοκρασιών
τροπικές ζώνες23,5°25°C

 

Η ζούγκλα-σαν τα δέντρα του Everglades

Κλιματική ζώνη

Έχουμε επιλέξει τη Φλόριντα με το τροπικό κλίμα της, να χρησιμεύσει ως πρότυπο για το DIORAMA μας. Στις περισσότερες νότιες περιοχές της σε αυτή την κατάσταση στη Βόρεια Αμερική μπορείτε να βρείτε ακόμη και ένα υποτροπικό κλίμα με μια ενιαία εποχή βροχής το καλοκαίρι. Αν και οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να είναι περίπου 20° C, επίσης εκεί μπορεί να υπάρξει περιστασιακός παγετός στο έδαφος το βράδυ. Στις τροπικές περιοχές οι ώρες της ημέρας είναι μεταξύ 10 και 13 ωρών. Επιπλέον, το κλίμα δεν δείχνει εποχιακές διαφορές, αλλά μάλλον μια αλλαγή ανάλογα με την ώρα της ημέρας: Μερικές φορές οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να είναι μεγαλύτερες από ό, τι σε ολόκληρο τον ετήσιο μέσο όρο. Εκτός από τις ζεστές τροπικές περιοχές υπάρχουν οι κρύες τροπικές περιοχές που υπάρχουν και στις ορεινές περιοχές. Το ύψος των βροχοπτώσεων στις τροπικές περιοχές εξαρτάται από την κυκλοφορία των ανέμων, οι οποίοι μπορούν να κινούνται σε κύκλους μεταξύ ξηρών και υγρών περιοχών. Οι βόρειοι και το νότιοι άνεμοι ανταποκρίνονται στον ισημερινό και δημιουργούν μια διαρκώς υγρή ζώνη εκεί (ζώνη σύγκλισης).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συνδεθείτε με http://en.wikipedia.org/wiki/Tropics

Αλιγάτορες στο Everglades της Φλόριντα.

Αλιγάτορες

Οι Αλιγάτορες ανήκουν στο είδος των κροκόδειλων. Ωστόσο, η ζωή και ο μεταβολισμός τους τρέχει πιο αργά από ό, τι εκείνοι των συγγενών τους, που τους κάνει να γίνονται σχεδόν διπλοί όσο μεγαλώνουν. Ο αλιγάτορας του Μισισιπή είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον κινέζικο αλιγάτορα μήκους μέχρι 6 μέτρα. Αυτά τα τεράστια ερπετά προτιμούν να ζουν σε βάλτους σε λίμνες ή σε ποτάμια και να τρώνε όλα τα ζώα που μπορούν να πιάσουν. Τα επικίνδυνα-εμφανή δόντια τους είναι επίσης ενδιαφέροντα. Σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δόντια, η κάτω σειρά δεν κινείται προς την πάνω σειρά, αλλά μεγαλώνουν προς τα έξω και έτσι η κάτω σειρά είναι σαφώς ορατή ακόμη και όταν το στόμα του αλιγάτορα είναι κλειστό. Οι αλιγάτορες έγιναν είδος υπό εξαφάνιση, επειδή τσάντες κατασκευάζονταν από το δέρμα τους.

Αλιγάτορας με ορθάνοιχτο στόμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αλιγάτορες παρακαλώ συνδεθείτε http://en.wikipedia.org/wiki/Alligatoridae

 

 

Πρωτεύοντα

Μεταξύ άλλων, ένα από τα πλάσματα που ζουν στο τροπικό δάσος είναι τα πρωτεύοντα θηλαστικά, το οποίο σε κοινή γλώσσα ονομάζουμε επίσης πιθήκους. Στη βιολογία, ο όρος "μαϊμού" ονομάζεται ένα υποείδος του πρωτεύοντος.

Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Primate

Η μαϊμού ως πρότυπο λήψης "Κινητά ζώα"

Αν σας αρέσει, πίθηκος μας είναι διαθέσιμος για λήψη ως πρότυπο χειροτεχνίας από τη σειρά "κινητά ζώα".

„Τι επιχειρεί μια μαϊμού“: Στο ΔΙΟΡΑΜΑ μας, πολλοί πίθηκοι κάθονται στα δέντρα!

Παπαγάλοι

Οι παπαγάλοι μπορούν επίσης να βρεθούν κυρίως στο τροπικό δάσος, αλλά μπορούν κάλλιστα να διαβιώσουν στο Μεξικό, τη Χιλή, την Ασία και τις Φιλιππίνες. Το ράμφος των παπαγάλων είναι πολύ μεγάλο και φαίνεται αμέσως. Έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, ο παπαγάλος το χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να ραγίσει και να ανοίξει σκληρά κελύφη καρπών. Το πουλί το χρησιμοποιεί ακόμη και για να αναρριχηθεί στα δέντρα και το βοηθάει να χτίσει τη φωλιά του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους παπαγάλους, παρακαλώ συνδεθείτε με: http://en.wikipedia.org/wiki/Parrot

Σας προσφέρουμε και τα δύο, έναν παπαγάλο και έναν πίθηκο ως πρότυπο για να κατεβάσετε ώστε να μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας. Μπορούν να βρεθούν στη σειρά μας "Κινητά ζώα".
 

Κατασκευάζοντας το ΔΙΟΡΑΜΑ:

Οι τροπικοί: σκηνή ζούγκλας με κρυμμένα ζώα, πολύχρωμα φυτά και ψηλά δέντρα.

Για να μάθετε που είναι όλα κρυμμένα εδώ, θα πρέπει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά!

Χρειάζεστε:

1 Πάνελ από φελιζόλ (μέγεθος 40x40 cm), 1 ξύλινη σανίδα και 1 κομμάτι κόντρα πλακέ καπλαμά στο ίδιο μέγεθος, 1 ξύλινο ταμπλό για τον τοίχο φόντου (μέγεθος 40x10 cm), μικρά και λεπτά κλαδιά, μοντέλα δέντρου, μοντελοποιημένα βρύα, μικρά ζώα (π.χ. λιοντάρια, πιθήκους και κροκόδειλους), ΠΛΑΚΑ χρώματα σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου και του καφέ, πινέλο (μέγεθος 10 και 12), κόλλα χειροτεχνίας και κόλλα για πλαστικά.

Πως λειτουργεί:

1. Πρώτα χτίζουμε τη βασική δομή του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ μας. Κολλάμε το πάνελ από φελιζόλ στο ξύλινο ταμπλό που έχει το ίδιο μέγεθος. Η ξύλινη ταμπλέτα λειτουργεί ως ορθοστάτης, γιατί μόνο το φελιζόλ θα ήταν πολύ ασταθές. Στη συνέχεια, κολλάμε το κόντρα πλακέ καπλαμά πάνω στο φελιζόλ. Για ένα μόνο πράγμα, δίνει στο έδαφος δάσους ένα βασικό χρώμα και τα μοντέλα δέντρων μπορούν να κολληθούν στο φελιζόλ ®. Κολλάμε τον πίνακα ξύλου (40x10cm μέγεθος) στο πίσω μέρος του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ.

Η βασική δομή του ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ περιλαμβάνει: 1. ξύλινη σανίδα, 2. φελιζόλ ®, 3. κόντρα πλακέ καπλαμά, 4. Βρύα μοντελοποίησης
  1. Μετά τη δημιουργία της βασικής δομής έρχεται το πραγματικό δημιουργικό μέρος του της κατασκευής ΔΙΟΡΑΜΑΤΟΣ. Χρωματίζουμε το κόντρα πλακέ καπλαμά σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου χρώματος με PLAKA και επίσης χρωματίζουμε μερικά μέρη των μικρών κλαδιών σε αποχρώσεις του πράσινου για να κερδίσει το αποτέλεσμα όπως αν βρύα μεγάλωναν σε αυτά. Στη συνέχεια, κολλάμε τα μοντελοποιημένα βρύα και τα μικρά κλαδιά στο κόντρα πλακέ. Στο μεταξύ κολλάμε τα μοντέλα δέντρων, όπου π.χ. οι πίθηκοι θα κάθονται αργότερα.
Το έδαφος δάσους είναι γεμάτο με μικρά κλαδιά, μοντελοποιημένα βρύα και τα δέντρα.
 

Εμφανίσεις:

Μπροστινή όψη: Από μπροστά μπορείτε να δείτε καθαρά πόσο αδιαπέραστη είναι η ζούγκλα. Τα δέντρα φθάνουν μακρύτερα από ό, τι ο τοίχος- υπόβαθρο μας και επομένως μπορεί να φαίνεται από μακριά. Ωστόσο, ακόμα δεν μπορείτε να δείτε όλα τα ζώα. Είναι κρυμμένα πολύ καλά, λόγω του καμουφλάζ τους!
 
Κάτοψη: Από εδώ έχετε μια καλή θέα στον τοίχο φόντου. Η διασπορά των μοντελοποιημένων βρύων και τα κλαδιά μπορούν να ανιχνευθούν πολύ καλά από εδώ. Τα διαφορετικά χρώματα ΠΛΑΚΑ με τα οποία έχει χρωματιστεί το έδαφος των δασών είναι επίσης ορατά.

Εντυπώσεις:

Μπορεί να δει κανείς από μακριά μια ομάδα πιθήκων στα δέντρα. Ας ελπίσουμε ότι, δεν θα τους τρομάξουμε!
Ναι, ένας πίθηκος μας πρόσεξε και άρχισε να ουρλιάζει άγρια! Στη συνέχεια, όμως, ίσως να θελήσει μόνο να προειδοποιήσει την οικογένειά του ...
.... η τίγρη που πλησιάζει!
 

Εντυπώσεις:

Ένας από τους πιθήκους, δεν έχει παρατηρήσει την τίγρη ακόμη και εξακολουθεί να κάθεται ειρηνικά σε ένα κλαδί δέντρου. Εν τω μεταξύ, μια άλλη τίγρη περιπλανιέται μέσα στα χαμόκλαδα.

Συνολικά, μια ωραία ατμόσφαιρα ζούγκλας μπορεί να δημιουργηθεί με απλά υλικά και φωτεινά χρώματα PLAKA. Όπως έχουμε ταιριάξει τα ζώα με τα χρώματα της ζούγκλας, μπορούν να φανούν μόνο με πιο προσεκτική ματιά. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές σας θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στο ΔΙΟΡΑΜΑ εντατικά και μπορεί επίσης να παρακολουθούν από κοντά την ίδια στιγμή!